• C Novo mesto
  • 14:52
  • Pon, 26.09.2022

Top 10 idej za ureditev vrta

Urejanje vrtov in okolice se lahko izkaže za vse prej kot lahko delo. Upoštevati morate možnosti, ki jih imate na voljo, obstoječo razporeditev, nato pa vedeti, kaj si želite. Še posebej v spomladanskem času, ko vse več časa preživite na prostem, se pojavi potreba, da bi vrt kar se da lepo izgledal.

Treba se je zavedati, da je vrt dinamičen prostor, ki se nenehno spreminja. Pri snovanju tega je treba upoštevati življenjski slog uporabnikov. Da bi se lahko urejanja vrtov in okolice lotili kar najbolj optimalno, si je treba najprej znati odgovoriti na nekaj osnovnih vprašanj. Zakaj si vrt želimo? Kakšen bo njegov namen? Bo to prostor za sprostitev ali se bodo na njem igrali otroci? Upoštevati je treba tudi arhitekturo hiše. Vrt in hiša morata biti arhitekturno skladna ter skupaj tvoriti neko vizualno celoto. Predstavljamo vam 10 top idej za ureditev vrta:

Deli vrta

Kot vrt označujemo ves prostor, ki se nahaja okoli hiše, ne glede na njegovo namembnost. Potem so pa tu še posamezni deli. Ločimo predvrt, bivalni del vrta, po želi pa se lahko tukaj nahajajo zelenjavni, zeliščni in sadni vrt. Vsak od delov vrta ima tako svojo funkcijo, vendar pa je pomembna tudi povezava med vsemi elementi. Le na tak način lahko dosežemo optimalni učinek. Ko načrtujemo, na katerem delu vrta se bo kaj nahajalo, je treba preveriti, kateri del vrta je najbolj osončen, kam padajo sence, kje je umeščena hiša in kje cesta. Na podlagi analize lahko sprejmemo nadaljnje odločitve.

Strokovnjaki priporočajo, da pri urejanju vrta upoštevamo tako neko osnovno logiko kot tudi zaupamo instinktu. Terasa lahko najbolje služi svojemu namenu, če se nahaja ob hiši. Smiselno ga je zaščititi pred vremenskimi neprilikami. Zelenjavni vrt je smiselno urediti na najbolj sončni legi. Tako bodo lahko vrtnine optimalno uspevale. Cvetlične grede naj bi bile vidne z mest, kjer se veliko zadržujemo, da lahko služijo svojemu namenu.

Specifike vrta

Preden se lotite ureditve vrta in okolice, razmislite o naslednjih stvareh. Ugotovite, kolikšna je globina in kakovost tal in pridobite ključne prostorske informacije. Označite dostope, ki vodijo na vrt ter povezanost z bivalno enoto. Katere elemente vrta bi radi z ureditvami poudarili? Če se na lokaciji nahajajo rastline, ocenite njihovo stanje in estetski potencial.

Bivalni del vrta

Kolikšen del bomo namenili bivalnemu delu vrta, je odvisno od tega, kako velik vrt imamo. Manjši kot je, manjši del njega bo namenjen temu. Seveda je treba upoštevati tudi potrebe lastnikov. Nekateri imajo bivalni del vrta z namenom, da tam uživajo v trenutkih miru, spet drugi ga izkoriščajo kot prostor, kamor povabijo večjo skupino prijateljev ali sorodnikov. V primeru večjih skupin mora biti dovolj prostora za vse goste. Kako pa je z zasaditvijo rastlin? Strokovnjaki svetujejo, naj raje izberemo manj vrt rastlin in večjo številčnost. To bo namreč estetsko bolje izpadlo.

Top 10 idej za ureditev vrta

Top 10 idej za ureditev vrta

Prostor za sprostitev

Top 10 idej za ureditev vrta obsega tudi ureditev prostora za sprostitev. Če je vrt dovolj velik, potem ga lahko uredimo na različne načine. Lahko si omislimo ribnik,  plavalni bezen, majhen paviljon za izvajanje joge ali delovni prostor. Strokovnjaki predlagajo, da se kot dobra osnova lahko izkaže postavitev klopice ali mizice in stola. S tem se ustvari prijeten kotiček, kamor se lahko umaknete sami ali z najdražjim in preberete dobro knjigo. Nepogrešljiv element vsakega vrta naj bi bilo tudi odraslo drevo, ki omogoča senčenje in občutek skritosti.

Osvetlitev

Tudi osvetlitev je nekaj, kar spada k urejanju vrta in okolice. Skoraj nujno je, da osvetlimo pot do vhoda. To nam bo olajšalo dostop do doma in odhod od njega v večernih in nočnih urah. Morda se nameravamo na bivalnem delu vrta zadrževati tudi v večernih urah ali pa želimo zgolj pričarati nekoliko skrivnostno vzdušje. V tem primeru poskrbimo za blago osvetlitev želenih delov. Večerna osvetlitev je namreč lahko moteča tako za sosede kot za naravo, zato z njo ne pretiravajte.

Senčenje

Nič kaj dosti vam ne bo pomagal lepo zasnovan vrt za preživljanje prostega časa, če ga v poletnih dneh zaradi hude pripeke ne boste morali uporabljati. Prav zato je treba razmisliti tudi o ustreznem senčenju. Najbolj priporočljivo je senčenje z rastlinami. Te imajo namreč v sebi dovolj vlage, zaradi česar je občutek pod njimi hladnejši, kot če se senčenja lotimo z umetnimi pripomočki.

Za senčenje je zelo priporočljiva glicinija. Ta raste precej hitro, lepo cveti, hkrati pa ima optimalne liste za zadrževanje poletnega sonca. Poleg funkcije senčenja nam rastline lahko zagotavljajo tudi nekoliko več zasebnosti na zunanjih površinah in kritje pred radovednimi očmi.

Morda bomo vseeno raje posegli po naravnih kritinah. V tem primeru moramo upoštevati velikost površine, ki jo želimo zasenčiti, in denar, ki ga imamo na voljo za to rešitev. Po mnenju strokovnjakov bi moralo tudi pri urejanju vrtov in okolice veljati pravilo izbrati naravno, ekološko in lokalno.

Top 10 idej za ureditev vrta 2

Top 10 idej za ureditev vrta 2

Zelene površine

To, da bi se ob novogradnjah dandanes nahajale obsežne zelene površine, je danes bolj izjema kot pravilo. Zlasti v večjih mestih je delež zelenih površin minimalen, saj so cene zazidljivih zemljišč zelo visoke. Pomembno je, da zasaditev in oblikovanje sodobnih vrtov načrtujete zelo premišljeno. Pri tem je treba upoštevati vegetacijske in življenjske krogotoke rastlin.

Ne kopirajte slike iz revije

Med top 10 idej za ureditev vrta spada tudi ta, da ne skušajte dobesedno prenesti stanja, ki ste ga videli v reviji na vaš vrt. Podobe iz revije so pogosto idealizirane. Poleg tega pa je pomembno, da upoštevate individualna izhodišča okolice in hiše in ureditev vrta prilagodite obstoječim elementom.

Skrbno izberite tlake

Ko izbirate material za tlake, izberite takega, ki se bo dobro obnesel v vseh vremenskih pogojih. Da bo kljuboval nizkim temperaturam in mokremu vremenu.

Pravilo manj je več

Še ena izmed top 10 idej za ureditev vrta: upoštevajte pravilo, da je manj več. Bodite zmerni pri vnašanju barv, poigrajte se s teksturno razgibanostjo zasaditve ali obliko listne površine. Vrt naj bo sezonsko pester.

Pripravila: P. K.