• C Novo mesto
  • 17:07
  • Sob, 04.12.2021

Živila, ki znižujejo krvni pritisk

Če imate težave z visokim krvnim pritiskom, potem je vsekakor pametno poskrbeti za primerno prehrano, s katero boste težavo vsaj nekoliko omilili. Katera so torej tista živila, s katerimi boste znižali previsok krvni tlak?

Jogurt z manj maščobami

Mlečni izdelki, ki ne vsebujejo veliko maščob, so odličen vir kalcija. To je ena glavnih sestavin, ki pomaga v boju proti visokemu krvnemu tlaku. Še posebej se priporoča uživanje grškega jogurta.

Banane

Banane vsebujejo veliko kalija, prav tako pa so bogate z vlakninami. Jedem dajo naravno sladkost, zato jih lahko kombinirate z različnimi jedmi.

Gozdni sadeži

Za nižanje krvnega tlaka je priporočljivo tudi uživanje gozdnih sadežev. Najboljši učinek boste dosegli, če boste jedli borovnice.

Pesa

Podobno kot borovnice tudi pesa vsebuje veliko dušikovega oksida. Gre za snov, ki pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Priporočamo vam pitje pesinega soka, ki ga lahko kupite v trgovini. Vendar se prej prepričajte, da mu ni dodan sladkor.

Česen

V česnu se nahaja spojina alicin, ki igra pomembno funkcijo pri zniževanju krvnega pritiska. Ta snov se sprosti, ko česen nadrobimo ali nasekljamo. Verjetno vam samostojno uživanje česna ne diši preveč. Lahko pa izdelate doma narejeni česnov namaz in si ga namažete na kruh.

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči vsebujejo veliko vlaknin. Zlasti uživanje ovsene kaše povezujemo z zmanjševanjem tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.

Nadlani.si