• C Novo mesto
  • 13:55
  • Čet, 22.02.2024

Otroške igre

Otroške igre

Igra je za otroka izrednega pomena. Predstavlja namreč dejavnost, pri kateri se naši najmlajši razvijajo in krepijo svojo samostojnost. Čeprav na tržišču obstaja ogromno igrač in iger, pa vse prav gotovo niso primerne za otroka. Prav zato morajo biti starši in vzgojitelji še kako previdni pri izbiri otroških iger. Otroške igre morajo zagotoviti, da otrok uri svoje veščine in se pri tem tudi zabava.

Otroške igre so kot nekakšna razgibana sestavljanka. Preko njih otrok samostojno raziskuje in pridobiva znanja za prihodnje življenje. Razvijajo se njegove možganske sposobnosti, igre pa vplivajo tudi na njegove gibalne sposobnosti ter na čustveni, spoznavni in osebnostni razvoj. Skozi otroške igre se sproščajo tudi čustvene napetosti.  

Otroške igre so telesna in duševna dejavnost, potekajo pa znotraj časovnih in prostorskih omejitev in po prostovoljno sprejetih, a kljub temu obveznih pravilih. Otroške igre imajo vzporednice pri vseh ljudstvih sveta.

Otroške igre obsegajo res pester repertoar, saj se z otroki lahko igramo že od rane mladosti naprej.

Otroške igre do 2. leta starosti     

Otročička lahko vzamemo na kolena ter mu pojemo in poskakujemo. Lahko se igramo skrivalnice. Pogovarjamo se z njegovo igračo, kot da bi bila živa, nato pa igračo predamo otroku in ga spodbujamo, da tudi sam naredi tako. Možnosti je še več. Z njim poslušamo glasbo in plešemo. Skupaj beremo knjige, se igramo z žogo, sestavljamo kocke …

Otroške igre med 2. in 3. letom starosti

Skupaj z otrokom se naučimo kakšne prikupne pesmice, igramo se prstne igre, naučimo ga posnemanje izrazov na obrazu. Z njim lahko rišemo, popeljemo ga v naravo in z njim tipamo različne predmete. Skupaj urejamo igrače po barvah ali po velikosti.

Otroške igre po 3. letu starosti

Otroške igre

Vse bolj pridejo v upoštev družabne otroške igre, saj vplivajo na otrokov socialni razvoj. Otroci se zabavajo z igranjem z žogo, igrajo se skrivalnice, se lovijo, igrajo se zdravnike, trgovino in tako naprej. Ne smemo pozabiti tudi na otroške igre, kot je na primer spomin.

Otroške igre in starejši otroci

Otroške igre lahko potekajo v zaprtih prostorih ali pa na prostem. Največkrat se igrajo s prijatelji ali z družinskimi člani. Tako poznamo otroške družabne igre, pri katerih naj omenimo damo, mlin, človek, ne jezi se, črnega petra ali pa monopoli. Poznamo pa tudi veliko iger, ki se igrajo na prostem. Tu bi omenili igre, kot so ristanc, zemljo krast in podobno.

Otroške igre se danes kar precej spreminjajo. Otroci so vse manj zunaj, saj starši nimajo časa, da bi jih peljali na igrišče. Svoje k temu doprinese tudi zabavna elektronika. Dandanes so otroške igre bolj ali manj povezane z računalniki, pametnimi telefoni ali gameboyi.

Tako je žal resnično dejstvo, da vse manj otrok pozna stare otroške igre, kot je na primer ristanc. V poletnem času je še posebej pomembno, da otroke vzpodbujamo, da so čim več zunaj. Zato vam v nadaljevanju članka predstavljamo otroške igre, ki se igrajo na prostem.

Otroške igre – zemljo krast

Otroci naj na tla narišejo krog, ki ga razdelijo na enake dele. Vsak igralec dobi svoj del kroga oziroma zemlje. Igro prične igralec s palico, in sicer tako, da zakriči ime poljubnega ozemlja. Drugi igralci izstopijo iz kroga, izjema je le igralec, čigar ozemlje je bilo poimenovano. Ta igralec pobere palico in skuša zadeti katerega izmed soigralcev. Če ga zadane, ukrade kos njegove zemlje. To pa stori tako, da zariše v ozemlje tako daleč, kot mu roke dovolijo – z nogami mora namreč ostati na svojem ozemlju. Zmagovalec je igralec, ki osvoji čim več tuje zemlje.

Otroške igre – ristanc

Pripomočka za to igro sta kreda in kamenček. S kredo na tla narišemo kvadrate (dva enojna, en dvojni, en enojni, en dvojni, na koncu en v obliki polkroga). Kvadrate označimo s številkami. Kamenček vržemo na prvi kvadrat in po eni nogi skačemo po oštevilčenih kvadratih. Na dvojne kvadrate skočimo sonožno. Ko pridemo do konca, se obrnemo in odskačemo nazaj na začetek. Na koncu poberemo še kamenček. Nadaljujemo tako, da vržemo kamenček v naslednji kvadrat. Če nam to ne uspe, se prične igra za drugega igralca. Zmaga tisti, ki prvi zadane vse kvadrate.

Otroške igre – skrivalnice

En otrok je iskalec, drugi pa se skrivajo. Iskalec z zaprtimi očmi šteje do 100, ostali pa se skušajo kar najbolje skriti. Ko iskalec prešteje do 100, prične iskati druge igralce. Če jih najde, jih pofočka z vzklikom en, dva, tri in ime igralca. Ko iskalec pofočka vse skrivalce, zmaga.

Otroške igre – ravbarji in žandarji

Otroške igre

To je igra z lovljenjem. Med vsemi igralci določimo 2 žandarja, ki morata počakati, da se ravbarji poskrijejo. Nato jih začneta iskati. Ko ravbarja žandar ulovi, ga zapre v zapor. Iz zapora se ravbarji lahko rešijo tako, da svojega sotrpina udarijo po roki. Igra se zaključi takrat, ko žandarja v zapor spravita vse ravbarje.

Otroške igre – gumitvist

Daljšo elastiko zvežemo skupaj, tako da dobimo gumitvist. Igralci stopijo na notranjo stran gumitvista, elastiko pa napnejo okrog gležnjev. Nato pričnejo z igranjem limonc, trikotnika, kara, ljubljanske in tako naprej.

Pripravila: Monika M.

Otroške igre
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.