• C Novo mesto
 • 09:52
 • Sre, 29.11.2023

Kupujem svoj prvi motor – na kaj moram paziti?

Nakup motornega kolesa je lahko razburljiva in vznemirljiva izkušnja, a hkrati tudi zelo naporna. Na kaj morate paziti, ko kupujete prvi motor?

Nakup motorja je lahko zahteven proces, ki zahteva temeljito raziskovanje. Ker je na voljo toliko različnih možnosti, modelov in znamk, je težko vedeti kje začeti.

V nadaljevanju navajamo nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri nakupu motornega kolesa.

Nakup motorja glede na namen uporabe

Preden se odpravite v motoristično trgovino, razmislite kakšen bo glavni namen motornega kolesa. Ga boste uporabljali za vožnjo na delo, potovanje na dolge razdalje ali za off road vožnjo?

Odgovori na ta vprašanja vam bodo pomagali zožiti izbiro in najti motorno kolo, ki bo najbolje ustrezalo vašim potrebam.

Motorna kolesa, ki jih danes najdemo na trgu se razlikujejo predvsem glede na slog vožnje, načeloma pa jih delimo na:

 • cestni motor – imajo lahko ogrodje in zmogljiv motor, zato zagotavljajo veliko adrenalina,
 • potovalni motor – zelo udobni, zato so idealni za dolga potovanja,
 • moped – hibrid med kolesom in motorjem,
 • offroad motor – namenjeni vožnji po terenu,
 • chopper – zaradi višje balance so zelo udobni, a hkrati ne tako hitri,
 • skuterji – primerni za mlajše motoriste in tiste, ki si želijo udobne in počasnejše mestne vožnje.

Ste vedeli da je moped najpogostejši motor na naših cestah?

motor

Izbira pravega motorja.

Nakup motorja in vozniške izkušnje

Poleg namena uporabnosti, upoštevajte tudi svoje vozniške izkušnje. Če ste začetnik, je mogoče za vas najbolj primerno motorno kolo, ki je lahko za upravljanje in ima manjši motor.

Čez nekaj časa, ko boste z motorjem dobri prijatelji in se boste navadili ceste, pa lahko manjši motor zamenjate za nekaj zmogljivejšega.

Z vidika moči motorje delimo v štiri kategorije:

 • AM kolesa z motorjem – prostornina motorja do 50 ccm, dosegajo do 25 km/h, vozite pa jih lahko z opravljenim izpitom G.
 • A1 motorna kolesa do 125 ccm – prostornina motorja do 125 ccm, ne presegajo moč 11kW, za vožnjo potrebujete izpit AM in G.
 • A2 motorna kolesa do 35 kW – starostna meja je 18 let, za vožnjo potrebujete opravljen izpit AM, A1 in G.
 • A motorna kolesa brez omejitev – moč motorja neomejena, starostna meja 24 let, razen vozniki, ki imajo dve leti izpit za vožnjo s kategorijo A2. Za vožnjo potrebujete izpit AM, A1, A2 in G.

Ko boste določili, kakšna vrsta motorja je za vas najbolj primerna, je čas, da raziščete različne modele motornih koles. Poiščite take, ki ustrezajo vašim potrebam in so v okviru vašega proračuna.

Je bolje kupiti novo ali rabljeno motorno kolo?

Nakup motornega kolesa je lahko zelo draga poteza, zato se nekateri odločijo za rabljeno motorno kolo. Odlična ideja, če imate omejen proračun.

Prednost rabljenega motornega kolesa je tudi ta, da imate več možnosti izbire, saj lahko poiščete starejše modele, ki niso več v proizvodnji.

Vendar pa nakup rabljenega motornega kolesa prinaša nekaj tveganj, oglasi za rabljena vozila so namreč lahko tudi zavajajoči. Zato se pred nakupom s prodajalcem dogovorite za ogled vozila, da lahko preverite njegovo stanje.

Poiščite znake uporabe, kot so praske, vdolbine in morebitna rja. Prav tako ne pozabite preveriti pnevmatik, zavor in vzmetenja. Nikoli ne kupujte motorja, ne da bi se odpravili na testno vožnjo.

motor

Testna vožnja z motorjem.

Tudi če se vam na videz zdi stanje motornega kolesa brezhibno, ga odpeljite k mehaniku na pregled, da vam bo zagotovil, da bo vožnja z vašim novim jeklenim konjičkom res varna.

Res, da boste za rabljen motor verjetno odšteli manj, kot bi za novega, vendar v tem primeru garancija najverjetneje odpade. Medtem, ko vam ob nakupu novega motorja garancija proizvajalca zagotovi zaščito v primeru napak ali težav z motornim kolesom.

Ne glede na to, ali ste se odločili za nov ali rabljen motor, se prepričajte, da ste opravili temeljito raziskavo, dobro pregledali motorno kolo in se odpravili na testno vožnjo.

Zaščitna oprema za motorista

Brezhiben motor ni dovolj za varno vožnjo, potrebujete tudi kvalitetno zaščitno opremo. Pod osnovno opremo motorista spada:

 • dobra čelada z vložkom proti megljenju vizirja,
 • moto rokavice,
 • udoben kombinezon,
 • odsevni brezrokavnik,
 • ščitniki za komolce in kolena,
 • do gležnjev segajoči škornji,
 • ščitnik hrbtenice.

Kakšna zaščitna čelada je najboljša?

Prvo pravilo je, da mora biti motoristična čelada ravno prav velika in dovolj kvalitetna, da prenese velike sile pri morebitnem padcu.

Nakup rabljene čelade se odsvetuje, ker je lahko poškodovana in zato ne nudi več optimalne zaščite. Poleg prave velikosti bodite pri nakupu motoristične čelade pozorni tudi, da je čelada ustrezno testirana in ima certifikat (evropski standard je ECE R 22/05).

Zima se počasi poslavlja, kar pomeni, da se začenja motoristična sezona. Preden se odločite za nakup motorja in se odpravite v moto shop po motoristično opremo, dobro premislite o pomembnih dejavnikih, ki lahko vplivajo na izbiro pravega jeklenega konjička.