• 2.41C Novo mesto
  • 19:38
  • Tor, 19.01.2021

Jesenska opravila na vrtu

Počasi v naše kraje prihaja jesen. To je čas pobiranja pridelkov ter priprave vrta na hladnejše dni ter zimo. Veliko rastlin na vrtu je že propadlo, lahko so prenehale rasti ali pa so podlegle različnim glivičnim okužbam. Čas je torej za jesenska opravila na vrtu, sem sodijo gnojenje ter oblikovanje rastlin, pa tudi načrtovanje ter sajenje. Zavihajmo si rokave ter poskrbimo, da bomo vse pravočasno opravili.

Jesenska opravila na vrtu: posadite grmovnice

Med jesenska opravila na vrtu zagotovo sodi tudi sajenje in presajanje rastlin, še posebej grmovnic. Jeseni se namreč rastna doba konča, zato je zdaj odličen čas, da skopljete jame in v njih namestite takšne ali drugačne grmovnice. Vrh koreninske osnove mora ostati na nivoju okoliške zemlje. Jamo nato napolnite z zemljo ter zalijte. Ko se zemlja posede, naložite zemljo do vrha.

Kaj pa sajenje čebulnic?

Jesenska opravila na vrtu

 

Če boste čebulnice posadili sedaj, bo vaš vrt že spomladi odet v živahne barve takšnih in drugačnih rastlin ter bo prava paša za oči. Izbirate lahko med zvončki, narcisami, tulipani, žafrani in podobno. Lahko jih zasadite ob rob vrta, na grede ali na primerna mesta na travi. Možnosti je res veliko.

Ne pozabite še na obrezovanje trajnic

Spomladanska opravila na vrtu naj ne minejo brez obrezovanja. Zavedati se morate namreč dejstva, da se na vlažnih in odmirajočih trajnicah radi naselijo polži in zalarji. Listje porežite tik nad zemljo. Tako boste zagotovili, da bodo rastline čez zimo okrepile svoje korenine.

Kolobarite

Kolobarjenje štejemo med zelo pomembna jesenska opravila na vrtu. Rastlin namreč ne smemo posaditi vedno na isto mesto. Tako razpored rastlin vsako leto malo zamenjamo – ta proces se imenuje kolobarjenje. Z izkušnjami se je namreč izkazalo, da se v primeru, ko rastline posadimo na vedno isto mesto, izčrpajo določena hranila in razmnožijo škodljivci.

Jesenska opravila na vrtu: zberite listje za kompost

Drevesa bodo počasi začela odlagati svoje listje, ki je veliko dragocenejše, kot si to morda mislite vi. Iz listja lahko namreč pripravite odličen in hranilen kompost. Za grabljenje listja priporočamo mehke grablje – listje nagrabite skupaj ter ga prenesite na kompostni kup.

V primeru, da kompostnega kupa nimate, listje preložite v žičnat zaboj oziroma kletko, ki ste jo napravili kar sami. Poskrbite, da boste vsebino vsak teden premešali in obrnili, saj bo zrak le tako dosegel tudi globlje plasti komposta.

Poskrbite za odmrle veje

Jesenska opravila na vrtu

Med jesenska opravila na vrtu štejemo še rezanje odmrlih vej. Takšne veje so precej krhke, v zimskem obdobju se lahko zaradi snega, vetra ali zmrzali hitro zlomijo. Pri tem lahko poškodujejo kakšno rastlino ali drevo. Opravila se lahko lotite sami ali pa pokličite priomerne strokovnjake.

Prezračite travo

Če želite prezračiti manjši kos trave, bo dovolj le prebadanje z vrtnimi vilami. Pri večjih površinah pa vam bo delo steklo lažje in hitreje, če si boste nabavili prezračevalnik. Zemlji je potrebno rahljati takrat, ko se na travi naredijo večje luže, zemlja pa se zbije skupaj. Na ta način boste poskrbeli, da bo voda s hranilnimi snovmi lažje dosegla korenine.

Travo pognojite in jo še zadnjič pokosite

Pozno poletje oziroma začetek jeseni je čas, da travo dobro pognojite. Nahranite jo z gnojilom, ki vsebuje veliko fosforja. Takšna trava bo spomladi zelo hitro ozelenela. Travo nato še zadnjič pokosite na višino cca 3 centimetre. Trave nikar ne pustite nepokošene, saj se zaradi vlage v njej lahko razvijejo bolezni. Obenem pa boste na pokošeni travi tudi lažje grabili listje in opravljali druga jesenska opravila na vrtu. Jesen je idealen čas tudi za sajenje nove trave!

Jesenska opravila na vrtu: zelenjavni vrt in zelišča

Jeseni morate v zelenjavnem vrtu shraniti pridelke. Pustite lahko le tiste rastline, ki se dobro spopadejo z nizkimi zimskimi temperaturami. Tak je na primer brstični ohrovt, pa še kaj bi se našlo. Poskrbite za to, da boste zimsko solato prekrili, lahko kar s plastičnim tunelom. Solato še enkrat poškropite in s tem preprečite, da se na njej nabere plesen. Na gredicah lahko pustite tudi pozno korenje ter peso, in sicer vse do mraza.

Prazne gradice morate pripraviti na novo rastno sezono. To storite tako, da jih najprej prekopljete in prerahljate, nato pa po površini potresete organsko gnojilo v obliki pelet. Takšno gnojilo deluje tudi do 6 mesecev, zato je naravnost odlična izbira. Po gnojilu potresemo še plast zemlje.

Jesenska opravila na vrtu

Med jesenska opravila na vrtu vključite še skrb za zeliščni vrt. Pospravite lovor in rožmarin, medtem ko lahko določena zelišča, kot so pelin, drobnjak ali timijan prezimijo kar na prostem.

Jesenska opravila na vrtu: sadni vrt

Tudi v sadnem vrtu poberemo še zadnje zrele plodove, lahko posadimo tudi nova sadna drevesa. Ko sadnemu drevju odpade polovica listov, za drevesa poskrbimo tako, da jih poškropimo z bakrenim pripravkom. S tem jih bomo zaščitili pred različnimi glivičnimi boleznimi, kot so monilija, škrlup in podobno. Škropljenje ponovimo še enkrat v novembru, ko odpade še zadnji list.

Jesenska opravila na vrtu so prav zares odlična naložba v prihodnjo sezono, zato jih nikakor ne smete zanemariti ali na njih preprosto pozabiti. Želimo vam veliko veselja z delom na vrtu!

Pripravila: Monika M.

 

Jesenska opravila na vrtu
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.