• C Novo mesto
  • 22:04
  • Čet, 11.08.2022

Kako urediti ribnik na vrtu?

Ribnik je lahko prijetna popestritev na vašem vrtu. Če vrt uporabljate tudi kot točko za sprostitev, branje knjige in druženje, potem ribnik doda estetsko poživitev. Poleg tega vodno telo deluje blagodejno na počutje, lažje se boste sprostili in uživali v svojem prostem času. V ribniku lahko naselite tudi ribe, kar bo dodalo tisto piko na i.

Če imate torej ustrezne pogoje in ste se odločili, da boste na svojem vrtu uredili ribnik, potem berite naprej. Podali vam bomo namreč usmeritve in napotke, kako se tega lotiti, če ste se odločili, da boste stvari vzeli v svoje roke.

Izbira najprimernejšega mesta

Prvi korak je, da določite mesto na vrtu za ribnik. Izberite lokacijo, ki ni neposredno izpostavljena soncu. Prav tako ni dobro, da bi se voda nahajala pod krošnjami listavcev. Tako bi namreč v vodo padlo preveč listja, s čimer bi se kakovost poslabšala. Najboljša je taka izbira lokacije, da je ta del dneva na soncu, del pa v senci. Če je ribnik na vrtu predolgo izpostavljen sončnim žarkom, to namreč negativno vpliva na rastline v njem.

Kakšna naj bo velikost ribnika? Vedeti moramo, da bo cena za ribnik višja, večja kot bo cena. Globina ribnika naj bo najmanj 80 centimetrov. Gre namreč za globino, ki je potrebna, da bi ribe preživele tudi zimo brez nevarnosti, da bi celotna količina vode zamrznila.

Priprava in izkop

Ko ste torej izbrali pravo lokacijo za ribnik in ste določili njegove dimenzije, se lotite dela. Najprej s kolom in žico ali vrtno cevjo označite površino za izkop, nato pa izkopljite luknjo. Tega se lahko lotite z lopato ali mini bagrom.

Ribnik na vrtu naj ne bo po celo dolžini enako globok. Določen del površine naj bo bolj plitev (10 do 40 cm), del pa globlji od 40 cm. Plitvi del bo namenjen močvirskim rastlinam. Tukaj se bodo zadrževale tudi mlade ribe in žabe. Na globljem delu bodo uspevale vodne rastline, ki potrebujejo tako globino. Ta del bo predstavljal zatočišče ribam pozimi, ko bo gladina ribnika morda zaledenela. Priporočljivo je, da ne izkopljete prestrme stranice, sicer bo prišlo do tega, da bo rob folije gledal iz vode, kar ne bo najbolje izpadlo.

Še preden na izkopano luknjo namestite folijo, odstranite vse ostre predmete, kot so kamni in korenine. Ti bi namreč lahko poškodovali folijo.

ribnik 2

Plitvi del bo namenjen močvirskim rastlinam. Tukaj se bodo zadrževale tudi mlade ribe in žabe.

Polaganje folije

Folija služi kot podlaga ribnika. Njena prednost je v tem, da zagotavlja preprosto polaganje z nizkimi stroški. Enostavno jo je tudi odstraniti, če se boste na neki točki odločili, da ribnika ne želite več imeti. Na trgu sicer obstajata dve vrsti folij. Ena je PVC, druga pa EPDM. Katera je boljša izbira?

PVC folija je še posebej primerna za manjše in srednje velike ribnike. Je nekoliko manj odporna proti vremenskim neprilikam in ima krajšo življenjsko dobo. Posamezne dele spajamo z lepili ali s toplotnim varjenjem.

EPDM folija je izdelana iz sintetične gume. Je bolj odporna v primerjavi s PVC folijo. Prav tako je bolj raztegljiva, spajamo pa jo s temu prilagojenim lepilnim trakom.

Preden ribnik prekrijete s folijo, dobro preglejte izkopano površino. Odstranite vse morebitne ostre kamne ali druge predmete. Nato nasujte tanko plast mivke, da boste še dodatno zgladili površino. Ribnik prevlecite z zaščitnim filcem. Ko boste v jamo polagali folijo, pazite, da to naredite tako, da jo povlečete prek robov. Obrežni del prekrijte s kamni ali s konstrukcijskim lesom. Ko boste folijo položili v ribnik, jo še fiksirajte s pomočjo peska in manjših kamnov.

Premislite, kaj vse želite imeti v ribniku. Boste imeli tudi vodomet, slap, manjši vodni tok, črpalko, filter? Če želite gojiti ribe, je filter obvezna oprema.

Po tem ko ste folijo uspešno namestili v spodnji polovici, dolijte vodo do višine 30 odstotkov. Nato folijo namestite še v zgornjem delu. Ribnik na vrtu nato v celoti napolnite z vodo.

Sajenje rastlin

Po tem, ko ste ribnik napolnili z vodo, počakajte dan ali dva. Nato pride čas za sajenje rastlin. Premislite, katere rastline boste izbrali. Priporočamo vam tiste, ki so v funkciji prečiščevanja vode. ribnik nato uredite po svojem okusu.

ribnik 3

Ko boste folijo položili v ribnik, jo še fiksirajte s pomočjo peska in manjših kamnov.

Vzdrževanje ribnika

Ko smo ribnik postavili, se s tem delo še ne konča. Ribnik na vrtu namreč zahteva nenehno skrb. Spomladi pride na vrsti spomladansko čiščenje. Tega se lotimo, ko se ribe predramijo iz zimskega spanja. Z dna ribnika odstranimo odmrle dele rastlin. Preverimo kakovost vode. Tega se lahko lotimo s pripravki, ki so namenjeni testiranju vode.

Poleti se zaradi visokih temperatur poveča možnost za pojav alg, ki si jih v ribniku, vsaj v večji gostoti, vsekakor ne želite. Zato se je treba lotiti njihovega odstranjevanja. Ker voda hitro hlapi, jo po potrebi dolijemo. Očistimo filter, če ga imamo, in črpalko. Iz vode ostranimo odpadlo listje in cvetove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ACCENTPOOLS 🇦🇺 (@accentpools)

Jesen je čas, ko je treba ribnik pripraviti na prezimovanje. Ribe začnimo hraniti z bolj kalorično hrano, da bodo imele dovolj maščobne zaloge za zimo. Odstranimo odmrle dele rastlin in delno zamenjamo vodo. Pozornost namenimo temu, da voda v ribniku na vrtu ne bi zamrznila v celoti. Na plitvejši del namestimo črpalko, njen del naj se nahaja tik pod vodno gladino.

Zima je čas, ko je ribnik na vrtu v fazi mirovanja. Temu se prilagodijo ribe v njem. Zmanjša se njihova aktivnost, v tem času ribe mirujejo. Na vsake toliko preverimo, če črpalka brezhibno deluje. Ta namreč skrbi za to, da voda v notranjosti ne bi zamrznila. Če se na površini ribnika pojavi led, naj vas to ne skrbi preveč. Ne razbijajte ga, saj boste s tem vznemirili ribe. Zaradi šoka lahko tudi poginejo.

Imeti ribnik na domačem vrtu vsekakor zahteva določeno vzdrževanje in delo. Vendar se vam bo trud bogato obrestoval. V zameno za občasna dela vam bo namreč ponudil poživitev vrta in kotiček, ob katerem se boste lahko sprostili in si nabrali novih moči.

Pred dokončno odločitvijo za ribnik na vrtu pridobite čim več informacij in se posvetujte s strokovnjakom. Ta vam bo lahko svetoval najbolj kakovostne materiale za podlago. Hkrati pa vam bo povedal, katere elemente je smiselno imeti v ribniku, da bo ta kar najbolj zadovoljeval vaše potrebe.

Pripravila: P. K.

sejmi
podčetrtek
Kako urediti ribnik na vrtu?
1 od 3
Pixabay
žaba v ribniku
Pixabay
rob ribnika
Pixabay
kamni v vodi
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.