• C Novo mesto
  • 23:20
  • Pon, 08.03.2021

Zlatko je prvi Hrvat, ki se je cepil proti koroni! To je njegova izkušnja

Mladi zdravnik Zlatko Ibradžić je pred štirimi dnevi prejel prvi odmerek Pfizerjevega cepiva proti koroni. Omenjeni sicer deluje na univerzitetni bolnišnici Nottingham, zato je kot zdravstveni delavec med prvimi v Veliki Britaniji prejel cepivo. Hkrati je, kolikor je znano, prvi cepljeni Hrvat, navaja Index.hr.

»Bill Gates me še ni poklical. Nič. Popolna tišina,« se pošali mladenič. Resno pa je opisal, kako je videti postopek. »Niti nisem imel vročine ali česa podobnega. Praktično brez bolečin. Cepljen sem bil na v nadlaket. Sem popolnoma v redu. Naslednji dan sem opravil 10-urno izmeno na Kliniki za opekline in plastično kirurgijo,« je povedal za RTL . »Ko samo rečete, da postajaš del zgodovine. Dejstvo je, da sem naredil nekaj, kar je doslej storilo le malo ljudi, pa vendar gre za postopek, ki ga bodo dobesedno opravili, govorim o prihodnjem tednu – milijoni in milijoni ljudi,« dodaja.

Britanci po njegovih besedah ​​kar pokajo od nacionalnega ponosa, saj so prvi na svetu, ki imajo možnost preizkusiti cepivo.

Kaj pa postopek?

V intervjuju za HRT pa je 29-letni Ibradžić, prihaja iz Siska, na kratko opisal postopek. »Najprej greste skozi tri obrazce s tremi različnimi zdravstvenimi delavci, še enkrat se preveri, ali ste alergični, preveč je filtrov, ki jih morate opraviti da bi lahko prišlo do kakršnekoli napake,« zagotavlja. Pravi, da bo naslednji odmerek prejel 28 dni po prvem.

Cepljenje v Veliki Britaniji ni obvezno, so pa vsi roki že izpolnjeni do konca januarja. To je zelo zahteven projekt. Ob tem je poslal sporočilo vsem, ki sumijo na cepivo. »Nedavna študija je pokazala, da okužba s covidom zelo verjetno pusti tudi dolgoročne učinke na pljuča in možgane, natančno pa bomo še videli. Vem, razumem, da so ljudje dvomljivi, vendar prosim poslušajte razum, poslušajte ljudi, ki za to so strokovnjaki in če je mogoče, se cepite,« pravi.

NaDlani.si; Screenshot: RTL