• C Novo mesto
  • 20:17
  • Pon, 15.04.2024

Najdražji Aston Martini v zgodovini

Aston Martin je znamka avtomobilov, ki jo pozna vsak. Britansko podjetje je v avtomobilski industriji že mnogo desetletij, vse od svoje ustanovitve pa je dvigovalo svojo prepoznavnost. James Bond ga vozi, že to je bilo dovolj, da ga pozna vsak človek na svetu. Ker pa gre že v osnovi za drage avtomobile, ki so bili včasih izdelani v manjših številkah in z več preciznosti, je zanimivo spremljati cene modelov. Kateri Aston Martin je najdražji in kolikšen je bil znesek njegove prodaje?

Aston Martin Ulster 1934

1,570,250 dolarjev je bil znesek, za katerega je bil leta 2013 prodan legendarni dvosedežni Aston Martin. Le 31 Ulsterjev je bilo v zgodovini narejenih, kar pa danes ne pomeni več isto, kot nekoč. Ostalo naj bi le še 28 teh modelov, ki so bili narejeni v ekonomski krizi med vojnama. Amerika je bila v globinah Velike depresije in Aston Martin je zabeležil grozljive številke. Del varčevanja stroškov podjetja sta bila nov dizajn šasij in domača pridelava delov za izdeelavo. Aston Martin 1934 Ulster je bil hudo zmogljiv in impresiven avtomobil. Vsi so bili črne mat barve, le peščica pa jih je ostala do danes. Pred manj kot desetletjem je dražbena hiša Bonhams enega izmed njih prodala za nekoliko več kot 1,5 milijona ameriških dolarjev. Zanimivost modela je ta, da je lahko dosegel kar 160 kilometrov na uro.

Aston Martin Ulster iz leta 1934 je eden najdražjih Aston Martinov

Aston Martin Ulster iz leta 1934 je eden najdražjih Aston Martinov

Aston Martin DB4 Series IV 1962

Omejena različica tega modela je pomenila, da je bilo leta 1962 izdelanih le devet primerkov. Čeprav je bilo klasične različice nekoliko več, izdelanih jih je bilo okoli tisoč, je majhno število primerkov omejene različice avtomatsko dvignilo ceno. Leta 2015 se je prodal model 1962 Aston Martin DB4 Series IV Vantage Convertible, ki je bil nekoč v lasti Sira Petra Ustinova. Ponovno ga je imela v lasti dražbena hiša Bonhams, ki ga je prodala za 1,8 milijona ameriških dolarjev oziroma 1,827,150 ameriških dolarjev.

Aston Martin DB4GT 1960

Ponovno je tu dražbena hiša Bonhams, ki je prodala tudi redek model Aston Martin DB4GT Jet Coupe iz leta 1960. Aston Martin se ob izdelavi tega vozila ni fokusiral le na moč, saj je veliko pomena danega tudi na luksuz. Leta 2013 je bil ta Aston Martin prodan za kar 3,9 milijona ameriških dolarjev (3,922,910 $).

Aston Martin DB5 1965

Vsekakor gre za enega najbolj, če ne najbolj znanih Aston Martinov v zgodovini. Tako imenovano Bondovo vozilo je prav Aston Martin DB5 iz leta 1965. Ikonični filmski debi se je zgodil leta 1964 v filmu Goldfinger, in zgodovina je bila napisana. Leta 2019 je dražbena hiša Sotheby’s prodala model Aston Martin DB5 iz leta 1965, ki ga je Sean Connery uporabljal v filmu Thunderball. Znesek za katerega je bil prodan pa je bil za približno 6,4 milijona ameriških dolarjev oziroma 6,385,000 $. Zanimivo dejstvo je tudi to, da je Ni časa za smrt, zadnji Bondov film, prav tako vseboval legendarni model Aston Martin DB5.

Aston Martin DBT1 je velik razlog za prepoznavnost znamke

Aston Martin DB5 je velik razlog za prepoznavnost znamke

Aston Martin DB4GT Zagato 1962

Ta model Aston Martina spada med najbolj sveže prodaje, ki so presegle več milijonov. Leta 1962 je bilo izdelanih le 19 primerkov modela Aston Martin DB4GT Zagatos, le šest pa jih je bilo izdelanih z volanom na levi strani. Specifičen primerek je bil prodan s strani dražbene hiše Sotheby’s leta 2021. Pred tem naj bi ga lastil James Murray, marinski poveljnik, a je vozilo že večkrat zamenjalo lastnika in svoje dele. Zamenjani so bili deli pogonskega sklopa, zunanjost pa se na srečo poznavalcev ni spremenila. V zadnjih letih je bil ta Aston Martin tudi del avtomobilske kolekcije Chrisa Coxa. Prodan je bil za kar 9,52 milijona ameriških dolarjev!

Aston Martin MP209 DB4GT Zagato Grand Touring

Narejena sta bila le dva modela Aston Martin MP209 DB4GT Zagato Grand Touring. Bila sta dvosedežna kupeja, ki sta bila namenjena dirkanju. Izjemno redek primerek je sodeloval na tekmovanjih, kot sta Le Mans in Goodwood TT. Dražbena hiša Bonhams je enega izmed njih prodala leta 2018, a tokrat govorimo o tistemu, ki ga je prodala dražbena hiša Sotheby’s. GT Coupe Aston Martina se je prodal za več kot 12 milijonov ameriških dolarjev in je na tem seznamu prvi, ki preseže deset milijonov. Točen znesek prodaje je bil 12,170,740 $.

Prodana sta bila še dva primerka, ki sta dosegla približno 13 in 14 milijonov ameriških dolarjev. Za vsakega je dizajn ustavil Ercole Spada iz podjetja Carrozzeria Zagato, kar lahko povežemo tudi z imenom samega vozila.

Aston Martin Zagato je eden najbolj znanih dirkaških modelov

Aston Martin Zagato je eden najbolj znanih dirkaških modelov

Aston Martin DP215 Grand Touring

Na vrsti je še en dirkalni Aston Martin, ki je bil narejen kot edini primerek leta 1963. Gre za testni dirkalnik dirke Le Mans, odločitev za to pa je bila uradno sprejeta le dva meseca pred samo dirko. To v teoriji pomeni, da je imel Aston Martin le dva meseca za izdelavo, načrtovanje in testiranje tega vozila, preden ga je poslal v najtežjo dirko tistega časa. Aston Martinu je uspelo z modelom Aston Martin DP215 Grand Touring, vse novice pa niso bile najboljše. Po dveh urah dirkanja je moral zapustiti dirko, saj je prišlo do hudih okvar menjalnika. Leta 2018 je dražbena hiša Sotheby’s ta model prodala za 21 milijonov ameriških dolarjev, kar pomeni, da gre v tem trenutku za drugi najdražji Aston Martin v zgodovini. Točni znesek prodaje je znašal 21,455,000 $. Vse od takrat pa se pojavljajo govorice, da naj bi eden izmed lastnikov zanj zamenjal svojega Ferrarija.

Aston Martin DBR1

Prišli smo do najdražjega Aston Martina v zgodovini. To je model Aston Martin DBR1 iz leta 1956, kar pomeni, da gre za drugi najstarejši model na seznamu. Aston Martin je naredil le pet primerkov modela, marsikdo pa jih je opisal kot najbolj pomemben model v zgodovini podjetja. DBR1 je bil narejen za dirkanje, vozila pa sta ga tudi Jack Brabham in Carroll Shelby. Gre za enega najbolj znanih vozil v svetu dirkanja in avtomobilizma nasploh. Enega od petih modelov je leta 2017 prodala dražbena hiša Sotheby’s, znesek pa je znašal 22,5 milijona ameriških dolarjev – natančneje 22,550,000 $. Aston Martin DBR1 iz leta 1956 je v tem trenutku najdražji Aston Martin vseh časov in eden od najdražjih vozil v zgodovini.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com