• C Novo mesto
 • 02:46
 • Čet, 29.02.2024

Perunika ali iris: Kakšne skrivnosti skriva ta čudovit cvet?

Perunike so rod cvetočih rastlin z razkošnimi cvetovi, ki so različnih barv, vključno z odtenki vijolične, modre, bele, rumene itd. Znani so po svojih značilnih cvetovih s šestimi cvetnimi listi, s tremi zunanjimi cvetnimi listi, in tremi notranjimi cvetnimi listi.

Perunike zaradi lepega cvetenja pogosto gojijo kot okrasne rastline v vrtovih in pokrajinah. Priljubljene so tudi kot rezano cvetje v cvetličnih aranžmajih. Poleg svoje estetske vrednosti imajo perunike kulturni in simbolni pomen v različnih družbah. Povezujejo jih s sporočili, modrostjo in vero ter imajo posebno mesto v umetnosti, literaturi in mitologiji.

Iris je ime dobila po grški mitologiji

Ime »Iris« izvira iz grške mitologije. V grški mitologiji je bila Iris boginja mavrice in glasnica med bogovi in ​​ljudmi. Samo ime Iris izhaja iz grške besede »eiris«, kar pomeni mavrica ​​ali glasnik. Izbira tega imena za rožo je verjetno posledica široke palete barv perunik, ki lahko spominjajo na barve mavrice.

Povezava med boginjo Iris in rožo je povezana tudi s simbolnimi pomeni rože. V različnih kulturah so perunike povezovali s komunikacijo, sporočili in mostom med nebom in zemljo. To je odraz vloge, ki jo je imela boginja Iris v grški mitologiji kot glasnica med božanskim in smrtnim svetom.

Perunika pa je ime v povezavi s slovanskim božanstvom

Ime »Perunika« je povezano s slovanskim božanstvom Perunom. Perun je bil pomemben bog v slovanski mitologiji, pogosto upodobljen kot bog groma, strele, vojne in moči. Ime “Perunika” najverjetneje izhaja iz te povezave z gromom in strelo, kar je mogoče metaforično povezati z mavričnim in živahnim videzom cvetov perunike. To ime so morda uporabljali v nekaterih slovanskih kulturah, da bi poudarili lepoto rože in njeno povezanost z naravnim svetom.

Pomembno je vedeti, da se lahko imena in kulturne povezave rastlin razlikujejo v različnih jezikih in regijah. Imeni “Iris” in “Perunika” poudarjata zapleteno prepletanje med mitologijo, simboliko in naravnim svetom pri oblikovanju imen in pomenov teh rož.

Perunika je ime dobila po slovanski mitologiji, iris pa je ime, sprejeto iz grške mitologije

Perunika je ime dobila po slovanski mitologiji, iris pa je ime, sprejeto iz grške mitologije

8 korakov do popolnih perunik

Kako v le osmih preprostih korakih do najlepših cvetic iris oziroma perunik?

 • Izbira in sajenje perunik iris: Ko gojite perunike, začnite z izbiro prave vrste, ki ustreza vaši regiji in željam. Bradate perunike so znane po svojih barvitih cvetovih, medtem ko sibirske perunike ponujajo eleganco. Ko izberete vrsto, poiščite sončno mesto na svojem vrtu. Perunike uspevajo z vsaj 6 urami sončne svetlobe na dan in z dobro odcedno zemljo.
 • Priprava tal za irise: Pripravite zemljo z dodajanjem komposta ali organske snovi. To ne samo izboljša drenažo, temveč tudi obogati zemljo, kar zagotavlja dobro podlago za uspevanje vaših irisov. Za najboljše rezultate si prizadevajte za rahlo kisel do nevtralen pH tal.
 • Skrb za korenike: Odvisno od vrste perunike boste korenike posadili pozno poleti ali zgodaj jeseni za bradate perunike ali spomladi ali jeseni za sibirske perunike. Korenike nežno položite tik pod površino zemlje in pazite, da jih ne zakopljete pregloboko.
 • Zalivanje in mulčenje: Na novo posajene perunike redno zalivajte, da jim pomagate vzpostaviti koreninski sistem. Ko se ustalijo, so dokaj odporne na sušo. Nanos plasti zastirke okoli dna rastlin bo pomagal ohraniti vlago v tleh, zatreti plevel in vzdrževati konstantno temperaturo tal.
 • Gnojenje in vzdrževanje: Med sajenjem ali zgodaj spomladi v tla vnesite uravnoteženo gnojilo s počasnim sproščanjem. To daje vašim perunikam hranila, ki jih potrebujejo za močno rast in živahno cvetenje. Bodite pozorni na škodljivce, kot so vrtalke perunike, in pazite na bolezni, kot so glivične pege na listih. Redno pregledujte svoje rastline in po potrebi ustrezno ukrepajte.
 • Delitev in zimska nega: Pri bradatih perunikah razmislite o razdelitvi vsakih nekaj let, da preprečite prenatrpanost. Po cvetenju, ko listje porjavi, nežno izkopljite korenike in jih razdelite. V hladnejših podnebjih dodajte plast zastirke, da zaščitite korenike pred ekstremnimi temperaturami pozimi.
 • Spodbujanje cvetenja: Če želite zagotoviti neprekinjeno cvetenje, nemudoma odstranite odcvetele cvetove. Ta praksa, znana kot mrtva glava, preusmeri energijo rastline k ustvarjanju novih cvetov in ne k proizvodnji semen.
 • Uživanje v lepoti: Ko vaše perunike rastejo in cvetijo, si vzemite čas, da uživate v njihovi lepoti in trudu, ki ste ga vložili v ustvarjanje živahnega vrtnega prikaza. S pravilno nego vas bodo vaše perunike nagradile z osupljivo paleto barv in graciozno eleganco.
Kako gojiti perunike iris

Kako gojiti perunike iris?

10 zanimivosti o perunikah

 • Starodavna simbolika: perunike so imele skozi zgodovino simboličen pomen. V grški mitologiji je iris predstavljal glasnika med nebom in zemljo, v starem Egiptu pa so jo povezovali s Horusovim očesom in komunikacijo.
 • Različne barve: Perunike so na voljo v široki paleti barv, vključno z odtenki vijolične, modre, bele, rumene, rožnate in celo črne. Raznolikost barv prispeva k njihovi priljubljenosti v vrtovih in cvetličnih aranžmajih.
 • Izvor imena: Ime “iris” izhaja iz grške besede za mavrico, ki odraža širok spekter barv cveta. Poleg tega se izraz “Perunika” za peruniko v nekaterih kulturah nanaša na slovansko božanstvo Perun, povezano z gromom in strelo.
 • Trije cvetni listi, trije čašni listi: Perunike imajo tri zunanje cvetne liste, znane kot “padci”, in tri notranje cvetne liste, imenovane “standardi”. Standardi pogosto stojijo pokonci, padci pa padajo navzdol.
 • Bradate perunike: bradate perunike so poimenovane po mehkem traku ali “bradi”, ki poteka vzdolž osrednjega grebena slapov. Ta funkcija lahko poveča njihovo vizualno privlačnost.
 • Mečem podobni listi: Perunike prepoznamo po svojih dolgih mečastih listih, ki dodajo vrtu arhitekturno zanimivost, tudi ko rože ne cvetijo.
 • Uporaba v medicini: V tradicionalni zeliščni medicini so korenike perunike uporabljali zaradi njihovih domnevnih diuretičnih in čistilnih lastnosti. Vendar te uporabe danes niso široko priporočljive zaradi možne toksičnosti.
 • Spremenljivost dišave: medtem ko so nekatere perunike znane po svojem sladkem ali sadnem vonju, so druge manj dišeče ali celo brez vonja. Intenzivnost dišave se lahko zelo razlikuje med različnimi vrstami in sortami perunike.
 • Umetnost in kultura: Perunike so navdihnile umetnike, vključno z Vincentom van Goghom, ki je leta 1889, ko je bil v duševni bolnišnici v Franciji, naslikal znamenito sliko Perunike. Roža se pojavlja tudi v umetnosti, literaturi in simboliki različnih kultur.
 • Užitne korenine: Nekatere vrste perunike imajo užitne korenike, čeprav se ne uživajo tako pogosto kot druga korenasta zelenjava. Korenina perunike, znana kot “korenina irisa”, je bila uporabljena za izdelavo parfumov, kozmetike in tradicionalnih likerjev.
Perunika spada med najbolj priljubljene cvetlice na svetu

Perunika spada med najbolj priljubljene cvetlice na svetu

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com