• C Novo mesto
  • 23:10
  • Pon, 20.05.2024

Mikrovalovna pečica: Kako izbrati najboljšo mikrovalovko?

Mikrovalovna pečica je kuhinjski aparat brez katerega si kuhinje skoraj ne gre predstavljati. Mikrovalne pečice se uporabljajo za pripravo in segrevanje hrane, vsebujejo pa veliko število dodatnih funkcij. Slednje olajšajo delo in marsikdo se zaradi lastništva mikrovalovne pečice odreče tudi klasični pečici in drugim elementom. Prav zaradi tega je pametno nekoliko bolje razmisliti pred nakupom in izbiro tega kuhinjskega pripomočka. Kako izbrati pravo mikrovalovno pečico?

Mikrovalovna pečica deluje s pomočjo mikrovalov

Že v njenem nazivu izvemo glavni namig njenega delovanja, kar olajša razlago le tega. Mikrovalovka uporablja mikrovalove, ki se sproščajo v notranji prostor kamor smo odložili tudi hrano. Mikrovalovi povzročajo tresenje in udarjanje molekul vode, pri čemer se ustvarja toplota in posledično pomeni tudi segrevanje hrane.

Mikrovalovna pečica ni namenjena le segrevanju hrane, saj so njene funkcije tudi odtajevanje, kuhanje, dušenje in celo pečenje. Kako najlažje to storiti bo namignila tudi sama mikrovalovka v svojih navodilih, ki jih je pametno prebrati pred prvim zagonom.

Ali ste vedeli?

Mikrovalovna pečica je bila patentirana leta 1945, prva pa je bila zgrajena le dve leti kasneje. Bila je daleč od takih, ki jih poznamo danes, saj je tehtala več kot tristo kilogramov in se prodajala za več kot tri tisoč dolarjev.

Kako izbrati pravo mikrovalovno pečico?

Tako kot pri večini pripomočkov, aparatov in izdelkov, je tudi tu vredno določiti neke okvirje nakupa in izbire. Pomembno je poznati svoje želje in zahteve do mikrovalovke – vse od funkcij do videza in zmogljivosti. Določiti je treba tudi cenovni razred, ki bo odvisen od vaših želj in zahtev.

Mikrovalovna pečica mora zadoščati vašim željam in zahtevam

Mikrovalovna pečica mora zadoščati vašim željam in zahtevam

Cena mikrovalovne pečice je prva ovira

V kolikor se boste za nakup mikrovalke odločali po vnaprej določenem proračunu, se zna hitro zgoditi, da boste nekoliko omejeni pri izbiri. Ker na ceno vpliva kar nekaj lastnosti, je pametno istočasno s ceno določati tudi zahteve. Na ceno bo vplivalo katere znamke je, kakšen je njen izgled, koliko in kakšne dodatne funkcije ima, njena zmogljivost, njene dimenzije in možnost upravljanja. Z vsem tem lahko ceno mikrovalovne pečice vstavimo v tri razrede – nizek, srednji in visok.

Mikrovalovno pečico je možno kupiti že za nekaj deset evrov, a bodo njene funkcije močno omejene. Rečemo lahko, da se mikrovalke prodajajo pri izklicni ceni 50 evrov in nadaljujejo navzgor. Tako nizek razred sega do 60 evrov, srednji se razteza do 150 evrov, višji razred pa nima zgornje omejitve. Tudi za manj kot 100 € lahko kupimo standardno mikrovalovno pečico v vseh pogledih in lastnostih.

Najvišjo ceno bodo vedno dosegale vgradne mikrovalovne pečice, za katere lahko odštejemo tudi več sto evrov. Tu je veliko odvisno od dimenzij, prilagajanja in možnosti vgradnje.

Zunanje lastnosti mikrovalovne pečice lahko vplivajo na izbor

Čeprav so bistvo mikrovalovne pečice njene funkcije, je zelo pomemben tudi vizualni aspekt. Predvsem sta pomembni dimenziji in videz. Najpogostejše so bele, sive, črne in srebrne barve ter retro izvedbe, ki jih najdemo tudi v rdečih, roza in drugih barvah.

Povprečne dimenzije mikrovalovnih pečic:

  • širina – od 45 do 55 cm
  • višina – od 25 do 35 cm
  • globina – od 30 do 50 cm

Povprečne dimenzije vgradnih mikrovalovnih pečic:

  • širina – od 50 do 60 cm
  • višina – od 30 do 40 cm
  • globina – od 30 do 50 cm

Pri videzu gledamo tudi na stil mikrovalovne pečice (moderen, klasičen, retro), velikost okna, ročaj za odpiranje in druge malenkosti. Slednje so lahko še kako pomembne pri ujemanju z ostalimi kuhinjskimi elementi.

Videz mikrovalovne pečice igra pomembno vlogo pri sestavljanju perfekte kuhinje

Videz mikrovalovne pečice igra pomembno vlogo pri sestavljanju perfekte kuhinje

Moč in zmogljivost mikrovalovne pečice

Mikrovalovi so tisto, kar pri mikrovalovni pečici pomeni moč. Večina mikrovalovk se uvršča med 600 in 1200 W, najpogostejša izbira pa je prav 800 W. Ne glede na najvišjo zmogljivost mikrovalovne pečice je slednjo možno nastaviti tudi na nižjo moč in tako zadostiti določenim opravilom.

Tako je 800 W namenjenih za kuhanje in hitro segrevanje, kar sta tudi najpogostejši funkciji mikrovalovk. Višje zmogljivosti so namenjene pečenju in žar funkcijam. Zmogljivosti manjše od 800 W pa so namenjene odmrzovanju, počasnemu kuhanju in vzdrževanju toplote.

Poraba energije mikrovalovne pečice

Mikrovalovne pečice za svoje delovanje porabijo zelo malo energije. Kljub pogosti uporabi spadajo med najmanjše porabnike energije in so manjši potrošniki od pečice. Zelo pametno jih je uporabljati predvsem za predpripravo jedi in obrokov. Odmrzovanje in segrevanje napitkov v mikrovalovki sta dve funkciji in opravili, ki jih je zelo »zeleno« in »varčno« opraviti v mikrovalovni pečici. Privarčevali boste energijo in čas.

Namen in zahteve za mikrovalovno pečico

Poleg cene je to glavni razlog pri izbiri in nakupu, če ste nekoliko bolj poglobljeni pri sami izbiri. V kolikor bo mikrovalovna pečica namenjena le preprosti uporabi oziroma segrevanju, ne potrebujete pretirano drage izbire. Tudi cenejši aparati bodo to delo opravili kakovostno in ga opravljali dolgo časa. Če pa bo mikrovalovna pečica uporabljena za segrevanje, odtajanje, kuhanje in morda pečenje pa je pametno nekoliko razširiti izbor in dvigniti proračun. Večja izbira funkcij in garancija naj tu igrata prav tako pomembno vlogo.

Nikakor pa pri zahtevah ne smemo pozabiti na velikost naprave oziroma kar notranjosti in prostornine. Ni hujše stvari kot nakup mikrovalovne pečice, kamor ne spravimo krožnikov in skled.

Vgradna mikrovalovna pečica je vse bolj pogosta

V osnovi ločimo dve vrsti mikrovalovk – samostoječo in vgradno. Vgradne mikrovalovne pečice so ustvarjene in izdelane tako, da jih namestimo v kuhinjske omare ali steno. Tako se sprosti precej prostora na pultu in še ustvari še bolj povezan prostor. Pri vgradnih mikrovalovkah poznamo tri vrste odpiranja oziroma vrat. To so nihajna, spustna in izvlečna. Tudi tu je potrebno paziti na vse prej omenjene zahteve, želje in lastnosti z izjemo barv, saj slednje ne bodo igrale tako velike vloge. Vse več ljudi se pri prenovi kuhinje odloča za vgradno mikrovalovno pečico, a ni popolnoma nič narobe s klasično.

Vgradna mikrovalovna pečica je pri prenovi kuhinje vse bolj pogosta izbira

Vgradna mikrovalovna pečica je pri prenovi kuhinje vse bolj pogosta izbira

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com