• C Novo mesto
  • 08:04
  • Čet, 28.09.2023

Grški jogurt: zakaj je tako poseben in možnosti uporabe

Še pred leti so bili izdelki, kot sta grški in islandski jogurt za Slovence popolna neznanka. V zadnjem času pa trgovske police pokajo po šivih, ker je različic teh izdelkov res veliko. Za tiste, ki še ne vedo, razjasnimo, kaj je grški jogurt.

Grški jogurt ima visok delež beljakovin

V procesu nastajanja odteče velik del sirotke, zato ima grški jogurt značilno kremasto strukturo. Poleg tega je zanj značilno, da ima bogat okus in visok delež beljakovin. Sicer se tradicionalni grški jogurt prideluje iz ovčjega mleka, vendar boste to različico na naših policah le redko zasledili. Precej bolj pogost je grški jogurt, ki je narejen iz kravjega mleka. Zanj je sicer značilno, da vsebuje do 15 odstotkov maščob in nekaj več kot 5 odstotkov beljakovin. V procesu nastanka se iz izdelka izloči tudi velik delež laktoze, zato je grški jogurt lažje prebavljiv za tiste, ki sicer laktoze ne prenašajo.

Prednost grškega jogurta je v tem, da se med toplotno obdelavo ne sesiri. Tako je zelo uporaben tudi pri kuhanju. Številni ga uporabljajo kot živilo, ki nadomešča kislo smetano, smetano za kuhanje ind drugih mlečnih dodatkov. Jedem doda odličen vonj, vendar pa ne poveča bistveno njihove kalorične vrednosti.

Grški tip jogurta

Nekateri so prepričani, da jedo grški jogurt, vendar to sploh ni res. Uživajo le grški tip jogurta. Pri tem gre za klasičen jogurt, ki se mu za bolj kremasto teksturo doda smetano. Vsebuje več maščob od klasičnega jogurta. Torej nima kaj dosti skupnega s pravim grškim jogurtom.

Islandski jogurt

Naj omenimo še islandski jogurt, ki je v našem okolju prav tako novost zadnjih let. Kot že ime pove, izvira z Islandije. Tja je prišel skupaj z Vikingi. imenuje se tudi Skyr. Vendar če smo natančni, pri Skyru sploh ne gre za pravi jogurt, ampak sveži sir. Je pa po videzu tak kot jogurt in tudi uživa se ga tako, kot da bi bil. Izdelujejo ga tako, da izmenično segrevajo in ohlajajo posneto mleko. Med tem mu dodajo sirilo in mlečnokislinske bakterije.

Da bi izdelali islandski jogurt, potrebujemo za enako količino kar štirikrat več mleka. Zato ima tudi več beljakovin, vitaminov in mineralov kot klasični jogurt. Vendar pa ima hkrati malo maščob.

grški jogurt 2

Grški jogurt kot omaka

Grški jogurt kot sestavina jedi

Grški jogurt je vsestransko uporaben, zato bi vam radi predstavili nekaj načinov, kako ga lahko uporabite pri pripravi jedi. Z njim lahko nadomestite številne sestavine ali pa na primer naredite pecivo z grškim jogurtom.

Namesto kisle smetane

Če pri roki nimate kisle smetane, pa bi jo za pripravo neke jedi potrebovali, potem lahko posežete po grškem jogurtu. Hkrati ima ta tudi manj kalorij od kisle smetane, kar je dobra novica. Torej če je v receptu zahtevana kisla smetana, mirno lahko namesto nje uporabite grški jogurt. Uporabite ga lahko na primer pri pripravi raznih omak.

Namesto majoneze

Pri pripravi raznih solat je pogosto mišljeno, da zraven dodate majonezo, ki pa ima, kot vsi vemo, tudi ogromno kalorij. Mirne vesti lahko namesto majoneze uporabite grški jogurt. Če vam je vseeno okus majoneze zelo ljub, lahko naredite kompromis. Pri pripravi obroka uporabite polovični delež majoneze in polovični delež grškega jogurta. Na tak način bo ostal okus po majonezi, jed pa bo še vedno imela nekaj kalorij manj.

Pri pripravi kremne juhe

Kdo bi se lahko uprl slastnim kremnim juham? Seveda je treba za ta efekt dodati sladko ali kislo smetano, ki pa, kot vemo, vsebujeta tudi precej kalorij. Če bi se radi izognili prevelikemu vnosu kalorij, hkrati pa ohranili kremasto strukturo, uporabite namesto smetane grški jogurt. Navdušeni boste.

Namesto marinade

Obožujete meso, ki ste ga pripravili v marinadi, vendar se zavedate, da je ta zelo kalorična? Tudi v tem primeru je grški jogurt lahko odlično nadomestilo. Meso, ki ste ga pripravili v grškem jogurtu, bo imelo nežen okus, ostalo pa bo tudi mehko in sočno. Če boste jogurt uporabili kot marinado, seveda dodajte želene začimbe. Piko na i pa bo dal limonin sok.

grški jogurt 3

Napitek

Pri pripravi sladic

Grški jogurt je res vsestranski. Prav vam lahko pride tako pri pripravi slanih kot sladkih jedi. Če ste sladkosnedi ali pa bi sladico pripravili za goste, jih lahko presenetite z grškim jogurtom, v katerega dodate javorov sirup in cimet. Še dodatek jagod, malin ali borovnic in jed bo gotova. Tudi pecivo z grškim jogurtom je nekaj, kar je vredno poskusiti.

Pri pripravi solat

Poletje se približuje in kot odličen in hkrati zdrav obrok se lahko izkažejo solate vseh vrst. Seveda pa so nedvomno boljše s kakšnim okusnim prelivom. Ti pa so, kot vemo, lahko precej kalorični in na koncu tudi po zaužiti solati ne boste morali reči, da se res zdravo prehranjujete. Za vas imamo rešitev. Grški jogurt je lahko odlično nadomestilo takih in drugačnih prelivov. Še vedno boste z njim dosegli kremast učinek solate in solata bo prav tako okusna, le da bo tak obrok tudi bolj zdrav.

Priprava grške omake

Grški jogurt lahko služi kot osnova za pripravo tradicionalne grške omake. Ta je hitro pripravljena, zdrava in okusna. Vse, kar rabite, so kumarice, ki jih prej nasekljate. Dodate jim koper in ščepec soli. Na koncu še grški jogurt. Vse skupaj premešajte in omaka je pripravljena za uporabo.

Pri pripravi sirove omake

Sirove omake se odlično prilegajo k testeninam, njokom in drugim prilogam. Si jih ne naredite tako pogosto, ker se zavedate, da so hkrati tudi kalorijska bomba? Potem zgolj spremenite recepturo. Uporabite grški jogurt in ga zmešajte z naribanim sirom. Pripravek kuhajte na majhnem ognju toliko časa, da iz tega nastane gladka omaka, ki jo prelijete čez jed.

V kombinaciji z arašidovim namazom

Številni obožujejo arašidov namaz, saj je res dobrega okusa in se odlično obnese na primer kot namaz za na kruh. Vas vseeno skrbi, kar vsebuje kar precejšnji delež maščob? Potem imamo za vas rešitev. Arašidovemu maslu primešajte manjši delež grškega jogurta. Okus bo torej še vedno odličen; morda zaradi zanimive kombinacije še boljši. Izognili pa se boste pretiranemu vnosu kalorij, s čimer se bo vaš strah, da se vam bo hitro poznalo na kilah, povsem odveč.

Nadlani.si, Foto: Pixabay

Grški jogurt: zakaj je tako poseben in možnosti uporabe
1 od 3
Pixabay
grški jogurt 3
Pixabay
grški jogurt 2
Pixabay
grški jogurt 1
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.