• C Novo mesto
  • 16:06
  • Čet, 11.08.2022

Kako izbrati družinski avto?

podčetrtek

Številni pari se ob prihodu novega družinskega člana odločijo za nakup novega avtomobila. Prioritete se takrat namreč bistveno spremenijo. Če nam je bila prej pomembna hitrost, privlačen izgled avtomobila, praktičnost parkiranja, sta naenkrat v ospredje postavljeni varnost in prostornost. Poglejmo si torej, na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo družinski avto.

Varnost

Pri nakupu družinskega avta naj bo varnost prioriteta. Na preizkusnem trku EuroNCAP naj bi izbran avto dosegel več kot pet zvezdic. Preverite tudi, kakšne so v primeru nesreče in kakšna je zaščita potnikov.

Precej znani elementi aktivne in pasivne varnosti, na katere morate biti pozorni, so zračne vreče, ABS, ESP. Vendar pa lahko pri sodobnih avtomobilih zasledimo še številne druge varnostne mehanizme in opremo. To so opozorilnik pred zapuščanjem voznega pasu, opozorila na vozila v mrtvem kotu, sistem za opozarjanje na prečni promet, radarski tempomat, opozorilnik pred trkom in sistem za ustavitev v primeru trka. Več varnostnih mehanizmov, kot ima avtomobil, bolj primeren je za nakup.

Pomembno funkcijo lahko v luči varnosti igrajo tudi naslednje tehnologije: sistem, ki pomaga pri zaščiti pešcev, napredni sistem zračnih blazin, pametni LED žarometi, sistem za pomoč pri zaviranju v sili, pametna stranska ogledala in sistem za nadzor vožnje v zavojih. Dobrodošel je tudi sistem za pomoč pri parkiranju.

Prostornost

Če se odločate med dvema dimenzijama družinskega avta, potem raje izberite večjega. Morda trenutno niti ne pomislite na to, kaj vse boste morda morali pospraviti v avto s prihodom otrok in ko bodo ti že nekoliko večji. Zato je bolje imeti nekaj viška, kot da bi naenkrat zmanjkajo prostora za vse stvari, ki jih želite pospraviti vanj. Boste v želeni avto lahko spravili otroški voziček ali več teh? Kaj pa otroško kolo, smuči in drugo opremo? Pomislite na to, da se bodo s starostjo otrok potrebe najverjetneje povečale. Kaj pa morebitni hišni ljubljenček?

Posebno pozornost namenite prostornini prtljažnika. Tja boste namreč odlagali večino večjih in drobnih stvari. Predmetov vsekakor ni pametno odlagati na zadnje sedeže, saj lahko v primeru nesreče pride do velikih poškodb vas in otrok.

Če imate / boste imeli več kot dva otroka, bodite pozorni na to, kako široki so sedeži na zadnji klopi. Verjetno si namreč ne želite, da bi se na daljši poti ko bodo otroci večji stiskali kot tuna v konzervi.

Prestiž ali funkcionalnost?

Številnim ljudem je zelo pomembno, katero znamko avtomobila vozijo. Vsekakor igra tudi ta neko funkcijo. Vendar če imate na razpolago dve vozili, pri katerih je eno želene znamke, drugo pa je bolj funkcionalno, izberite slednjega. Pri družinskem avtu je namreč ta ključnega pomena.

Če si želite kup dodatne opreme in luksuznih dodatkov ni s tem seveda nič narobe. Pomembno pa je, da dajete prednost varnosti. Dejstvo je, da običajno klasične znamke ponujajo kupcem več varnostnih sistemov. Če imate možnost, kupite novo vozilo, ker je varnejše. Če pa vam finančno stanje to ne dopušča, boste seveda posegli po rabljenem.

Razmislite tudi o tem, kakšno zmogljivost motorja si želite. To je veliko odvisno od tega, če se želite voziti po mestu ali na daljše razdalje. Bo to edini avto v gospodinjstvu ali boste imeli zraven še kakšnega?

Kolikšne so vaše finančne zmožnosti?

Preden greste v nakup družinskega avta, preverite, kolikšno finančno stanje imate na razpolago zanj. Seveda ni smiselno porabiti vseh prihrankov za nakup. Prav tako morate upoštevati vse take in drugačne stroške, ki jih boste ob nakupu avtomobila in po njem imeli. Ne pozabite vključiti stroškov rednega vzdrževanja vozila in servisov, hkrati pa pomislite na potrebe v prihodnosti.

Preživljanje prostega časa

Družinski avto boste uporabljali tako za vsakdanje obveznosti, pa tudi za preživljanje prostega časa s svojo družino. Na kakšen način radi preživljate prosti čas? Boste določene dejavnosti vključili v vaš teden, ko pride nov družinski član? Se pogosto odpravite v hribe, greste radi smučat, radi odkrivate nove dežele? Vse to vpliva na izbiro družinskega avta. Izberite takega, v katerega boste lahko spravili vso opremo in prtljago, ki jo za take in drugačne obveznosti potrebujete.

Poraba goriva

Tudi poraba goriva igra pri nakupu družinskega avta pomembno vlogo. Če gre za porabo pod 7 litrov na 100 kilometrov, je to že super izbira. Ne pozabite pa na to, da na večjo porabo vplivajo strešni nosilci, strešni kovčki in delovanje klimatske naprave.

Živite v mestu ali na vasi?

Pri izbiri družinskega avta igra pomembno vlogo tudi to, kje živite. Če prebivate v območjih, kjer veliko dežuje, pozimi pa sneži, potem razmislite o pogonu na štiri kolesa. Če se morate do doma prebijati po pesku in blato, boste cenili večji odmik avta od tal. Pred nakupom nikar ne pozabite izmeriti velikosti vaše garaže. Preverite tudi širino dovozne poti.

Odpiranje zadnjih vrat

Verjetno je samoumevno, da se boste odločili za nakup petvratnega vozila. Pri tem pa ne pozabite posebne pozornosti nameniti temu, na kakšen način se odpirajo zadnja vrata. Preverite, če se odpirajo dovolj na široko. To je še posebej pomembno pri namestitvi otroškega sedeža in otroka vanj. Tudi če nameravate z avtomobilom prevažati starejše ljudi, je zmožnost odpiranja vrat dovolj na široko ključnega pomena.

Za konec

Nakup družinskega avta torej vsekakor ni lahka odločitev. Sploh zato, ker je včasih težko vnaprej predvideti, kakšne potrebe se bodo z letom pojavile. Vendar pa naj vam bo ključno, da izberete vozilo s čim več varnostnimi mehanizmi. Luksuz naj bo drugotnega pomena. Preverite, če se dimenzije avtomobila skladajo z garažo, dovozno potjo, če se vrata odpirajo dovolj na široko… Kupite tak avto, kot si ga glede na vaše finančno stanje lahko privoščite. Pri tem pa vkomponirajte tudi sprotne stroške, ki jih boste z njim imeli. Sem se šteje strošek bencina, letne vinjete, vzdrževanje, popravila in še kaj. Pred nakupom se posvetujte tudi s strokovnjakom. Ta vam bo lahko podal najbolj verodostojne informacije in vam bo povedal, če se izbrani družinski avto res sklada z vašimi dejanskimi zdajšnjimi in prihodnjimi potrebami.

Pripravila: P. K.

e-bike
podčetrtek