• C Novo mesto
  • 23:44
  • Sob, 18.05.2024

Cake pops: male sladice, polne doživetja

Cake pops so tako imenovane tortice na palčki, ki s svojo obliko spominjajo kar na navadno liziko. Gre za majhne kroglice, ki jih največkrat pripravimo kar iz ostankov biskvitnega testa, ki ga pomešamo z želeno glazuro ali čokolado in oblikujemo v kroglice želene velikosti.

Gre za relativno nov kulinarični trend, ki je zadnja leta vedno bolj priljubljen med ustvarjalci slaščic. Cake pops kroglice so ne samo enostavne za pripravo, temveč hvaležne tudi z vidika potrošnega materiala.

Pripravimo jih lahko vedno, ko nam ostanejo tortne drobtine ali ostanki biskvita, ki smo ga sicer pripravili za druge slaščice. Tako bomo do konca porabili vse sestavine, za kar nam bodo hvaležni tako naši želodčki kot denarnica.

Gre za relativno nov kulinarični trend, ki je zadnja leta vedno bolj priljubljen med ustvarjalci slaščic

Gre za relativno nov kulinarični trend, ki je zadnja leta vedno bolj priljubljen med ustvarjalci slaščic

Kaj sploh pomeni izraz Cake pops?

Najlažje jih enačimo z izrazom tortice na palčki. Cake pops so majhni kolački, ki jih pojemo v enem samem grižljaju, zato so idealna rešitev za razna praznovanja in druženja. Gre torej za sladkarijo v obliki kroglice, ki je pritrjena na palčko, s katere jo enostavno odgriznemo in uživamo v njenem okusu.

Cake pops kroglice so se prvič pojavile leta 2007 v Združenih državah Amerike, vendar se je njihova priljubljenost v zelo kratkem času kot požar razširila po vseh svetovnih celinah. Prvi recept za priljubljene kroglice je na svojem blogu takrat delila blogerka Audrey Dudley, ki posledično velja kot nekakšna začetnica te sladke obsesije.

Danes se cake popsi ne izdelujejo zgolj pri domačih hišnih ustvarjalcih in ljubiteljih peke, ampak obstajajo že pravi velikanski obrati, ki se ukvarjajo s proizvodnjo še zmeraj zelo priljubljenih slaščic. Cake pops lahko tako kupite tudi v trgovini, še posebej zanimivo pa je poskušanje različnih okusov, ko se mudimo kje po tujini. Prav tako se redno pojavljajo na praznovanjih, kot so krst, poroka in rojstni dnevi.

Na trgu obstaja celo naprava za pripravo enostavnih cake popsov doma. Izdelava je resnično preprosta, saj za osnovno maso ni nujno slediti kakšnemu receptu, zanesete se lahko tudi na svoj občutek. Ker je okusov biskvitov in nadevov neskončno, je neskončno tudi možnosti končnih izdelkov. Uporabimo lahko prav vse, kar želimo – od ostankov biskvita, zdrobljenih piškotov, oreščkov, maskarpone kreme, zmletega sadja in podobno. Cake pops na koncu okrasimo s koščki sladkarij različnih barv in okusov, kar marsikomu predstavlja veliko sprostitev in zabavo.

Cake pops so majhni kolački, ki jih pojemo v enem samem grižljaju

Cake pops so majhni kolački, ki jih pojemo v enem samem grižljaju

Kako jih lahko pripravimo doma

Osnova za pripravo majhnih okroglih slaščic je biskvit. Kot rečeno, lahko uporabimo ostanke tortnih drobtin, marmornih kolačev, rolad ali kateregakoli suhega peciva, ki bi ga morda želeli dodatno obogatiti z okusi. V primeru, da ostankov takšnega testa nimamo, je najbolje na spletu poiskati recept za biskvit, ki nam bo potem služil kot osnova za cake pops kroglice.

Receptov za glazuro je zares nešteto. Uporabite lahko prav vse, kar si zamislite in imate pri roki – od čokolade, smetane, sadja, mascarpone kreme, skute, kave, oreščkov, ruma, kokosa, marmelade in podobnih sestavin. Vse skupaj dobro premešamo z biskvitom in oblikujemo manjše kroglice. V primeru, da cake pops pripravljate prvič ali enostavno ne želite tvegati, potem je najboljše, da sledite kakšnemu receptu, da bodo kroglice potem zagotovo uspele.

Okus kroglic prilagodite priložnosti, za katero jih pripravljate. Za otroški rojstni dan je najbolje vmešati kakšno dodatno žlico nutele, za dekliščino ali rojstnodnevno zabavo odrasle osebe pa brez problema dodajte kapljico ali dve gina ali ruma.

Ko oblikujete želene kroglice, jih naložite na pladenj in vanje potisnite daljše tanke palčke, ki naj bodo obrnjene navzgor. Ko so kroglice pritrjene na palčke, so pripravljene na končno okrasitev oz. dekoracijo. Da bodo cake pops tortice zares lepe, jih je najboljše pomočiti v stopljeno čokolado.

Potem jih postavimo v kozarček s kroglico navzgor, da se čokolada lepo strdi. Preden se kroglice čisto strdijo, jih lahko posujemo še s sladkornimi kroglicami oz. kakršnimi koli okraski, ki dokončno zaključijo tako izgled kot tudi okus priljubljenih majhnih tortic na palčki.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay