• C Novo mesto
  • 23:18
  • Sob, 13.08.2022

Solarni paneli: zakaj so tako popularni in kako delujejo?

Sonce bi lahko s svojo močjo z električno energijo oskrbelo prav vsak skriti in ne skriti kotiček na svetu. Presežka energije pa ne more neposredno prenesti na zemljo, temveč s pomočjo posrednikov, ki mu ob tem pomagajo. Tem posrednikom pravimo solarni paneli, ki poskrbijo, da je sončna energija lahko naš vir energije. Njihova zasnova je preprosta, zelo učinkovita in kar je najbolj pomembno – omogoča nam lastno porabo, zaradi česar je takšna energija tudi trajnostna.

Ena sama sončna ura bi zadostovala za zadovoljevanje energetskih potreb človeštva za celo leto. Trditev ni pretirana in bolje kot katerikoli graf pojasnjuje pomen človekovega bitja, ki lahko z različnimi procesi pretvori to, kar daje sonce, v električno energijo. Sončna energija predstavlja alternativno prihodnost človeštva. Znanstveniki opozarjajo, da bodo že v bližnji prihodnosti na voljo paneli, ki bodo električno energijo proizvajali tudi ponoči, brez dejanske prisotnosti sonca.

Sončna energija in solarni paneli predstavljajo alternativno prihodnost človeštva

Sončna energija in solarni paneli predstavljajo alternativno prihodnost človeštva

Kako so sestavljeni solarni paneli?

Gre za mreže celic iz materiala, ki pretvarja sončno sevanje v električni tok. Na tak način lahko človek v svoj prid porablja presežek sončne energije, ki se s pomočjo solarnih panelov pretvarja v električni tok. Govorimo o energiji 21. stoletja, ki so jo dejansko odkrili že v 19. stoletju, razvijati pa začeli v 20. stoletju. Solarni paneli so tako imenovani fotovoltaični sistemi, ki morajo za optimalno delovanje kar največ časa biti obrnjeni proti soncu. Največkrat so vgrajeni na strehe objektov, lahko pa tudi na steno ali kar na zemljo.

Sončne celice so osnovne enote transformacije in merijo približno 10 kvadratnih centimetrov. Panel je sestavljen iz več takšnih celic na plošči, ki je prekrita s posebno plastiko. Gre za vrsto polietilena, ki je sestavljen iz več spojin (etilen in vinil acetata). Ta polietilen je pomemben faktor v fotovoltaični industriji, saj zdrži ekstremne temperature in zraven tega tudi prepušča svetlobo. Veliki plus je tudi dejstvo, da ne prepušča UV žarkov, ki si sicer bolj škodljivi za oči in kožo.

Solarni paneli so sestavljeni iz približno 60 celic, čeprav se ta velikost med proizvajalci razlikuje. Debeli so približno 4 centimetre. Sončne celice pretvorijo sončne fotone v električno energijo tako, da ob stiku fotona s celico prodrejo v notranjost in izbijejo elektrone v celici. Ti se začnejo gibati, njihovo gibanje pa povzroči električni tok.

Dobre in slabe lastnosti uporabe sončnih celic

Uporabniki se velikokrat odločijo za namestitev sončnih celic v prepričanju, da nimajo nobene slabe lastnosti. Dobre lastnosti so definitivno to, da takšen način pridobivanja električnega toka ne škoduje okolju in ne proizvaja nevarnih ali sumljivih izpustov, prav tako lahko z uporabo solarnih panelov postanemo popolnoma neodvisni od električnega omrežja. Odpadki in emisije se lahko odpravijo z uporabo nadzora onesnaževanja.

Vložek v nakup sončnih celic je sicer velika investicija, ampak hkrati izjemno vzdržljiva. Kasnejši obratovalni stroški so tako bistveno nižji od prejšnje položnice za elektriko, čeprav je poraba približno enaka, kot je bila pred namestitvijo panelov. Učinkovitost sončnih celic se tako z naprednimi raziskavami zgolj povečuje.

Vložek v nakup sončnih celic je sicer velika investicija, ampak hkrati izjemno vzdržljiva.

Ena izmed največjih slabosti uporabe solarnih panelov je velika finančna investicija, v katero se kupec spusti ob nakupu. Čeprav se stroški porabe električne energije po začetku uporabe zmanjšajo, je potrebno še vseeno veliko let, da se investicija popolnoma povrne. Večina proizvajalcev v Sloveniji sicer zagotavlja 80 % nazivno moč po 25 letih, kar pomeni, da kupec vsaj tako dolgo ne bi smel imeti dodatnih stroškov po nakupu.

Naslednja in hkrati verjetno zadnja slabost je uničenje sončnih celic. V primeru, da bi kupili hišo ali nepremičnino, na kateri so nameščeni solarni paneli, pa jih sami ne bi želeli uporabljati, bi se najverjetneje srečali z velikimi stroški uničenja oziroma recikliranja solarnih izdelkov.

Prav tako bo vrednost nepremičnine najverjetneje rastla skupaj s količino solarnih panelov, tako da boste za določen objekt morebiti primorani odšteti bistveno več denarja samo zato, ker bodo na strehi nameščeni solarni paneli. Za tiste kupce, ki pa bodo že v začetku iskali ravno takšne nepremičnine, pa bo to zgolj še dodatna prednost.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay

sejmi
dolenjske lekarne