• C Novo mesto
  • 06:38
  • Tor, 21.09.2021

Poskrbite za obrezovanje vrtnic

Obrezovanje vrtnic

Pomlad je čas za obrezovanje vrtnic. Pa veste, kaj je pravzaprav treba storiti z vrtnicami? Zmotno je namreč prepričanje, da je obrezovanje vrtnic koristen, a nikakor ne nujen postopek. Rastline obrezovanja sicer res ne potrebujejo, je pa ta postopek še kako dober za ljudi, saj od vrtnic pričakujemo bujne in cvetoče grme. Neobrezane vrtnice so žal zanemarjene in cvetijo slabše, poleg tega pa so bolj dovzetne za določene bolezni.   

Vrtnice so prav gotovo rastline, ki imajo na vrtu prav posebno mesto. Ljudje so še kako ponosni na prav vsak grmiček ali vzpenjavko, ki se ponaša s številnimi bujnimi cvetovi. Zakaj je potrebno obrezovanje vrtnic? Na tak način ohranimo dobro rast vrtnic in njihovo cvetenje, saj neobrezane vrtnice hitro zastarajo in se utrudijo. Če so vrtnice obrezane na pravilen način, potem nas bodo razveselile z bogatim cvetjem. S tem, ko bomo rastlino obrezali, bomo odstranili okužene rastlinske dele, poskrbeli za prezračenost in osončenost rastline in nenazadnje poskrbeli za njeno zdravje. Obrezujemo pa tudi zato, da damo rastlini obliko rožnega grma ali pa popenjavke.

Odločno obrezovanje vrtnic ohranj njihovo mladost in privlačnost – mlad poganjek bo dobro cvetel in bo močan, vse, kar je staro, pa mora stran. Poleg starih delov rastline morajo brez debate stran tudi poganjki, ki so mrtvi, nalomljeni, črni in podobno. Potem pa odstranite tudi tanke zakržljančke – kar je tanjše od svinčnika, naj se poslovi.

Obrezovanje vrtnic – popenjavk

Obrezovanje vrtnic

To so tiste vrtnice, od katerih želimo, da zrastejo od 2 do 3 metre visoko. Ravno pri teh vrtnicah se naredi največ napak. Med najpomemnejšimi napakami naj omenimo cecljanje in uničevanje drozg. Cecljanje je striženje povrhu in poprek. Take primere vidimo pri različnih ustanovah, šolah ali zdravstvenih domovih – prav vse je ostriženo na okroglo. Žal pa takšno obrezovanje vrtnic sploh ne upošteva logike rasti in cvetenja. Omenili smo še uničevanje rozg. Rozge so nerazvejani in dolgi poganjki, ki jih res nikoli ne smemo prirezovati, saj so prihodnost vrtnice. Že prej smo omenili, da morajo stran stare veje, ki so starejše od 2 let. Po drugi strani pa eno- in dvoletne veje obrežemo na preprost način, in sicer tako, da jim stranske poganjke skrajšamo na dolžino 7 do 10 centimetrov.

Obrezovanje vrtnic – rožni grmi

Rožni grmi so bujne vrtnice, ki so namenjene za skupinsko ali samostojno rast skupaj z drugimi grmovnicami. Zelo dobro rastejo, zato jih s škarjami nikakor ne moremo pripraviti do tega, da bi ostale nizke. Pri obrezovanju vrtnic te vrste puščamo več poganjkov in tudi več očes. Zelo pomembno je tudi to, da pazimo na smer rasti poganjkov. Če poganjki rastejo v notranjost, jih odrežemo. Krajšati moramo tudi nad poganjkom, ki raste od grma stran. Tako bo rožni grm dobro osvetljen, zračen in zdrav.

Obrezovanje vrtnic – mnogocvetnice, velecvetnice

Obrezovanje vrtnic

Te vrste vrtnic porežemo tako, da vsakemu grmičku pustimo 3 do 5 poganjkov in na vsakem poganjku 3 do 5 očes. Več lahko pustimo pri vrtnicah, ki so močne in krepke, manj pa pri tistih, ki so bolj šibke. Zapomnite si: bolj konkretno bo obrezovanje vrtnic, močnejši bodo poganjki in lepša bo cvetoča rastlina.

Obrezovanje vrtnic – kdaj je pravi čas za to opravilo?

Najbolje je, da vrtnice obrezujemo pozno pozimi oziroma zgodaj spomladi. Delo mora biti opravljeno tik pred odganjanjem. Nekako splošno pravilo je takšno, da vrtnice obrežemo takrat, ko zacveti rumena forzicija. Če bodo vrtnice obrezane prezgodaj, bodo spomladi prej odgnale, zato jih bo zimski mraz lahko še kako poškodoval. Po drugi strani pa z rezom že zamujamo, če vrtnice že odganjajo, saj bomo na tak način vrtnico bolj izčrpali (veliko energije iz korenin se je že preselilo v mlade poganjke). Na splošno pa je bolj primerno, da se obrezovanja vrtnic lotimo nekoliko kasneje kot pa da to delo povsem zanemarimo. Nekatere vrtnice obrezujemo tudi poleti ali jeseni.

Pred obrezovanjem vam svetujemo, da si vrtnico temeljito ogledate in se odločite, kaj boste odrezali in kaj pustili. Obrezovanje vrtnic ima še nekaj pravil:

  • Režemo okoli pol centimetra nad brstom
  • Rez mora biti gladka, zato poskrbite za brezhibno orodje
  • Rez napravimo nad brstom na zunanji strani, saj bo tako vrtnica lepše rastla.

    Obrezovanje vrtnic

  • Rez naredimo pod kotom 45 stopinj

Širjenje bolezni pa preprečimo tako, da najprej opravimo obrezovanje vrtnic, nato pa vrtnice  poškropimo – še posebej dobro poškropimo rane.

Pripravila: Monika M.