• C Novo mesto
  • 05:39
  • Sob, 23.09.2023

Kostna juha nam izboljša življenje

Kostna juha se sliši precej grozno, a za tem imenom se skriva ogromno dobrih stvari. Kostna juha oziroma juha iz kosti je nekaj, kar velja za superživilo in domače zdravilo. V Sloveniji jo poznamo tudi pod drugimi imeni, vseeno pa gre za točno tako juho, kot pove samo ime. Juha iz kosti ali kostna juha. V naši regiji je že dolgo hit, kjerkoli drugje pa je šele v zadnjih desetletjih pridobila na priljubljenosti. Kaj sploh je kostna juha, kako se jo pripravlja in zakaj nam izboljša zdravje?

Kaj je kostna juha?

Kostna juha, bone broth po angleško in bouillon po francosko. Goveja, svinjska, piščančja in ribja juha veljajo za najbolj popularne različice. Najpogosteje kostno juho uporabljamo kot osnovo za kuhanje omenjenih »župc« in omak. Včasih jo nadomesti jušna osnova (goveja kocka in podobne), a ne prinaša vsega, kar ponuja kostna juha. Naše babice, none, ome in mame so nam jo pripravljale, ko smo bili bolni in to z razlogom. Vse hranilne snovi, ki se izločijo iz kosti, pozitivno vplivajo na naše zdravje. Kostna juha tako ni le juha, dodatek k juhi ampak tudi domače zdravilo.

Iz česa je kostna juha?

V zadnjih letih se je močno razširila tudi v višje rangirani kulinariki. Še vedno pa je najboljša in najbolj okusna tista kostna juha na nedeljskem krožniku. Kot pove že samo ime, so glavna sestavina kostne juhe prav kosti. Temu dodamo še zelenjavo (korenje, peteršilk, por,..) in začimbe. Prav vsaka oseba, ki jo pripravlja, ima različen postopek in različne načine priprave. Razlikujejo se tudi po sestavinah in količini, vsak kuhar pa ima v rokavu tudi svojega asa, s katerim je njegova kostna juha najboljša. Glavni adut kostne juhe pa je počasno kuhanje. Nič dobrega se ne bo izcimilo, če bi hiteli s pripravo. Le tako bomo iz nje dobili najboljše, kar nam lahko ponudi.

Dobrobit kostne juhe na naše zdravje

Zaradi tega smo tukaj, vpliva kostne juhe na naše zdravje oziroma kako ga lahko z njeno pomočjo izboljšamo. Zaradi svojih sestavin in načina priprave je kostna juha prava zlata jama hranil in blagodejnih učinkov. To so vedeli že naši stari starši in to potrjujejo tudi številne študije, ki se ukvarjajo s kostno juho.

  • krepitev imunskega sistema
  • izboljšanje kakovosti spanca
  • vpliva na prebavo in jo izboljša
  • razstruplja jetra
  • povečuje in izboljšuje apetit
  • zmanjšuje vnetja
  • zmanjšuje bolečine v sklepih, mišicah in kosteh
  • pomlajuje kožo, lase in nohte
Kostna juha iz govejih, piščančjih, svinjskih ali ribjih kosti

Kostna juha iz govejih, piščančjih, svinjskih ali ribjih kosti

S kostno juho do okrepljenjega imunskega sistema

Tanko črevo je izjemno pomemben del našega telesa, saj črpa vse hranljive snovi, ki smo jih vnesli. Obenem pa je tudi prva fronta imunskega sistema. Če se poškoduje oziroma »načne« lahko dokaj hitro tudi zbolimo. Kostna juha bo, bogata z aminokislinami, to situacijo izboljšala in okrepila steno tankega črevesja. Vsebuje tudi elektrolite, maščobo, kolagen in minerale ter skrbi za pospešeno delovanje antioksidantov. Dejstvo, da juha pomaga pri bolezni, ni priplavalo po kisli župi. Prišlo je s pomočjo kostne juhe.

Kakovost spanca s pomočjo kostne juhe

Kot smo omenili ima kostna juha v sebi veliko aminokislin. Ena od teh je tudi glicin, ki sodelujejo pri nastajanju serotonina. Gospod serotonin pa je ključen dejavnik kakovostnega spanja in mirnosti. S pomočjo glicina oziroma kostne juhe se bomo sprostili, umirili anksioznost ter izboljšali naš spanec. Pri spanju bomo začutili, da lahko hitreje zaspimo, se manj zbujamo in smo dlje v stanju globokega spanca.

Kostna juha in prebava

Ker kostna juha vsebuje toliko hranilnih snovi, pomaga tudi pri izboljševanju naše prebave. Želatina in kolagen sta glavni snovi pri tem procesu. Želatina bo skrbela za boljšo absorpcijo in vezanje vode, da se bo hrana lažje premikala po našem prebavnem traktu. Kolagen pa bo črevesje napravil še bolj neprepustno in neuničljivo, saj bo zdravil in obnavljal celice črevesne stene. V povezavi z aminokislinami bo prebava izboljšana, naše telo pa nam bo hvaležno, ker smo pojedli kostno juho.

Jetra bodo razstrupljena

Aminokislina glicin, ki se nahaja v kostni juhi bo poskrbela oporo jetrom, da bodo lažje predelale vse strupene snovi. Prav zato se kostna juha priporoča po žurerskih nočeh in bolniških dneh, ko je naše telo v slabšem stanju. Jetra takrat opravljajo levji delež razstrupljevanja in s kostno juho jim lahko pri tem pomagamo. Seveda pa s tem pomagamo sebi.

Imeli bomo več apetita

Za izboljšanje oziroma povečanje apetita bodo poskrbele soli nukleinske in glutaminske kisline. V možganih bodo sprožile proces, zaradi katerega bomo imeli željo po še. Seveda pa bo kostna juha, ki ima dodane še svoje začimbe, že tako sprožila željo po pitju vode in hrani. Nič čudnega, da so prav nedeljska kosila tako obilna.

S kostno juho do zmanjšanja vnetij

Kostni mozeg, ki bo del juhe, bo bogat z omega 3 maščobnimi kislinami. Te nam bodo pomagali pri vnetjih, predvsem kroničnih, kot sta artritis in revma. Da kostna juha deluje protivnetno in zmanjšuje vnetne procese, je ključna uporaba kosti pašnih živali. Če so se te pasle na prostem in krmile z navadnim senom, pa je možnost po prejetju omega 3 kislin še nekoliko višja.

Manj bolečin v sklepih in mišicah

Ponovno bo na terenu glicin, ki se mu bo tokrat pridružila še aminokislina prolin. Prvi je potreben za nastanek kreatina, ki znano zagotavlja delovanje mišic. Drugi, prolin, pa bo skupaj z njim lajšal vnetja in pospeševal rast mišic in tkiv. Ko pa bosta v naše telo zaradi kostne juhe vstopila še hondroitin in glukozamin pa se bodo zmanjšale tudi bolečine v sklepih. Kostna juha naj bi bila odlično zdravilo za artritis, saj uspešno nadomešča vse snovi, ki jih v takih primerih telesu primanjkuje. Pomagala bo tudi kostem, ki jih bo ohranjala močne in zdrave. Naše kosti potrebujejo veliko mineralov, kot so kalcij, fosfor in magnezij. Seveda jih kostna juha tudi vsebuje in s tem pomaga predvsem starostnikom.

Pomladila bo naše telo

Kostna juha bo z vnosom kolagena in vnosom njegovih sprožilcev v naše telo, le tega tudi pomlajala. Ohranjala ga bo mladostnega, napetega in zdravega. Zaustavlja nastanek celulita, aken, ekcemov in suhe kože. Tudi na tak način nam bo kostna juha pomagali v življenju, saj v sebi skriva veliko več, kot pove samo ime.

Čudovita kostna juha, ki se kuha že stoletja

Čudovita kostna juha, ki se kuha že stoletja

Kostna juha postaja vrhunski izdelek

Če je pred desetletji veljala le za dodatek juhi, je zdaj že legendarna. Takrat so jo uporabljali le v nekaterih regijah, zdaj pa se širi že v vrhunsko kulinariko. Kuhajo in reklamirajo jo slavni ljudje, ki šele zdaj odkrivajo njene dobre lasntosti. Kostno juho še vedno veliko ljudi gleda z viška in ji ne posveča velik pozornosti, saj je le osnova za glavno juho. Snovi, ki jh vnesemo z njenim užitjem so vredne zlata. Za najbolj okusno in najboljšo kostno juho pa povprašajte babico, mamo ali sosedo – tistega, ki jo najboljše pripravi. Če vam ne bo izdala vseh skrivnosti kostne juhe, pa jo dodelajte po svoje. Ustvarite svojo kostno juho in si izboljšajte življenje. Tako preprosto je.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com