• C Novo mesto
 • 22:57
 • Sob, 18.05.2024

Kokosovo mleko v vaši kuhinji

Kokosov sadež je izredno zanimiv, saj je sestavljen iz trde in trpežne lupine, ki v notranjosti zadržuje kokosovo vodo in kokosovo meso, ki se uporablja za pripravo kokosovega mleka. Kokosovo mleko namreč nastane iz stisnjenih kokosovih jedrc, uporablja pa se v različne namene: za priprav smutijev, omak, sladic in tako naprej. Mleko je še posebej popularno v azijski kuhinji, kjer sestavlja večino obrokov.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko je torej v kuhinji vsestransko uporabno. Poleg tega ga odlikuje tudi njegova sestava, saj je bogato z vitamini in minerali ter dobrimi maščobami. Uporablja se lahko tudi kot zdravilo, ne smemo pa pozabiti na njegovo učinkovitost v različnih naravnih kozmetičnih pripravkih.

Kokosovo mleko – pridobivanje

Mogoče že veste, da je kokosov oreh sestavljen iz več plasti. Zunanji del kokosovega oreha predstavlja kosmata, rjava lupina. Na spodnjem delu ima  luknje. Pod kokosovo lupino se skriva tanka rjavkasta plast, ki jo lahko imenujemo kar koža, pod njo pa kremno kokosovo meso belkaste barve. V sredini kokosovega oreha se nahaja kokosova voda, ki ga veliko ljudi napačno imenuje kokosovo mleko.

Pravo kokosovo mleko se namreč izdeluje iz kokosovega mesa. To tekočino dobimo tako, da naribamo kokosovo meso. Kokosovo mleko je izrazito bogatega okusa, kar lahko pripišemo vsebnosti zdravih maščob. Omenili smo že, da se mleko uporablja predvsem v azijski kuhinji, pa tudi povsod po svetu, saj ga dodajajo različnim pijačam in koktejlem, zelo široko uporabo pa ima tudi v veganski kuhinji.

Kokosovo mleko in njegova sestava

Kokosovo mleko je zelo bogato z vitamini, med njimi naj omenimo vitamine C, E, B, B3, B5, B6. Ne smemo pozabiti tudi na vsebnost različnih mineralov, kot so selen, natrij, železo, mangan, kalcij ali fosfor. Poleg tega vsebuje tudi precej lavrinske kisline, ki vsebuje dober HDL holesterol. V telesu se lavrinska kislina pretvori v monolavrin, ki ima protibakterijsko in protivirusno delovanje.

Kokosovo mleko – uporaba in blagodejni učinki

Kokosovo mleko

 • Kokosovo mleko je odličen nadomestek za navadno mleko, saj ga lahko uporabimo v kavi. S tem bomo poskrbeli tudi za dvig energije. Tako s kavo vaše telo ne bo dobilo le kofeina, ampak tudi številne elektrolite, ki jih kokosovo mleko vsebuje. Ker mleko vsebuje tudi natrij, kalij in magnezijev klorid, bo vaše telo tudi dobro hidrirano.
 • Kokosovo mleko vsebuje veliko magnezija in kot tako pomaga pomiriti razburjene živčke. Vzdržuje pa tudi normalen krvni tlak. Ko boste spili nekaj kokosovega mleka, se boste počutili umirjeno ter sproščeno.
 • Napisali smo tudi, da  je kokosovo mleko bogat vir kalcija in fosforja, zato prispeva tudi k temu, da so naše kosti bolj močne.
 • Kokosovo mleko lahko uporabimo tudi v takšnih in drugačnih kozmetičnih pripravkih, ki jih nanesemo na kožo ter s tem poskrbimo za njeno dobro navlaženost. Kaj morate storiti? Na obraz si nanesite plast kokosovega mleka in počakajte, da deluje 15 minut. Nato si mleko sperite z obraza. Vaša koža bo spet mehka in gladka.
 • Kokosovo mleko uravnava tudi nivo krvnega sladkorja, saj vesbuje tudi mangan. Ta element pa ima pomembno vlogo pri presnovi glukoze v našem telesu.
 • Kokosovo mleko se izvrstno izkaže tudi pri hujšanju. Vsebuje veliko nasičenih maščob, ki jih telo zelo hitro porabi, dajejo pa nam veliko energije. Poleg tega kokosovo olje, ki se nahaja v mleku, spodbuja delovanje ščitnice in pospešuje izgubljanje odvečnih kilogramčkov

Pripravite si kokosovo mleko kar doma

Priprava domačega kokosovega mleka je povsem preprosta. V ta namen lahko uporabimo kar kokosovo moko ali kokosev čips.

Sestavine:

Kokosovo mleko

 • topla voda
 • riban kokos ali meso mladega zelenega kokosa
 • datlji za sladilo
 • ščepec nefafinirane soli
 • ščepec burbonske vanilije v prahu

Postopek priprave:

 1. Vodo in kokosovo meso (ali pa riban kokos) damo v mešalnik, in sicer v razmerju 3 proti 1.
 2. Dodamo še ščepec soli, burbonsko vanilijo in 2 do 3 datlje (datlje predhodno namočimo v vodi).
 3. Mešamo v mešalniku toliko časa, da dobimo gladko maso.
 4. Maso precedimo čez čisto krpo.
 5. Kokosovo mleko prelijemo v steklenico.
 6. Ostanka ne zavržemo, lahko ga uporabimo za peko peciva.

Recept: musli s kokosovim mlekom

 1. V pekaču, namazanem s kokosovo maščobo, na hitro prepražimo različne oreščke, semena, kokosove rezine in ovsene kosmiče.
 2. Na koncu dodamo še mešanico suhega sadja.
 3. Musli nato prelijemo s hladnim kokosovim mlekom

Recept: čokoladno – kokosov puding

 1. V mešalniku zmešamo banano (lahko tudi avokado), kokosovo mleko, kokosov sladkor in pravi kakav.
 2. Okrasimo s kokosovo moko in že smo dobili zdravo sladico.

Priprava: Monika M.

Kokosovo mleko v vaši kuhinji
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.