• C Novo mesto
  • 10:10
  • Pet, 23.02.2024

Sobna rastlina

Sobna rastlina je rastlina, ki jo gojimo v svojem domu. Želite tudi vi svoj dom polepšati z zelenimi ali cvetočimi rastlinami? Se bojite, da ne boste kos zahtevni negi? Naj vas potolažimo. Obstajajo tudi sobne rastline, ki za svojo rast in razvoj ne potrebujejo posebne nege in so zato primerne tudi za začetnike. V nadaljevanju članka vam razkrivamo nekaj takšnih rastlin.

Zlati potos

Zlati potos je sobna rastlina, ki vam bo dobro prečistila zrak v domu. Absorbira lahko različne strupe, kot je na primer formaldehid iz preprog. Ta trdoživa ovijalka poleg tega zmanjšuje tudi količino ozona v zaprtih prostorih. Potos raste zelo hitro in je prilagojen tudi na nižje temperature in manj sonca.

Aloja

Ta sočnica z dolgimi, koničastimi listi ima celo zdravilne lastnosti. Skromna sobna rastlina obožuje visoke temperature in veliko sonca, mraz pa prenaša zelo slabo, saj ji škodijo že temperature okrog 5 stopinj. Zato naj prezimi na toplem. Nikar je ne zalivajte prepogosto, saj bolje uspeva v suhi zemlji.

Čopasta zelenčica

Ta čudovita sobna rastlina bo polepšala prav vsako sobo v vašem domu. Na tržišču jo lahko dobimo v različnih oblikah, odlično pa se obnese kot viseča rastlina. Rastlina je povsem nezahtevna, potrebuje srednje močno svetlobo in vlažno zemljo. Obnese se tudi pri čiščenju zraka, saj zmaga v boju z benzenom, formaldehidom, ksilenom in celo ogljikovim monoksidom.

Bršljan  

Brezčasno elegantna zimzelena sobna rastlina bo polepšala vsak kos pohištva. Sodi med zelo priljubljene rastline, ki skrbijo za boljši zrak v prostoru, poleg tega pa je zelo nezahtevna za gojenje. Bršljan ne pozna obdobja mirovanja, zato ga moramo redno zalivati preko celega leta.

Okroglolistna tolstolistnica

Poznamo jo še pod imeni crasulla ali tolstica in je izredno trpežna sobna rastlina. Prenese skoraj vse, tudi pol leta suše, temo, vlago, sonce, stoječo vodo v loncu … Dotolče jo edino mraz. Z gojenjem ne boste imeli nobenih težav. Crasulla raste zelo počasi in sicer v obliki grma, z odstranjevanjem spodnjih pogankov pa jo lahko oblikujemo tudi v drevo.

Crasulla raste zelo počasi in sicer v obliki grma, z odstranjevanjem spodnjih pogankov pa jo lahko oblikujemo tudi v drevo.

Fikus

Tudi sobna rastlina po imenu fikus v vašem domu ne bo le kot okras, saj se odlično obnese v boju s strupi v vašem domu. Običajno lahko v trgovinah kupimo Ficus benjamin, ki izhaja iz tropskih in subtropskih območij. Rastlina ne cveti, v lončku pa lahko zraste tudi do 3 metrov visoko. Za rast potrebuje polsenčno lego. Posebej poleti potrebuje veliko vode, takrat ga moramo zalivati tudi dvakrat na dan. A ne pretiravajte: čezmerno zalivanje lahko fikus uniči.

Difenbahija

Difenbahija je zanimiva sobna rastlina, ki se lahko pohvali z zelo lepimi listi. Žal pa vsebuje strupen sok, zato bodite previdni, če imate doma otroke ali domače živali. Potrebuje visoko zračno vlago, zato je rastlino potrebno redno rositi. Poleti zahteva obilno zalivanje, drugače pa samo takrat, ko je zemlja suha.

Spatifil

Spatifil je sobna rastlina, ki mora krasiti tudi vaš dom. Ima čudovite bele cvetove in temno zelene liste, poleg tega pa je zelo nezahtevna za gojenje. Postavite jo v sobo, kjer ni veliko oken, saj najbolje uspeva pri manjši svetlobi. Zelo primerna je tudi za delovne prostore, saj zagotavlja boljše počutje in spodbuja produktivnost. Znanstveno je dokazano, da spatifil nevtralizira škodljive pline in zvišuje raven vlage v prostoru.

Taščin jezik

Sobna rastlina, ki je vedno zelena zelnata trajnica, preživi tudi v najslabših razmerah. Je povsem neobčutljiva na suh zrak, ustreza pa ji sončna in tudi polsenčna lega. Ne prenaša nizkih temperatur in stoječe vode v lončku. Taščin jezik velja za rastlino, ki je brezčasna in izredno dekorativna.

Pripravila: Monika M.