• C Novo mesto
  • 23:27
  • Sob, 18.05.2024

Polnjenje klime: kako pogosto je potrebno?

Polnjenje klime je še eno izmed tistih dolgočasnih nujnih vzdrževalnih opravil, ki bi se jim včasih najraje kar izognili. Pa vendar je pomembno, da ga ne izpustite, vsaj če si želite, da bo vaš dragi jekleni konjiček deloval optimalno. Kako sploh poteka polnjenje klime, kako pogosto ga je treba opraviti in zakaj je tako pomembno, da mu vedno posvetimo dovolj pozornosti? 

Kako sploh potekla polnjenje avtomobilske klime?

Klimatska naprava v vašem avtomobilu ima pravzaprav dokaj preprosto strukturo. Glavni so trije ključni deli, ki skupaj skrbijo, da je v vašem avtu ves čas prijetno hladno in da se v vročih dnevih med čakanjem v zastojih ne pregrejete.

Trije ključni sestavni deli so kompresorkondenzator in uparjalnik. Četrta ključna sestavina, ki povezuje vse tri dele, je poseben plin, s katerim je napolnjena vsaka klimatska naprava – plin, ki ga je treba vsake toliko časa zamenjati.

Kadar je klimatska naprava vključena, kompresor pod visokim pritiskom potiska plin proti kondenzatorju. Kompresor je zato srce klimatske naprave, ki skrbi za njeno delovanje, saj se brez njega nič ne more zgoditi.

Kondenzator nato poskrbi za proces kondenzacije; preprosto povedano, plin se pod visokim pritiskom spremeni v tekočino.

Ko je plin spremenjen v tekoče stanje, je naslednji korak odstranjevanje vlage. Ta namreč pri nizki temperaturi lahko ustvari majhne ledene delce, ki lahko povzročijo mehanske poškodbe v sistemu.

V naslednji točki se spremeni tudi pritisk, ki postane nizek. To plinu v tekoči obliki omogoči, da lahko vstopi v uparjalnik. Ta, v skladu s svojim imenom “upari” tekočino, tako da spet postane plin.

Ko plin v tekoči obliki pod nizkim pritiskom prispe do uparjalnika in se tam spremeni v plin, se zaključi en cikel ohlajevalnega procesa. Plin je potoval vse od kompresorja do uparjalnika. Ko je en krog ohlajevanja zaključen, se proces ponovi. Kompresor vsrka plin pod nizkim pritiskom in ga pod visokim pritiskom ponovno pošlje na pot proti kondenzatorju.

To je groba skica tega, kako deluje avtomobilska klima. Sam proces je pravzaprav podoben kot pri drugih tipih klime, npr. klimatski napravi, ki jo imate v svoji hiši ali pisarni.

Zakaj je pomembno, da je klimatska naprava napolnjena?

Iz zgornjega procesa je precej jasno, da je plin v klimatski napravi ključen element v procesu njenega delovanja. Ko tega plina zmanjka oz. ga je premalo, je funkcija klime okrnjena. To ni majhna stvar. Pomanjkanje plina ima lahko negativen vpliv na dolgoročno, ne le kratkoročno delovanje klimatske naprave, saj lahko pripelje do poškodb v njeni strukturi. Funkcija klime namreč ni samo ohlajevanje avta in s tem ustvarjanje prijetnejšega okolja za vožnjo ob vročih poletnih dnevih, ampak tudi ohlajanje kompresorja klimatske naprave. Če ta utrpi poškodbe, bo trpela vaša celotna naprava.

Ko nastopi čas za polnjenje, je treba iz vaše avtomobilske klime najprej izčrpati star plin. Nato je treba v sistemu ustvariti vakuum, ki poskrbi za dodatno prečiščenje klime.

Ko je čiščenje starega plina opravljeno, je treba v sistem dodati nov plin ter preveriti tako delovanje kot tudi tesnenje sistema.

Zakaj je tako pomembno, da je klima v vašem avtomobilu ves čas servisirana in pravilno napolnjena?

Klima se lahko tudi obrabi in poškoduje, če ni pravilno servisirana. Načeloma je treba klimo pregledati vsaj na vsaki dve leti, vendar je priporočljivo, da to naredite vsaj enkrat letno, če klimo oz. avto uporabljate pogosto in imate veliko prevoženih kilometrov.

Ob nerednem servisiranju oz. okvari kompresorja se lahko v klimatski napravi vašega avtomobila začne nabirati tudi vlaga. To je resna težava, ki ovira delovanje klime, obenem pa lahko pripelje tudi do neprijetnih vonjav v vašem avtomobilu.

Kompresor se med delovanjem klime zaradi ustvarjanja visokega pritiska lahko tudi zelo segreje, in če zaradi slabega delovanja klime ni pravilno ohlajan, lahko nastopijo poškodbe.

Kako poskrbeti, da bo vaša klima imela dolgo življenjsko dobo?

Seveda je pomembno, da jo redno peljete na servis, kjer strokovnjaki skrbno preverijo njeno delovanje in jo ponovno napolnijo z novim, čistim plinom. Pa vendar obstaja tudi mnogo koristnih navad in nasvetov, ki jim lahko sledimo vsakodnevno in s tem poskrbimo, da bo naša avtomobilska klima živela dlje.

Pravilo št. 1: nikoli ne sedajte v vroč, neprezračen avto

To je še posebej aktualen nasvet v teh dnevih na vrhuncu poletja. V tem vročem času se vam lahko zlahka zgodi, da je vaš avto, kadar sedete vanj po celem dnevu v službi, popolnoma pregret. Sedeži so tako segreti, da se jih ne morete dotakniti z golo roko, vonj v avtomobilu je neprijeten in zrak je tako vroč, da ga lahko komaj vdihnete.

V takšnem položaju nekateri vozniki preprosto sedejo v avto in nemudoma navijejo klimo do viška njene zmogljivosti. Nikar ne bodite tudi vi ena izmed teh oseb! To je velika napaka, ki je nikar ne ponavljajte, če želite ohraniti svoj avto in klimo v vrhunskem stanju.

Absolutno ne sedajte v avto, kadar je vroč. Nevtraliziranje nevzdržnega stanja s privijanjem klime ji bo samo škodovalo, saj bo sprožilo njeno maksimalno naprezanje. Raje odprite vsa vrata in pustite, da se avto dobro prezrači, pa četudi se vam mudi. Vaše zdravje in dobro počutje morata biti na prvem mestu, obenem pa boste tako poskrbeli tudi za zdravje vaše klime.

Pravilo št. 2: poskrbite za vzdrževanje tudi v zimskem času

Težava pri ohranjanju klime v optimalnem stanju je tudi to, da je v hladnejših mesecih dolgo časa ne uporabljamo. Za boljše delovanje jo včasih vklopite tudi v zimskem času, samo toliko, da sistem ne zakrni.

Pravilo št. 3: ne ignorirajte znakov obrabe

Če opazite, da vaša klima ne deluje tako, kot bi morala, nikar ne odlašajte in jo nemudoma odpeljite na servis, sicer tvegate še hujšo okvaro, v nevarnost pa spravljate tudi vaše zdravje. Servis je minimalni strošek, ko o njem razmišljate kot o investiciji za prihodnost. Okvare se ne rešijo same, in če redno ves čas skrbite za vzdrževanje, vam kasneje ne bo treba plačevati za dražja popravila ali novo klimo.

Kaj pa težave s prehladom?

Klima lahko v teh vročih dneh povzroči tudi prehlad, če je ne uporabljamo zmerno in v skladu z zdravo pametjo. Pa obstaja način, kako se izogniti tej težavi, čeprav v poletnih dneh pogosto nastavljamo klimo na nizke temperature? Kako se izogniti nastopu s klimo povezanega prehlada?

  1. Pazite, da klima ne bo pihala neposredno v vas.
  2. Redno peljite klimo na servisiranje – tako boste poskrbeli, da se v njej ne bodo nabirali mikroorganizmi in bakterije.
  3. Ne nastavljajte klime na prenizko temperaturo; najbolje je, da jo nastavite na avtomatsko hlajenje, in tako bo kar sama poskrbela, da vam bo vedno dovolj hladno, pa vendar ne preveč hladno. Pretirano izpostavljanje prenizkim temperaturam lahko povzroči tudi bolečine v vaših sklepih in mišicah, zato se mu raje, če je le mogoče, izogibajte.
  4. Klime ne uporabljajte ves čas, ampak samo, kadar je res potrebno. Včasih je npr. dobro, da samo prezračite avto in tako vanj spustite svež zrak. Če ves čas uporabljate samo klimo in v avto nikdar ne spustite novega zraka, to nikakor ni dobro za vaše dobro počutje.

Srečno pot!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Polnjenje klime: kako pogosto je potrebno?
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.