• C Novo mesto
  • 22:19
  • Sob, 13.08.2022

Jacuzzi: Prednosti in slabosti, cena ter različice

Jacuzzi je masažni bazen, ki je zelo priljubljen v zdraviliščih in wellnessih. Seveda pa imamo lahko jacuzzi tudi doma, znotraj ali zunaj. Marsikdo ne ve, da je jacuzzi pravzaprav zaščiteno ime istoimenskega podjetja, a o tem nekaj več kasneje. V prispevku smo zbrali vse potrebne informacije o jacuzzijih. Kaj je jacuzzi in kakšne so njegove prednosti in slabosti? Poleg tega izveste še vse o napihljivih jacuzzijih, možnostih izbire in cene. Vse o jacuzzijih.

Kaj je jacuzzi?

Jacuzzi je masažni bazen oziroma masažna kad. Dejstvo, ki ga marsikdo ne ve, pa je ime jacuzzi. Gre za ameriško podjetje, ki ga je leta 1915 ustanovila družina Jacuzzi v Italiji. Ko je leta 1956 sin Candida Jacuzzija zbolel za revmatskim artritisom, je sestavil pumpo, ki bi jo lahko potopili v kad in tako izvajali hidroterapijo oziroma vodno terapijo. Tako je leta 1968 nastala prva masažna kad, dve leti kasneje pa je podjetje že izdelovalo večje masažne bazene in bazene nasploh.

Tako je jacuzzi masažna kad, ki nosi svoje klasično ime. Podjetje ima tudi v Sloveniji svojo podružnico, ki prodaja jacuzzije, bazene in kopalne kadi.

Napihljivi jacuzziji so popularni v zadnjih nekaj letih

V zadnjih nekaj letih so se pojavili tudi napihljivi jacuzziji, ki so opremljeni z vodnimi in zračnimi šobami ter filter črpalkami. Najpogosteje so narejeni iz kakovostnega materiala, ki vsebuje tudi funkcijo proti zmrzovanju, kar je velika prednost, če bi želeli jacuzzi uporabljati celo leto. Cena napihljivih jacuzzijev se prične pri 500 evrih in nadaljuje vse tja do 2000 evrov. Povprečna cena napihljive masažne kadi je med 700 in 1300 evri, odvisno od zahtev in velikosti.

Vsekakor so veliko bolj enostavni za postavitev, lahko pa jih tudi pospravimo in shranjujemo. Slednje je njihova največja prednost, saj klasičnih jacuzzijev ni mogoče tako enostavno premakniti. Samo vzdrževanje pa je sila podobno tistemu, ki bi ga uporabili pri bazenih. Filtri, kloriranje, algicidi, alkalna čistila, čistilni koncentrati, uravnavanje pH vrednosti in čiščenje.

Poznamo tudi nekaj drugačnih jacuzzijev in masažnih bazenov/kadi, kot je ta na spodnji sliki.

Jacuzzi je masažna kad, ki je prisotna že več kot šestdeset let

Jacuzzi je masažna kad, ki je prisotna že več kot šestdeset let

Prednosti jacuzzijev so vezane na naše zdravje in počutje

Jacuzzi prinaša kar nekaj očitnih prednosti in čudovitih lastnosti, ki so vidne že iz letala. Glavna prednost jacuzzija je vsekakor pozitiven vpliv na naše zdravje in počutje. Zagotavlja mirno relaksacijo in odstranjuje stres. Z določeno uporabo lahko ima tudi zdravilne učinke, ki presežejo mejo našega počutja.

Topla voda, masiranje in voda nasploh so trio učinkov, ki vpliva na naše telo s pozitivo. Opravljenih je bilo že kar nekaj študij, da jacuzzi pozitivno vpliva na duševno zdravje in psihični stres. Kot smo omenili pa lahko pomaga tudi pri fizičnih težavah. Dobro bo del predvsem tistim, ki imajo težave s sklepi in kostmi. Artritis, slab pretok krvi, revma in tendinitis.

Določene študije so pokazale, da naj bi se pri nekaterih ljudeh zaradi uporabe jacuzzija znižala raven sladkorja v krvi. Osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 so šest dni na teden po 30 minut na dan preživeli v jacuzziju. Po koncu treh tednov preizkušnje se je nivoglukoze v krvi povprečno znižal za 30 mg/dl. Na to naj bi vplivala vroča temperatura v kombinaciji z masažo mišic.

Jacuzzi je prav tako luksuzen dodatek našemu domovanju, kar doda k podobi in vrednosti gospodinjstva. Saj veste, za hotelsko sobo z jacuzzijem bi plačali mnogo več in enako je pri domu.

Slabosti jacuzzijev so povezane predvsem z denarjem

Glavna slabost jacuzzija je vsekakor njegova cena h kateri lahko prištevamo tudi višje stroške vzdrževanja. Začetna investicija v jacuzzi je višja kot v normalno kad ali tuš kabino, odvisno od vaših želja pa je lahko tudi izmerjena v nekaj tisočakih. Enako je z vzdrževanjem oziroma rednostjo uporabe, kamor prištevamo porabo vode in električne energije – tu je cena odvisno od ponudnikov.

Čiščenje jacuzzija je lahko dolgotrajno, a so novejši narejeni s tem v mislih. Pri teh različicah je vzdrževanje in čiščenje nekoliko lažje, nikakor pa ni hitro. Tudi tu je vse odvisno od frekvence uporabe.

Montaža jacuzzija mora biti profesionalna in strokovna, saj lahko le tako zadošča standardom varnosti in brezhibnosti.

Prednosti in slabosti jacuzzija so vezane predvsem na finančno investicijo in pozitivne vplive na naše zdravje

Prednosti in slabosti jacuzzija so vezane predvsem na finančno investicijo in pozitivne vplive na naše zdravje

Cena jacuzzija je odvisna od večih dejavnikov

Višina cene jacuzzija je odvisna od številnih dejavnikih, tako kot je pri večini izdelkov. Na ceno bodo vplivali naslednji dejavniki: stil jacuzzija, velikost, zahtevnost montaže, dodatna oprema in postavitev.

Klasični jacuzziji se cenovno pričnejo pri 4 tisoč evrih, kjer dobimo masažni bazen dimenzij 130×70 cm (približek). Cena se nato viša predvsem z velikostjo. Tako lahko za dimenzije 200×200 centimetrov odštejemo že nekoliko več kot 6 tisoč evrov.

Večina podjetij, ki se ukvarja s prodajo in izdelavo masažnih bazenov ima le te »pospravljene« v določene kategorije. Kategorije so tako naslednje: 2 do 3 osebe, 4 do 5 oseb, in 6 oseb ali več.

Pri ceni jacuzzija je nujno misliti tudi na priključena dela montaže, ki bodo vključevala prevoz in montažo. Lahko se zgodi, da bodo potrebna dodatna dela pri napeljavah vode in elektrike. Enako je s hidroizolacijo, nosilnostjo in drugimi deli.

Nikakor ne gre podceniti znanja strokovnjakov, ki se s tem ukvarjajo. Izbira ne sme potekati brez njihovega mnenja in nasvetov, saj se lahko s tem izognemo marsikateremu neželenemu strošku obenem pa privarčujemo veliko količino denarja.

Je vredno kupiti jacuzzi?

Pred odločitvijo in nakupom je pomembno pretehtati vse prednosti in slabosti. Pri tem je potrebno biti strog in nikakor ne razmišljati brez premisleka, saj se lahko investicija dobesedno potopi. Med razloge, ki bodo pripomogli k odločitvi ZA jacuzzi, lahko prištevamo pozitiven vpliv na zdravje (duševno in fizično). Vsekakor pa je pomembno vedeti, če bo jacuzzi v redni uporabi? Če bo, potem odlično. Če ne bo, potem izbira ni tako jasna. Enako je s časom za vzdrževanje in pogled na višino same investicije ter vzdrževanja oziroma dviga določenih položnic.

Če ste med tistimi, ki vsega tega ne bi radi prevzeli na svoja pleča, je spa&wellness še vedno boljša in bolj enostavna odločitev. Nobenih skrbi glede vzdrževanja, težav in časovne obremenitve.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

e-bike
mkt sevnica