• C Novo mesto
  • 20:27
  • Pon, 15.04.2024

5 receptov za kruh brez kvasa

Kruh brez kvasa je najbolj enostaven in hiter način priprave kruha. Tudi tisti brez pekovskih in kruharskih izkušenj bodo našli svoj navdih in pripravili odličen kruh. Priprava kruha brez kvasa bo od nas terjala le nekaj minut časa, vse ostalo bo opravila pečica. V nadaljevanju prispevka smo pripravili 5 najboljših receptov za kruh brez kvasa. Vse od najbolj enostavnega recepta za kruh brez kvasa do pirinega kruha brez kvasa, ki je vse bolj priljubljen. Nič čudnega, saj je kruh brez kvasa hitrejši za pripravo.

Kruh brez kvasa na klasičen način

Najbolj klasičen način priprave kruha brez kvasa, ki je že pred mnogimi leti zaživel v pravi obliki.

Za pripravo kruha brez kvasa boste potrebovali:

300 gramov gladke moke

150 gramov mlečnega namaza

1 vrečka pecilnega praška

5 žlic olja

6 žlic mleka

1 jajce

sol

sladkor

maslo

Postopek priprave kruha brez kvasa po zgornji recepturi:

V posodo zmešajte moko in pecilni prašek. V ločeni posodi zmešamo vse preostale sestavine, premašamo in pregnetemo vse skupaj. Testo, ki smo ga dobili, naj počiva približno 20 minut. Še pred tem pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, pekač obložimo s peki papirjem ali pa ga preprosto namastimo z maslom. Testo, ki je počivalo, oblikujemo v štruco ali želeno obliko. Postavimo jo na pekač in premažemo z mlekom. Pečemo eno uro, vzamemo ven in premažemo z nekaj masla. Kruh brez kvasa je pripravljen.

Najbolj preprost recept za kruh brez kvasa

Pred vami je daleč najbolj preprost recept za pripravo kruha brez kvasa, pri katerem ste lahko še tako velika neroda, a vam bo kljub temu uspelo pripraviti okusen kruh brez kvasa.

Za pripravo kruha brez kvasa po najbolj preprostem receptu boste potrebovali:

3 skodelice moke

Žlička sode bikarbone

½ žličke soli

Žlička kisa

Skodelica vode

Postopek priprave kruha brez kvasa po najbolj preprostem receptu:

V skledo zmešajte moko, sol in sodo bikarbono. V sredini naredite luknjo in vanjo zlijte vodo ter kis. Vse skupaj premešajte in pregnetete, da nastane majhna štruca kruha. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija, testo pa postavite na pekač. Če želite lahko na vrhu kruha naredite zarezo. Testo pečemo približno pol ure, vzamemo iz pečice in za pol ure zavijemo v kuhinjsko krpo. Pripravljen je najbolj preprost kruh brez kvasa. Obenem je tudi najhitreje pripravljen kruh brez kvasa v našem prispevku.

Pirin kruh brez kvasa

Klasika je tudi pirin kruh brez kvasa, ki pa ni narejen povsem po klasičnem receptu za kruh brez kvasa. Ta receptura za pirin kruh brez kvasa prinaša svoje prednosti, ki jih boste našli med pripravo in po njej.

Za pripravo enostavnega pirinega kruha brez kvasa boste potrebovali:

500 gramov polnozrnate pirine moke

1 vrečka vinskega kamna

0,5l naravne gazirane mineralne vode

1 čajna žlička soli

Po želji lahko dodate tudi semena za kruh

Postopek priprave pirinega kruha brez kvasa:

Tako kot pri vseh ostalih kruhih brez kvasa, je tudi tu postopek sila enostaven. V posodo zmešajte moko, sol, vinski kamen in semena, če ste se zanje odločili. To so lahko lanena, seznamova, chia ali bučna semena. Vse sestavine premešajte in počasi dolivajte naravno mineralno gazirano vodo. Ponovno premešajte, da nikjer ni opaznih grudic in pregnetite dokler ne dobite gladkega testa. Ker bo testo nekoliko redkejše, je pametno uporabiti poseben pekač za kruh. Vanj prelijte testo in postavite v pečico, ki ste jo prej segreli na 180 stopinj Celzija. Pecite približno 45 minut in vzemite iz pečica. Po nekaj minutah vzemite iz pekača ter ga zavijte v kuhinjsko brisačko. Kruh naj se ohladi in pred vami je pirin kruh brez kvasa.

Priprava kruha brez kvasa je enostavna in hitra

Priprava kruha brez kvasa je enostavna in hitra

Pirin kruh brez kvasa s semeni

Pirin kruh brez kvasa je lahko odličen tudi s semeni. Uporabite lahko sezamova, lanena, bučna, chia ali katera koli druga semena, ki vam padejo na pamet. Pirin kruh brez kvasa ustvarite po svoje.

Za pripravo pirinega kruha brez kvasa s semeni boste potrebovali:

500 gramov pirine moke

0,5 litra naravne gazirane mineralne vode

50 gramov semen (po želji)

2 žlici olivnega olja

žlička soli

½ vrečke pecilnega praška

Maslo

Postopek priprave pirinega kruha brez kvasa s semeni:

Pred pripravo lahko pečico segrejete na 200 stopinj Celzija. V posodi zmešajte moko, pecilni prašek, sol in semena, ki ste si jih izbrali. Sestavine premešajte, dodajte žlički olji in počasi dodajajte še naravno mineralno gazirano vodo. Tudi pri tem receptu bo postalo testo po tehtnem mešanju nekoliko redkejše zato uporabimo pekač za kruh. Testo prelijte v pekač in posujte s semeni. Pecite približno 45 minut in vzemite iz pečice, ko je pečen. To preverite tako, da nož ali daljši zobotrebec potisnete v kruh. Če je še vedno suh, ko ga vzamete ven, je kruh pečen. Pustite da se nekoliko ohladi in ga vzemite iz pekača ter ovijte v kuhinjsko krpo. Pirin kruh brez kvasa s semeni je pripravljen.

Tudi največji amaterji lahko pripravijo odličen kruh brez kvasa, pri tem pa bodo v pomoč naši recepti

Tudi največji amaterji lahko pripravijo odličen kruh brez kvasa, pri tem pa bodo v pomoč naši recepti

Pirin kruh brez kvasa so lahko tudi žemljice

Pirine žemljice bodo tokrat predstavljale zadnji recept v našem prispevku o kruhu brez kvasa. Včasih je pač boljše pripraviti žemljice kot pa štruce kajne?

Za pripravo pirinih žemljic brez kvasa boste potrebovali:

500 gramov pirine polnozrnate moke

1 vrečka pecilnega praška

1 žlička soli

200 ml vode

150 gramov kisle smetane

Postopek priprave pirinih žemljic brez kvasa:

Tudi ta postopek je precej enostaven. V posodi zmešajte pirino moko, sol in pecilni prašek ter premešajte. Dodajte 150 gramov kisle smetane ter ponovno premešajte. Počasi dodajajte vodo, ki naj bo mlačna in sproti mešajte. Ko se bo pričela masa lepiti, jo lahko pričnete gnesti. Lahko dodate tudi nekaj moke, da nastane kompaktna kepica testa. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija, vmes pa pripravite žogice za žemljice. Košček testa odtrgajte in ga mesite med rokami, da nastanejo poljubno velike kroglice testa. Pekač obložite s papirjem in nanj položite kroglice med katerimi naj bo nekaj centimetrov prostora. Z nožem na vrh kroglic zarežite križ kraž in postavite pekač v pečico. Pecite približno pol ure in vaše žemljice brez kvasa so pripravljene.

Pirin kruh brez kvasa so v tokratnem receptu postale kar žemljice

Pirin kruh brez kvasa so v tokratnem receptu postale kar žemljice

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com