• C Novo mesto
  • 20:18
  • Pon, 15.04.2024

Robotska kosilnica: vse, kar morate vedeti, preden se odločite za nakup

Pri izbiri robotske kosilnice je potrebno upoštevati več dejavnikov. Ker gre po navadi za večjo investicijo, se je pametno pravočasno pozanimati o vseh kvalitetah in karakteristikah, ki jih določena robotska kosilnica ponuja, ter tako izbrati tisto pravo, ki najbolj zadostuje našim željam in potrebam.

Če si tudi sami želite zmeraj urejen vrt in okolico doma, je nakup robotske kosilnice zagotovo nekaj zelo priporočljivega. Ker se na trgu najde zelo raznolika ponudba, je pred nakupom dobro vedeti splošne značilnosti, ki so skupne vsem robotskim kosilnicam.

Kako sploh funkcionira robotska kosilnica?

Da bi si olajšali vsakodnevno delo v najrazličnejših panogah, nam na pomoč velikokrat priskoči zdaj že zelo napredna tehnologija. To velja tudi v primeru kosilnic, ki v zadnjih letih na trg pošiljajo različne modele, ki nam ne samo olajšajo košnjo trave, ampak z njimi prihranimo tudi veliko časa. Robotska kosilnica je mala tehnološka naprava, s pomočjo katere bo naša zelenica hitro in učinkovito pokošena.

Ena izmed glavnih prednosti robotske kosilnice v primerjavi z navadno je ta, da je robotska popolnoma samostojna. Narejene so tako, da same pokosijo travo, se avtomatsko izognejo morebitnim oviram na tleh in se tudi same vrnejo nazaj na polnilno postajo. Vse to je torej mogoče brez človeške prisotnosti. V primeru, da se jim baterija izprazni med samo košnjo, se robotska kosilnica sama vrne do polnilne postaje, po končanem polnjenju pa bo delo nadaljevala na istem mestu, kjer je predčasno nehala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kress UK – Robot Mowers (@kress_uk)

Robotska kosilnica ima možno tudi nastavitev, da se sami odločite, kateri dan in ob kateri uri želite, da pokosi travo. Enostavno izberete želene dneve in kosilnica bo ob tistem času tudi začela s košnjo. Programirana je tako, da sama spremlja moč baterije in se v primeru slabe baterije sama pravi čas vrne na polnilno postajo.

Moč baterije je po navadi izredno visoka. To seveda ne pomeni, da lahko robotska kosilnica v nedogled izvaja svojo košnjo, ampak že dejstvo, da sama skrbi za napolnjenost baterije, zmanjša našo skrb za zelenico. So tudi izredno tihe, kar je bistvena razlika v primerjavi s klasičnimi kosilnicami, in imajo nizko porabo. Njihova majhna konstrukcija nam omogoča tudi lažje in hitrejše shranjevanje, saj jo lahko pospravimo praktično v vsak manjši kotiček. Zaželeno je, da jo shranjujemo na suhem prostoru in jo tako obvarujemo pred morebitnim dežjem ali škodljivimi vremenskimi vplivi.

Enostavna uporaba robotskih kosilnic pomeni tudi bolj dosledno košnjo trave in posledično omogoča, da trava ostane v boljšem stanju. Na voljo imajo več višin košnje, kar pomeni, da lahko sami nastavite želeno višino pokošene trave in se tako prilagodite svoji okolici. Nekateri imajo radi višjo travo, drugi nižjo, zato so takšne karakteristike robotskih kosilnic več kot dobrodošle.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @robotechlawn

Najpogostejša vprašanja glede robotskih kosilnic

Ali robotska kosilnica sama zazna ovire na poti?

V primeru, da gre za večje predmete ali kamne, jih kosilnica zazna in se ustavi oz. obrne. Manjših predmetov, kot so na primer sadje, majhne otroške igračke ali blago, kosilnica ne zazna in jih lahko prevozi. V teh primerih obstaja nevarnost, da si ob tem poškoduje rezila, zato je priporočljivo pravočasno preveriti situacijo.

Ali moram po nakupu robotske kosilnice še zmeraj uporabljati navadno?

Priporočeno je kombiniranje obeh, tako da robotska kosilnica ne nadomesti v celoti navadne kosilnice. Še posebej je uporaba navadne priporočena na večjih površinah.

Kako funkcionira robotska kosilnica v zelo visoki travi?

Robotska kosilnica ima nastavljivo višino, tako da lahko pokosi tudi višjo travo. V primerih ekstremne višine trave, je priporočljivo najprej to pokositi s klasično kosilnico, potem pa lahko brez problema delo nadaljuje robotska kosilnica.

Kako deluje v izredno visokih poletnih temperaturah?

Robotska kosilnica lahko dela v pogojih vse do 45 stopinj Celzija. Res pa je, da višje, kot so temperature, hitreje se izprazni baterija.

Kako je z uporabo v primeru dežja?

V manjših nalivih delovanje ni pod vprašajem, je pa priporočljivo robotsko kosilnico pospraviti pod streho, če pride do večjih nalivov.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram