• C Novo mesto
  • 20:43
  • Sob, 04.12.2021

Soda bikarbona je čudežna snov

Soda bikarbona je snov, ki ga poznajo prav vsi ljudje. Vsak jo pozna zaradi svojega razloga in jo uporablja za različne namene. Vsestranskost sode bikarbone je v tem, da jo lahko uporabljamo kot čistilo in živilo. Ta čudežni prašek prinaša celo vrsto uporabnosti. Kaj sploh je soda bikarbona in kje vse lahko uporabimo to nenavadno snov, ki nas že mnogo let navdušuje in rešuje iz zagat?

Kaj je soda bikarbona?

Soda bikarbona je sol s kemijskim imenom natrijev hidreogenkarbonat ali natrijev bikarbonat. Kemijska formula sode bikarbone je NaHCO3. Nastane pri reakciji nevtralizacije natrijevega hidroksida in ogljikove kisline. Natrijev hidroksid je močna baza, soda bikarbona pa izkazuje bazičen pH reagira burno v stiku s kislinami. Ob reakciji nastanejo soli in voda. Soda bikarbona je narejena iz komaj vidnih belih kristalov, ki jih mi zaznavamo kot prašek. Je brez vonja in lahko povzroča hudo draženje oči. V zelo velikem odmerku je lahko tudi smrtna, a mora biti soda bikarbona tako močno skoncentrirana, da je sami ne moremo doseči.

V živilih bomo sodo bikarbono našli tudi pod kodo E500. Sodo bikarbono uporabljamo pri kuhanju, pirotehniki, dezinfekciji, čiščenju, odstranjevanju vonjev, gašenju ognja, agrikulturi, nevtralizaciji kislin ter zdravljenju.

Soda bikarbona na sto in en način

Sodo bikarbono v kuhinji uporabljamo kot pecilni prašek oziroma vzhajalno sredstvo. Njena uporaba pri kuhanju je precej omejena, zato pa je uporaba v ostalih aspektih dobesedno neomejena. Precej nepoznan način uporabe sode bikarbone je v pirotehniki, saj je v nekaterih vrstah petard navedena kot bistvena sestavina.

Njene lastnosti je dokaj težko uporabiti za dezinfekcijo, saj so le te precej mile za ta opravila. Sodo bikarbono lahko načeloma uporabljamo kot sredstvo proti plesni in fungicid. Vsrkala bo plesniv vonj, prav zaradi tega pa je priljubljen pripomoček pri obnavljanju starih knjig. V Zdriženih državah Amerike je registrirana kot pesticid.

Soda bikarbona je fantastično sredstvo

Soda bikarbona je fantastično sredstvo

Soda bikarbona je lahko namenjena tudi za gašenje ognja, a mora biti le ta požar dokaj majhen. Uporabimo jo lahko v primeru manjšega ognja, ki je nastal zaradi elektrike ali olja. Pogasimo ga lahko tako, da sodo bikarbono potresemo preko ognja. Zaradi tega je tudi sestavni del nekaterih gasilnih aparatov, kjer nadomešča diamonijev fosfat in amonijev sulfat.

Pri nevtralizaciji kisline zaradi svojega pHja pride zelo prav v kemijskih laboratorijih. Nikakor pa ni primerna za nevtralizacijo baz. Zaradi prej omenjene fungicidne lastnosti je pogosto uporabljena v agrikulturi, kjer preprečuje razvoj plesni. Ponovno pa je prevelika količina sode bikarbone lahko napačna. V tem primeru lahko na sadju pride do razbarvanja in kloroze, odvisno od koncentracije sode bikarbone.

Soda bikarbona pomaga našemu zdravju

Če sodo bikarbono raztopimo v vodi nam lahko pomaga pri prehladu in gripi. Obstaja tudi veliko študij, da naj bi soda bikarbona pri določenih osebah igrala odločilno vlogo pri premagovanju rakavih obolenj, ledvičnih boleznih in drugih težavah. Dokazov za to ni pretirano veliko, vsekakor pa poskusiti ni greh. Kako pijemo sodo bikarbono? Eno ali dve žlički jedilne sode bikarbone stresemo v dva decilitra vode, enkrat ali dvakrat na dan. Počakati je treba, da se soda bikarbona v vodi popolnoma raztopi, šele nato jo lahko popijemo. Soda bikarbona je v pomoč tudi pri prebavnih težavah in zgagi, zaužijemo pa jo na enak način, kot smo ga opisali v prejšnji povedi.

Pripravimo si lahko tudi čudovito kopel za noge, ki bo pomagala zdravju naših stopal. Topli vodi dodajte nekaj žličk sode bikarbone in stopala potopite v mešanico. Z vsemi lastnostmi, ki jih prinaša soda bikarbona, bodo stopala kot nova. Prav tako pri umivanju rok, če smo počeli opravila, kjer nam lahko roke nekoliko zaudarjajo. Soda bikarbona bo povrnila lesk in odstranila neprijetne vonjave.

S sodo bikarbono do belih oblek

Pogosto se sodo bikarbono uporablja pri pranju oblačil. Ker odstranjuje neprijetne vonjave in madeže je nadvse priljubljena snov. Najbolj opazna bo njena vloga pri pranju belih oblačil in perila. Svojo nalogo bo opravila tudi pri pranju plišastih igrač in stvari, ki se pogosto znajdejo blizu otroških ust. Če se spopadate z neprijetnimi vonjavami, ki prihajajo iz koša za umazano perilo, vam bo tudi pri tem pomagala soda bikarbona. Postopek je sicer potrebno ponoviti vsak dan, a temu se boste izognili s potresanjem praška po dnu koša. Velik uspeh ima tudi pasta iz sode bikarbone, ki jo lahko nanesemo na madeže na oblekah ter kot mehčalec za obleke, a tokrat v obliki praška.

Čiščenje s sodo bikarbono

Ponovno smo se vrnili v kuhinjo, a tokrat zaradi čiščenja in ne kuhanja. Uporabimo jo lahko v pomivalnem stroju, kjer nam bo na pomoč priskočil tudi kis. Zloženo umazano posodo v stroju potresemo s sodo bikarbono, kis pa vlijemo v dozirno posodo. Soda bikarbona bo opravila svojo nalogo odstranjevanja maščob in dezinfekcije. Dobro se znajde tudi pri odstranjevanju vodnega kamna.

Sodo bikarbono lahko uporabljamo tudi pri pranju perila

Sodo bikarbono lahko uporabljamo tudi pri pranju perila

Če se boste lotili pomivanja posode na roko, lahko uporabite sodo bikarbono v pasti ali kot raztopino. Nekaj je nanesite na gobico in pričnite z drgnjenjem ali pa lahko posodo namočite v vročo vodo, ki ima v sebi raztopljeno sodo bikarbono.

Soda bikarbona odstranjuje vonjave

Ena izmed glavnih prednosti sode bikarbone je nevtralen vonj ter zmožnost odstranjevanja vonja. Nekaj odstavkov smo temu že namenili pri pranju perila, saj lahko sodo bikarbono uporabimo v košu za umazano perilo. Poleg tega bo nevtralizirala vonjave pepelnikov, košev za smeti in drugih reči. Oblazinjeno pohištvo ali preproge, ki so se navzeli določenega vonja, lahko potresemo s sodo bikarbono in pustimo nekaj ur. Po izteku časa sodo bikarbono preprosto posesamo s površine.

Soda bikarbona na našem vrtu

Na vrtu jo lahko uporabimo kot pesticid, saj ima dobre lastnosti, ki preprečujejo nastanek plesni in gliv. Če bi iz sode bikarbone naredili razpršilo, bi to odganjalo škodljivce iz vrta. To storimo tako, da zmešamo vodo, malo olivnega olja in žličko sode bikarbone. Mešanico zmešamo, da se soda bikarbona stopi in zlijemo v razpršilno steklenico. S pršenjem mešanice se boste zoperstavili škodljivcem in morda celo pozdravili vrtnino, ki je zbolela za glivično okužbo. Prav tako soda bikarbona odganja polže in žuželke, predvsem mravlje. Na našem vrtu pa bo poskrbela tudi za lepoto, saj bo rastline v alkalnih tleh spodbudila k rasti in bujnosti.

Soda bikarbona ponuja pester nabor prednosti

Soda bikarbona ponuja pester nabor prednosti

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com