• C Novo mesto
  • 11:13
  • Sob, 15.06.2024

Čiščenje kopalnice in kuhinje brez kemikalij?

Kopalnica in kuhinja sta tista dva prostora, v katerih se na dnevni ravni dogaja največ procesov, ki lahko pripomorejo k nabiranju umazanije. Ko se naši odtoki začnejo mašiti, vse prepogosto posežemo po agresivnih čistilih, vendar obstajajo tudi naravne in bolj mile alternative – kopalnico, kuhinjo in vse druge prostore v vašem domu lahko očistite tudi z doma narejenimi čistili. Za naravno čiščenje ne potrebujete nobenih nenavadnih pripomočkov – trik je samo v tem, da veste, kako uporabiti izdelke, ki jih imate po vsej verjetnosti že na polici v omarici. Če bi radi poskusili – spodaj je nekaj preizkušenih nasvetov za naravno čiščenje.

Se vaš odtok v prhi nenehno maši zaradi odpadlih las? Bi radi očistili pipe, da se bodo spet svetile kot nove, vendar ne veste, kje sploh začeti?

Obstajata dve vrsti čiščenja: površno, površinsko čiščenje, ki ga opravimo vsak dan, ko odstranimo odpadle lase iz površine umivalnika ali pa po zajtrku obrišemo jedilno mizo in kuhinjski pult. Pa vendar, če želimo ohranjati svoj dom v optimalnem stanju in preprečiti nastanek bolj trdovratnih tegob, kot je npr. plesen v kopalnici, je dobro, da vsake toliko časa zavihamo rokave in se lotimo konkretnega, globinskega čičenja. Brez skrbi, če nočete uporabljati kemikalij – obstaja veliko naravnih trikov, ki se jih lahko poslužite. Za uporabo spodnjih metod ne potrebujete nič drugega kot sodo bikarbono, nekaj vrečk svojega najljubšega čaja, limono, beli kis in vročo vodo – pa tudi krema za britje in kola vam bosta prišli prav.

Ali veste, kaj potrebujete za naravno čiščenje brez kemikalij? Čas je, da se odpravite v trgovino po kis.

Čiščenje pip in držal

Če so vaše pipe in držala v kopalnici polna madežev, jih lahko posprejate z belim kisom; ovijte jih v papirnate brisače in pustite kis delovati kakšno uro, nato pa izperite kis z vročo vodo, še pravijo pri BRIGHT SIDE. Podobno metodo svetujejo tudi za čiščenje glave za tuš, na kateri se pogosto naberejo madeži. V plastično vrečko nalijte kis, zavežite vrečko okrog glave tuša in jo tesno pritrdite z gumico. Pustite kis delovati kakšno uro, in nato temeljito izperite z vročo vodo.

Strokovnjakinja za čiščenje Melissa Maker po drugi strani svetuje, da s krpo iz mikrovlaken, pomočeno v kis, obrišete pipe in držala v kopalnici, če si želite doseči bleščeče nov videz.

Čiščenje zamašenega odtoka

Na internetu boste našli ogromno nasvetov, kako očistiti zamašen odtok v kuhinji ali kopalnici, iz katerega voda odteka le počasi. Popularna rešitev je npr. da v odtok najprej nasujemo sodo bikarbono, ki ji sledimo z enakim deležem kisa; mešanico nato izperemo s čim bolj vročo vodo. Če to ne deluje, lahko v odtok nalijemo tudi detergent za pomivanje posode in ga po nekaj minutah temeljito izperemo z vročo vodo.

Soda bikarbona je uporabna sestavina za čiščenje.

Naravno čiščenje ogledala s čajem

Je tudi vaše ogledalo pogosto zamazano z vodnimi kapljicami in madeži, ki se nabirajo vsakič, kadar si umivate zobe? Verjetno niste vedeli, da lahko te kapljice učinkovito očistite kar s čajem, ki ga pijete vsako jutro!

Pripravite močan čaj; uporabite dve do tri vrečke. Čaj nato nalijte v brizgalko za pršenje rož z vodo in z njim izdatno poškropite ogledalo. S krpo iz mikrovlaken nato temeljito obrišite ogledalo, in različne packe, ostanki vodnih kapljic, zobne paste in sline bodo izginile, pravijo pri BRIGHT SIDE.

Naravno čiščenje lesene deske za rezanje zelenjave z limono in soljo

Limona je s svojo antibakterijsko močjo odlično naravno čistilo s prijetnim vonjem. Dana Velden, strokovnjakinja za prehrano in avtorica, je razkrila, kako očistiti leseno desko za rezanje zelenjave brez detergenta; sama se tega postopka za deske v svoji kuhinji loti približno enkrat na mesec.

Potrebujete:

  1. grobo sol
  2. limono (ni treba, da je sveža, lahko uporabite že takšno, iz katere ste stisnili večino soka)
  3. vročo vodo
  4. gobico za pomivanje posode
  5. strgalo ali drugo primerno orodje, s katerim boste lahko postrgali nabrano umazanijo

Desko posujte z grobo soljo. Na pol prerezano limono uporabite za ribanje deske; sok bo pri tem stekel ven iz prerezanih polovic. Dana Velden poroča, da boste na deski po postopku našli umazano sivo tekočino; to postrgajte s strgalom in zavrzite. Temeljito operite desko s čisto gobico za pomivanje posode in vročo vodo (Dana Velden).

Ali veste, kako poteka čiščenje s kolo?

Čiščenje straniščne školjke s kolo

Kola je polna karbonske in fosforne kisline, zato je zelo primerna za čiščenje; verjetno ste že slišali, kako lahko z njo očistimo stare kovance. Pa ste vedeli, da je primerna tudi za čiščenje straniščne školjke? Preprosto nalijte jo v školjko in pustite pri miru kakšno uro; nato lahko zdrgnete školjko z metlico, poveznete pokrov školjke, tako da preprečite, da bi tekočina brizgnila ven, in potegnete vodo. Alternativno, lahko uporabite tudi beli kis (BRIGHT SIDE).

Ali ima vaš hladilnik neprijeten vonj?

V hladilnik dnevno postavljamo najrazličnejše vrste živil, in vsa imajo svoj vonj. Če je tudi v vašem hladilniku zaradi obilice hrane pogosto prisoten neprijeten vonj, ga lahko odstranite na zelo preprost način: v čist steklen kozarec nalijete nekaj čisto navadnega belega kisa in ga postavite na polico v hladilniku, pravi strokovnjakinja za čiščenje Melissa Maker. Kis bo vsrkal neprijetne vonjave, vendar vaš hladilnik ne bo smrdel po kisu.

Kis bo odstranil vodne madeže in ostanke mila in pustil svetlečo površino. Podobno velja za vaše vilice, žlice in nože; če si želite doseči bleščeče nov videz, jih preprosto za približno deset minut namočite v mešanici, sestavljeni iz enakovrednih deležev vode in kisa, zatruje Melissa Maker.

Čiščenje banje v kopalnici brez dolgotrajnega drgnjenja

Če imate doma banjo, potem jo morate dokaj redno tudi čistiti, in ta proces zna biti dokaj naporen. Če se mu želite izogniti, lahko banjo napolnite z vročo vodo in vanjo zlijete mešanico vode in kisa. Mešanica naj vsebuje pol kisa in pol vode (BRIGHT SIDE).

Veliko sreče pri čiščenju!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Vir informacij: Dana Velden, BRIGHT SIDEMelissa Maker