• C Novo mesto
  • 12:41
  • Sob, 23.09.2023

Bodite pozorni: 10 skritih znakov, da imate sladkorno bolezen

Ste pogosto žejni, utrujeni in lačni? Vas boli trebuh in po telesu čutite mravljince? Vse to kaže na zgodnje simptome pojava sladkorne bolezni in čeprav poznate svoje telo, opozorilnih znakov ne smete zanemarjati. Sladkorna bolezen se pri odraslih pojavlja vse pogosteje in vedno več ljudi prizadenejo tudi simptomi prediabetesa. Še več, govorimo lahko celo o epidemiji diabetesa, ki je vse bolj zaskrbljujoča.

Na katere simptome morate biti pozorni?

1.Prekomerna žeja in uriniranje
Pozorni bodite, kolikokrat na dan urinirate. Če odvajate vodo šestkrat na dan ali več in vas ob tem spremlja prekomerna žeja, je to lahko znak prediabetesa. Sicer so takšne spremembe lahko tudi posledica običajnih nihanj v telesu in zunanjih dejavnikov, a previdnost ni odveč. Pogosto je krivec za to povišan krvni sladkor, simptom pa se lahko pojavlja tako pri sladkorni bolezni tipa 1, tipa 2 in prediabetesu.

2. Izguba teže
Ob pogostem uriniranju in odstranjevanju odvečne glukoze, telo zapuščajo tudi kalorije, kar lahko privede do nenadne izgube kilogramov. Ta simptom se pogosto pojavlja pri sladkorni bolezni tipa 1.

3. Pojav infekcij na koži in rane, ki se ne celijo
Modrice so nekaj povsem običajnega, pri omenjenem simptomu pa na koži ostajajo zelo dolgo. Tudi odrgnine in ureznine se ne zacelijo več tako hitro, kot ste bili vajeni. Povišan krvni sladkor namreč upočasnjuje procese celjenja kože, zato ste tudi bolj dovzetni za okužbe. Simptom je značilen tako za sladkorno bolezen tipa 1 kot za tip 2.

4. Suha usta
Sušenje ust povezujemo z žejo. Tudi ta simptom je značilen za oba tipa sladkorne bolezni in je povezan s povišanim sladkorjem v krvi.

5. Povišan apetit tudi, ko ste se najedli
Ali ste po obilnem obroku v nekaj urah ponovno povsem sestradani? Tudi to je lahko simptom pojava sladkorne bolezni, saj je v telesu prisotna odvečna glukoza, celice pa je niso zmožne absorbirati. Odvečne glukoze telo ne more porabiti za gorivo, ki poganja njegovo delovanje, zato jo odvajate skupaj z vodo. Iz tega sledi, da si vaše telo želi še več goriva in pošilja signale lakote. Proces lahko privede tako do povišanja ali znižanja telesne mase.

Povišan krvni sladkor

6. Bolečine v trebuhu
Bolečina je povezana z živci, katerih poškodbe lahko povzročijo počasnejšo prebavo. Iz tega izhaja bolečina, lahko se pojavita tudi slabost in bruhanje. Slednje lahko doživijo sladkorni bolniki tipa 1 in tipa 2, pogostejši pa je pri prvih.

7. Huda utrujenost
Razloge za prekomerno utrujenost pri sladkornih bolnikih stroka še vedno raziskuje, so pa mnenja o prisotnosti simptoma enotna. Kronična utrujenost je sekundarna diagnoza, ki doleti mnoge.

8. Drgetanje telesa
Povišan krvni sladkor lahko povzroči drgetanje, kar občutite kot nenavaden tresljaj telesa. Simptom je značilen tako za sladkorne bolnike tipa 1 in tipa 2, odpravi pa ga vzdrževanje stabilne ravni krvnega sladkorja.

9. Mravljinčenje okončin
Ste kdaj občutili nenavadno mravljinčenje rok, nog ali stopal ter otrplost? Razlog je lahko diabetična nevropatija, pred pojavom dejanskega diabetesa pa lahko mine tudi več let od pojava prvih simptomov.

10. Zamegljen vid
Nejasen in zamegljen vid je eden izmed prvih simptomov, ki ga mnogi spregledajo. Prvi korak pri tem je obisk zdravnika in pregled oči. Če zamegljenega vida kot simptoma sladkorne bolezni ne zdravite, se lahko razvije diabetična retinopatija, ki povzroča celo slepoto.

Sladkorna bolezen. Foto: Pixabay

Za preprečevanje katerihkoli bolezni, ne le sladkorne, je nujen zdrav življenjski slog. Pomembna je stabilizacija sladkorja v krvi ter izogibanje enostavnim ogljikovim hidratom in procesirani hrani. Ob vsem tem pa ne pozabite na zadostno količino gibanja.

Anja Lepej, Foto: Unplash