• C Novo mesto
  • 09:26
  • Čet, 19.05.2022

Minimalizem v stanovanju za maksi učinek

Koronavirus je mnoge prisilil, da smo morali dobesedno skoraj čez noč doma vzpostaviti zasilno domačo pisarno. Za mnoge je bila to prva izkušnja z delom od doma, in zaradi pomanjkanja primernega prostora so si zasilno delovno postajo uredili kar v domači dnevni sobi. Zasebno in domače življenje sta postala še tesnejše prepleteni sferi, z otroci, ki se kobacajo pod stolom med igro s kockami, medtem ko se starši trudijo vzdrževati auro profesionalnosti med videoklicem. V tesno natlačenem domu, ki vibrira od različnih aktivnosti, se lahko zlahka počutimo ujeti, če ga ne spremenimo v zračno lokacijo, oblikovano po našem okusu. Kako spremeniti dom v prostor, v katerem bomo imeli dovolj miru za svoje delo, v katerem bomo lahko opravljali svoje zadolžitve na učinkovit način, v katerem bomo imeli dovolj prostora tudi za sprostitev in preživljanje časa z družino?

September se že blina koncu, in medtem ko se listi barvajo v jesenske odtenke, temperature pa vztrajno nižajo, se nam približujejo meseci, v katerih bomo še več časa preživeli med štirimi stenami. Jesen in zima ponujeta proloženost za regeneracijo in preudaren razmislek pred pomladnimi novimi začetki. Ta počitek se bo le težko zgodil v stanovanju, ki kar poka po šivih zaradi vseh odvečnih in neustreznih predmetov in pohištva, ki ga že dolgo ne uporabljate več.

Minimalizem: gibanje, ki se osredotoča na to, kar je res pomembno

Minimalizem je umetnostno gibanje, ki se je razvilo v drugi polovici prejšnjega stoletja, in se razteza preko različnih področij, od arhitekture pa do vizualnih umetnosti. Osnovna ideja je, da se znebimo nepotrebnega, in tako dovolimo osnovnim elementom, da zablestijo v svoji funkcionalnosti. Stran z nepotrebnimi in okrancljanimi dekorativnimi predmeti, ki nabirajo prah! Čas je, da razmislite o tem, kaj res potrebujete.

Skandinavski minimalizem je osredotočen na svetle barve, recikliranje in naravne in trajnostne materiale.

Skandinavski minimalizem

Če so bili arhitekti kot slavni Ludwig Mies van der Rohe pionirji minimalizma, je danes skandinavski minimalizem priljubljeno vodilo, ko pride do načrtovanja materialov ter zunanje in notranje podobe mnogih novih domov.

Poleg osredotočanja na ključne bivalne elemente, skandinavski minimalizem določa filozofija trajnosti. Namesto, da kupujemo poceni elemente, ki jim bo hitro potekel rok trajanja, se odločamo za pohištvo in materiale, ki bodo trajali. Ne kupujemo stvari, ki jih ne potrebujemo. Skandinavski minimalizem določajo čiste in jasne linije, svetle in nevtralne barve, ki ne utrujajo oči, filozofija trajnostne naravnanosti, ekološke zavednosti ter sožitja z naravo.

Recikliranje in samooskrbnost sta prav tako pomembna elementa. Če imate možnost, v stanovanje ali na baklon vnesite zelenje, ki bo poživilo vizualno podobo, pa tudi izboljšalo vaše počutje. Skrb za majhen zeliščni vrtiček vam bo pomagala pri vaših kuhinjskih pustolovščinah, po drugi strani pa je lahko vrtnarjenje tudi izjemno pomirjujoča aktivnost. Ni vam treba začeti s kopico rastlin: začnite po malem, z lončkom bazilike ali peteršilja ali nezahtevno sobno rastlino ter postopoma napredujte proti večjemu vrtičku – če si tega seveda želite.

Minimalizem kot načelo: kje začeti?

Minimalizem v stanovanju je predvsem odvisen od tega, kako dobro lahko implementirate dve ključni aktivnosti: odstranjevanje nepotrebnih elementov in recikliranje.

Minimalizem se dobro sklada s svetlimi in pastelnimi toni.

1. Minimalizem kot vodilo dekoriranja: odstranite vse elemente, ki jih ne uporabljate 

Obstaja ogromno predmetov v stanovanju, ki zavzemajo prostor, vendar vašemu vsakdanjiku ne doprinašajo ničesar. Vaze, v katere nikoli ne postavite rož; knjige, ki ste jih dobili za darilo, vendar jih nikoli ne boste prebrali, ker vas tema ne zanima; uteži, ki pozabljene ležijo pod kuhinjsko mizico že mesece. Dobro pravilo za znebitev elementov je tole: če določen predmet uporabljate samo tako, da z njega občasno pobrišete prah, je morebiti čas, da se ga znebite.

Težava je v tem, da imajo mnogi takšni predmeti sentimentalno vrednost. Če gre za pomemben spominek, ki ga ne morete zavreči zaradi čustvene navezanosti, ga lahko še vedno pospravite nekam na varno. Izberite nekaj najljubših predmetov, ki vas spominjajo na vaše najlepše trenutke – npr. uokvirjene slike vaše družine in prijateljev – vendar se izogibajte nabiranju generičnih spominkov, kot so npr. magnetki za na hladilnik.

2. Minimalizem pri notranji opremi

Minimalizem pomeni, da se vedno vprašate: Ali potrebujem ta kos pohištva, to mizico, to vazo?

Izogibajte se odvečnim kosom pohištva, zaradi katerih je vaše stanovanje videti natlačeno. Če vaš trenuten razpored pohištva ni najboljši, poskusite preurediti razporeditev, da bo bolj funkcionalna, in podarite nepotrebne kose. Če ima vaše stanovanje utrujen videz, se da pogosto veliko rešiti z novo plastjo barve na stenah in preureditvijo pohištva; izberite nevtralne, pastelne in svetle barve, ki imajo vedno eleganten videz in se dobro skladajo z lesom, belim pohištvom in zeleno barvo sobnih rastlin.

Minimalizem v omari: kupujte kvalitetna oblačila iz lahnih naravnih materialov, iz druge roke in iz pravične trgovine

Napotite se v trgovine iz druge roke in pravične  trgovine, in podarite oblačila, ki jih ne uporabljate pogosto. Tako boste v svoji omari imeli manj kosov, vendar boste vsako jutro prihranili veliko energije. Predstavljajte si, da zjutraj odprete omaro, in da veste, da vam vsako obešeno oblačilo dobro pristoji in ga radi nosite – tako vam ni treba brskati med kupi oblek, ki jih le redko uporabljate.

Podarite obleke, ki jih nosite redko ali pa sploh nikoli

Pomembno je, da ste iskreni sami s sabo. Ko kupujete obleke, nikar ne kupujte oblačil, s katerimi ste napol zadovoljni, za katere niste prepričani, ob katerih priložnostih jih boste sploh nosili. Kupujte samo oblačila, v katerih se počutete udobno, ki so izdelana iz kvalitetnih materialov, za katere veste, da bodo zdržali in jih boste lahko nosili daje časa. Raje kupite eno fantastično obleko, ki se poda kamorkoli, za katero veste, da vas bo spremljala še dolgo, v kateri ste videti čudovito in se počutite samozavestni, kot tri bolj poceni obleke iz nekakovostnih materialov, ki se vam ne podajo enako in za katere veste, da bodo spremenile obliko že po prvem pranju.

Podarite tudi okrasne predmete, ki vam niso všeč

Naenkrat boste pridobili ogromno prostora, ki je bil predtem natlačen. Ideja ni v tem, da nehate kupovati obleke ali nabirati spominke – ideja je v tem, da imate v svoji omari obleke, ki jih boste dejansko nosili, druge pa raje podarite tistim, ki jih bodo dejansko uporabljali. Za vsak predmet v svojem domu razmislite: ali ima funkcijo, mi je všeč, ga dejansko uporabljam?

Veliko sreče pri preurejanju!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

dolenjske lekarne