• C Novo mesto
  • 22:04
  • Pon, 25.09.2023

Hišica na drevesu: Bi imeli svojo?

Drevesna hišica je čedalje bolj v modi. Številni turistični ponudniki so se začeli posluževati ponudbe tovrstnih nastanitev. Nekateri si jo postavijo tudi za svoje potrebe. Vsekakor je izjemen občutek nekaj časa prebiti med krošnjami dreves. Na tak način se boste počutili bolj povezani z naravo in se boste odmaknili od mestnega vrveža.

Poznamo torej hotele in restavracije, ki so zasnovani kot hišice na drevesu. Take hiške so lahko zgrajene okoli enega ali več dreves. Zanje je značilno, da se ne dotikajo tal, ampak so nekako v zraku. Lahko služijo kot opazovalna točka, kot delovni prostor, prostor za igro ali kot turistična namestitev.

Kako zgraditi svojo hišico na drevesu?

Prvi korak in hkrati zelo pomemben je izbira ustrezne lokacije, kjer bo hišica na drevesu postavljena. Pomembno je, da izberemo ustrezno drevo in določimo pravilen položaj hiše. Pri tem moramo upoštevati smer neba in to, kje se nahaja sonce. Hišico moramo pritrditi na drevo, ki je čim bolj zdravo in stabilno. Najeti moramo strokovnjaka, ki nam bo lahko dal ustrezne usmeritve.

Katere materiale se uporablja pri gradnji hišice na drevesu? Lahko gre za les, steklo, jeklo ali aluminij, lahko je tudi kombinacija teh materialov. Konstrukcija hiške mora biti podprta s stebri. Gradnjo skušamo izvesti na način, da bo drevo pri tem čim manj poškodovano. Hišice na drevesu sicer ne štejemo pod običajne gradbene objekte, zato zanje tudi ne velja običajna zakonodaja.

hišica na drevesu 1

Ponudniki nastanitev se čedalje pogosteje odločajo za to, da gostom ponudijo tudi bivanje v hišicah na drevesu.

Hišica na drevesu v sklopu turistične ponudbe

Ponudniki nastanitev se čedalje pogosteje odločajo za to, da gostom ponudijo tudi bivanje v hišicah na drevesu. Tak način prenočitve namreč deluje magičen, saj se gostje lahko povežejo z okoliško naravo, hkrati pa so na toplem in varnem.

Lep primer, kako tak princip deluje, je drevesni hotel na Švedskem. Ta je zasnovan v obliki zrcalne kocke. V njej je prostor za dve osebi, ki imata na razpolago kopalnico, dnevno sobo in teraso. Posebnost je, da so, kot že omenjeno, te hiške od zunaj oblečene v zrcala. Tako so okolici praktično nevidne. S tem so Švedi dosegli, da tudi ne izstopajo v okolici in niso moteč element za živali, ki se sprehajajo mimo. Hiške so ogrevane in opremljene z vso potrebno instalacijo.

Na Novi Zelandiji se nahaja restavracija v obliki hiške na drevesu. Od zunaj je vidna v obliki školjke. Vanjo lahko od zunaj prosto dostopa sončna svetloba. Da bi lahko jedli v taki restavraciji, boste morali najprej opraviti 60 metrov dolgo pot peš. Izvedba te hišice na drevesu je sodobna, vendar pa je hkrati poskrbljeno, da prav tako ne predstavlja neke motnje v naravi, ampak se ji dobro prilega.

Zakaj bi si omislili svojo hišico na drevesu?

Prednosti je ogromno. Preživljanje časa v taki hišici vas bo navdalo z mirom in tišino. Počutili se boste tesno povezani z okoliško naravo. Odmaknili se boste od ljudi, ko se vam bo tako zahoteli in na primer prebrali kakšno dobro knjigo. Morda vam bo hišica na drevesu predstavljala odlično mesto za meditacijo.

Seveda bodo nad tako hišico najbolj navdušeni naši najmlajši. Le kdo se kot otrok ni želel igrati v eni izmed njih? Hišica na drevesu tako lahko služi tudi kot zunanje igralo, če želite zamotiti svoje otroke, jim pričarati svojevrstno izkušnjo. Poleg tega boste s tem poskrbeli, da bodo več časa preživeli na svežem zraku. Z lahkoto bodo pozabili na vse pametne naprave, na katerih že tako preživijo preveč časa.

hišica na drevesu 2

Hišica na drevesu tako lahko služi tudi kot zunanje igralo, če želite zamotiti svoje otroke, jim pričarati svojevrstno izkušnjo.

Seveda morate pri postavitvi hišice na drevesu za otroke v prvi vrsti poskrbeti za varnost. Hiška naj ne bo preveč na višini, da se jim v primeru morebitnega padca ne bi zgodilo kaj hujšega. Priporočljivo je, da zraven poskrbite tudi za zaščitno ograjo. Morda boste želeli k hišici dodati še nekatere druge elemente, s čimer boste otrokom pričarali še več veselja. Morda kakšen tobogan, gugalnico ali plezalno mrežo. Otroci bodo naravnost uživali!

Zgodovina hišic na drevesu

Hiške na drevesu niso nekaj novega. Poznali so jih že v starodavnem Egiptu. Prav tako so se razprostirale vse od Kitajske do predkolumbijske Srednje Amerike. Sprva so bile zgrajene zaradi potrebe po preživetju.

Sicer pa lahko hiške na drevesu, v katerih ljudje živijo, najdemo v indonezijskih vasicah pa tudi nekje drugje po svet. Gradnja hišk čedalje višje je bila izvedena z namenom, da bi se lahko skrili pred nevarnostjo. Zato so bile zgrajene tudi več kot 40 m v višini! Tako so bili varni pred zvermi, pred napadi drugih plemen in pred poplavami. Poleg tega so ljudje na tak način lažje lovili, saj jih žrtve niso videle, oni pa so imeli dober razgled nad živalmi.

V antičnem Rimu so bile hišice na drevesih v funkciji prostora za zabavo. Celo Gaj Jurij Cesar naj bi na eni od njih prirejal razkošne zabave.

Hišice na drevesu so bile aktualne tudi v obdobju srednjega veka. Takrat so jih uporabljali predvsem kot prostor za meditacijo. Hindujski menihi so se pogosto odločili za življenje v njih. Tako so se namreč lahko odmaknili od drugih in si na novo osmislili življenje.

Nekaj časa je bilo nato zatišje z drevesnimi hiškami. Spet so v uporabo stopile v obdobju renesanse. Potekala so celo razna tekmovanja, kdo bo postavil bolj veličastno hišico na drevesu.

Nekatere zanimivosti

Za podjetje Nescafe je nek japonski oblikovalec hiš na drevesu za reklamni oglas izdelal hišico na drevesu v obliki kavnega zrna v mestu Kamishihoro. Po končanem snemanju je hiška ostala na svojem mestu. Podarili so jo tamkajšnjim prebivalcem.

Arhitekturni biro Woha je v Singapurju zasnoval veliko stanovanjsko naselje z notranjim dvoriščem. Na njem se nahajata bazen in klubski prostor. Stanovanjski kompleks je sestavljen iz manjših hiš, ki so dvignjene od tak in dosegajo višino drevesnih krošenj. Gre torej za svojevrstno arhitekturno oblikovanje.

Hišice na drevesu so vsekakor nekaj, kar vedno pritegne številne poglede. Pričarajte sebi ali svojim otrokom prav posebno doživetje in si omislite kakšno. Verjamemo, da boste nad preživljanjem časa v njej navdušeni.

Nadlani.si, Foto: Pixabay

Hišica na drevesu: Bi imeli svojo?
1 od 2
Pixabay
hiška na drevesu
Pixabay
kaktusi na okenski polici
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.