• C Novo mesto
  • 14:10
  • Pet, 19.04.2024

Košnja trave: nasveti in namigi

Košnja trave

Košnja trave je za marsikoga nadvse zoprno opravilo, spet druge pa vonj po sveže pokošeni travi naravnost omamlja, tako da z veseljem primejo za kosilnico. Verjetno pri košnji malokdo razmišlja o tem, kako travo pravilno pokositi. A kljub temu obstaja kar nekaj pravil in načinov, da bo vaša trata živahna in vitalna. V nadaljevanju članka vam zato razkrivamo nasvete, kako se pravilno lotiti košnje trave.

Košnja trave je obvezno spomladansko opravilo, s katerim ohranjamo lep videz zelenice, obenem pa poskrbimo, da trava ostane zdrava. Kosimo vedno takrat, ko je trava suha – to je glavno pravilo pri košnji. Košnja trave, ki je še vlažna, lahko pripelje do tega, da prenašamo različne bolezni, pa tudi kosilnico lahko zamašimo. Prav tako se je bolje izogibati košnji ob vročih dnevih, saj lahko s tem prav tako škodujemo travi.

Košnja trave ima še več pomembnih pravil. Na primer to, da se izogibamo košnji vedno po istem vzorcu. Isti vzorec lahko namreč stisne travo in tla, zato lahko nastanejo različni travnati kupčki, kar ni ravno lepo za oči. Zato vsakokrat kosite z druge smeri, drugače bo trava pričela rasti v smeri košnje. Tako kosite enkrat horizontalno, drugič spet vertikalno in trava bo rasla pokončno. Zelo pomembno je tudi to, da po košnji pustite pokošeno travo na zelenici vsaj dan ali dva, da se hranilne snovi vrnejo v zemljo. Puščanje pokošene trave zagotovi namreč kar 25 odstotkov vseh potrebnih gnojil, ki jih trava, ki smo jo pokosili, potrebuje za regeneracijo. Večina šopov trave bo razpadla kar sama, v nasprotnem primeru pa šope enakomerno porazdelite kar z roko.

Ko prvič zasejemo travo, naj košnja trave poteka takrat, ko trava doseže približno 7 ali 8 centimetrov. Če imate travo samo za okras, potem jo pokosite na 2 do 3 cm visoko. V primeru, da boste po njej veliko hodili, pa jo pokosite višje, na 4 do 5 cm.

Košnja trave

Košnja trave naj poteka 2- do 3-krat na mesec, to je odvisno tudi od zunanje temperature ter od tega, koliko bo padavin. Poskrbite tudi, da ima kosilnica ostro rezilo, saj bo le tako trava ostala močna in gosta. Za košnjo pri drevesih, ob škarpi ali ob robovih travnika je naravnost idealna prav kosilnica na nitko.

V bistvu ne obstaja določeno merilo, kako pogosta naj bo košnja trave. Večina zelenic pa zahteva košnjo nekako enkrat na teden v spomladanskem in poletnem času in enkrat na dva tedna v jesenskem času. Posebej naj poudarimo, da se izognite košnji sredi dneva, saj je takšna košnja za travo precej stresna. Trava tako izgubi preveč vode in začne rasti  počasneje. Optimalen čas za košnjo trave je takrat, ko na zelenico pada senca. Takrat bo trava izgubila manj vode in si bo hitreje opomogla.

Košnja trave naj višine trave nikoli ne zmanjša za več kot eno tretjino. V nasprotnem primeru vplivate na rast korenin, zato bi trava potrebovala več vode. Prekomerno košenje trave pomeni tudi večjo občutljivost trave na plevel ter škodljivce.

Košnja trave – kaj je še pomembno?

Zgodaj spomladi je naravnost idealni čas, da travo tudi pognojimo. Tako bodo korenine trave dobro rasle, trava pa bo močna. V poletnem času jo lahko pognojimo tudi z dušikom, saj le-ta spodbuja rast rastlin. Zapomnite se, da gnojimo vedno v hladnem delu dneva, nato pa travo še zalijemo

Kako pa zalivamo? Veliko bolj pametno je travo zalivati enkrat na teden, pa takrat kar precej, kot pa da bi to počeli vsak dan večkrat po malem. Zaradi prepogostega zalivanja se lahko korenine preveč razrastejo, s tem pa lahko travo doletijo različne bolezni. Poleti obvezno zalivamo takrat, ko še ni vročine, torej zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. S tem bomo preprečili prevelike temperaturne razlike in preveliko izhlapevanje vode. Da bo trava lepa in kakovostna, moramo poskrbeti tudi za zračenje.

Košnja trave se lahko opravi z različnimi kosilnicami. Če je vaš vrt manjši, potem bo za vas najbolj primerna ročna kosilnica, ki je tiha in enostavna za vzdrževanje. Za večje vrtove pa bo potrebno poseči po motornih ali električnih rotacijskih kosilnicah. Kosilnice moramo redno vzdrževati in poskrbeti, da je nož vedno oster. Pri brušenju upoštevamo navodila proizvajalca. Izredno uporabne so tudi robotske kosilnice, ki kosijo brez naše prisotnosti, so pa žal še precej drage.

Košnja trave

Kaj pa košnja trave v nedeljo?

Številne občine po Sloveniji so v svojih odlokih o javnem redu in miru med drugim določale, kdaj se v naseljih ob nedeljah in praznikih sme uporabljati kosilnice in podobne naprave, ki povzročajo hrup. Že od leta 2006 pa so te odločbe neveljavne – košnja je dovoljena tudi v nedeljo in ob praznikih, razen med 22. In 6. uro. Vse je torej odvisno le od vse odvisno le od dogovora, medsosedskih odnosov, spoštovanja in obzirnosti posameznika

Pripravila: Monika M.

Košnja trave: nasveti in namigi
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.