• C Novo mesto
  • 13:05
  • Ned, 13.06.2021

Melania Trump središče kritik, odstranila gredice Jackie O!

Ikonični “Rose Garden” Bele hiše, ki ga je leta 1913 ustanovila Ellen Louise Axson Wilson, žena Woodrowa Wilsona, je v več kot stoletju svojega obstoja predstavljal prizorišče mnogih uradnih ceremonij in sprejemov, novinarskih konferenc in različnih prireditev; leta 1994 je bil v njem podpisan celo mirovni sporazum med Izraelom in Jordanom. V zadnjih desetletjih so ga prve dame iz spoštovanja do zapuščine Jackie Onassis, ki je med Kennedyjevim predsedovanjem napravila zadnjo veliko prenovo, ohranjale bolj ali manj nedotaknjenega. To pa se je pred kratkim spremenilo …

Vrt, ki se ga je Melania odločila prenoviti v svojem slogu, nosi ime “Rose Garden” oz. rožni vrt, in odkar je Jacqueline Kennedy Onassis v času predsedovanja svojega moža uredila topel in domač vrt s pisanimi cvetlicami, je od redni negi prvih dam in osebja desetletja ohranjal svoj videz in z barvitostjo in originalnostjo privabljal pozornost ter vzbujal občudovanje. Kakršnekoli spremembe v vrtu predstavljajo poseganje v spoštovanja vredno zapuščino, in prve dame so se skrbno varovale pred povzročanjem kontroverznih sprememb.

Melania Trump je med temeljito prenovo Rožnega vrta odstranila barvite gredice Jackie O. [Shutterstock/lev radin]

Od rožnih gredic do solate in minimalizma

Pred nekaj leti je takratna prva dama Michelle Obama pritegnila precej pozornosti medijev, ko je na posesti Bele hiše uredila zelenjavno gredico ter tako promovirala samooskrbnost in vračanje k pridelovanju lastne zelenjave in zelišč. Gesta je v nasprotju z nedavno prenovo Rožnega vrta prejela veliko pozitivnih komentarjev s strani vseh tistih, ki so priznavali simbolično vrednost njene geste.

Melania je ubrala drugo pot: zdi se, da je rože v Rožnem vrtu ne navdušujejo. V skladu z načeli minimalistične elegance, ki narekujejo njen sicer vedno brezhibni ikonični slog, je odstranila rože, ki jih je pred desetletji na vrtu posadila Jackie O, novinarka, ki je kasneje kot žena Johna Kennedya postala prva dama.

Melania se je v vrtu znebila vseh pisanih cvetlic, ki so mu dajale topel in domač videz, in raje izbrala hladno zeleno eleganco, presekano z ravnimi potmi. Sedanji videz vrta je tako precej bolj prazen, načeluje pa mu temnozelena barva. Tudi češnjeva drevesa, ki so na gredice metala senco, so bila odstranjena.

Kontroverzna prenova je na spletu sprožila plaz negativnih komentarjev, ki kritizirajo Melanijino slogovno izbiro, in se sprašujejo, zakaj je odstranila češnjeva drevesa in pisane gredice, ki so tako dolgo določale vizualno podobo vrta. Rožni vrt, kakršen je sedaj, predstavlja konkreten poseg v zapuščino preteklosti.

To ni prvič, da je Melanijino nagnjenje k minimalistični eleganci pri urejanju doma spodbudilo negativne komentarje s strani javnosti – mnogi so kritizirali tudi njeno izbiro popolnoma rdečih jelk za okrasitev Bele hiše leta 2018.

Ali veste, kaj pomeni strategija ”Rožni vrt”?

Slavni Rožni vrt ob Beli hiši, katerega zunanjo podobo je Melania Trump tako drastično spremenila, je odgovoren tudi za ime politične strategije Rožni vrt. Ta označuje odpoved predsedniškim potovanjem v kriznih trenutkih in ostajanje na območju Bele hiše med ključnimi dogodki – npr. med kampanjo za ponovno izvolitev.

A. K.

Vir fotografij: Shutterstock

Vir fotografij: Shutterstock