• C Novo mesto
  • 03:25
  • Sob, 13.08.2022

Znani epidemiolog proti vsem: Omikron je božično darilo, konec pandemije je na vidiku!

Zdravniki so iz Južne Afrike poročali, da nova različica koronavirusa, imenovana omikron, povzroča blage simptome, kot so glavoboli in utrujenost ter da doslej ni povzročila nobene hospitalizacije ali smrti. Nemški zdravstveni strokovnjak, profesor Karl Lauterbach, klinični epidemiolog in kandidat za prihodnjega nemškega zdravstvenega ministra, je dejal, da ta zgodnja poročila pomenijo, da bi lahko bil omikron pravo ‘božično darilo’, ki bi lahko celo pospešilo konec pandemije. Predlagal je, da bi lahko veliko število mutacij – kar 32 na spike proteinu – pomenilo, da bi bila okužba veliko manj smrtonosna, v skladu z načinom razvoja večine drugih respiratornih virusov.

Profesor Paul Hunter, strokovnjak za nalezljive bolezni na Univerzi East Anglia, se strinja in pravi, da bi se Lauterbachova teorija lahko ‘izkazala za resnično’. Poudarja, tudi da ta zelo mutirana varianta ni povsem neprepoznavna za imunski sistem tistih, ki so bili cepljeni ali cepljeni in to je pozitiven znak. Znanstveniki že dolgo opozarjajo, da je malo verjetno, da bo koronavirus kdaj izkoreninjen, ampak se bo spremenil v blažji virus, podoben navadnemu prehladu, piše Daily Mail. Strokovnjaki pa ob tem opozarjajo, da traja vsaj dva tedna, da ugotovijo, kakšen učinek bo imela varianta omikrona, in toliko je tudi potrebno, da se potrdi, ali je ta mutirani sev res veliko bolj nalezljiv kot delta ali je odporen na cepiva.

Blagi simptomi

Novo varianto so prvič odkrili prejšnji teden, večina primerov pa je koncentriranih v Južni Afriki, kjer je število dnevnih okužb v soboto poskočilo na 6,048, kar je 20-krat več od 306 pozitivnih testov, registriranih dva tedna prej. Toda smrtni primeri so do zdaj ostali na enaki ravni, v soboto jih je bilo zabeleženih 20. Zdravniki so ob tem poudarjali, da so bili simptomi pri bolnikih blagi in so vključevali izjemno utrujenost, bolečine v mišicah in glavobole, vneto grlo in suh kašelj. Toda prve primere omikrona so doslej odkrili le pri mlajših ljudeh, ki imajo že blažje simptome virusa, zato bi lahko bili simptomi in njihova resnost različni, saj se omikron širi med starejše starostne skupine. »Kar vidimo v Južni Afriki, je izjemno blago. Okuženi so doma dobro opomogli in si opomogli v dveh do treh dneh,« je za BBC povedala dr. Angelique Coetzee, predsednica južnoafriškega zdravniškega združenja in prva oseba, ki je opazila novo različico pri pacientu.

V Nemčiji situacija ravno nasprotna

Lauterbach je na svojem Twitterju tudi objavil, da bi bil omikron kot manj huda različica virusa res ‘zgodnje božično darilo’, opozarja pa tudi na dejstvo, da je le šest odstotkov Južnoafričanov starejših od 65 let. V Nemčiji pa je situacija ravno nasprotna. Profesor Hunter pravi, da so poročila o manj resnih boleznih še vedno anekdota in se nanje ni mogoče preveč zanašati. »Če res povzroča manj hude potek bolezni, je to verjetno posledica predhodne imunosti ali zaradi okužbe ali cepljenja,« poudarja. dr. Anthony Fauci, glavni zdravstveni svetovalec ZDA, ki je tudi dejal, da bo trajalo še približno dva tedna, dokler strokovnjaki ne bodo dobili natančnejših informacij o prenosu in resnosti bolezni.

N. D.; Foto: Shutterstock