• 14.67C Novo mesto
  • 21:41
  • Pon, 21.10.2019

Kremna juha: recepti za mrzle večere

Dnevi se že počasi krajšajo in poletje za sabo že zapira vrata. To ni več čas za kratka krila in sladoled, ampak za tople dolge puloverje, vroč čaj in pisane dežnike. V tem času je dokaj lahko žalovati za poletjem in dolgimi lenobnimi popoldnevi, plavanjem v morju in zadnjimi sončnimi žarki; zato je pomembno, da se razvajamo z najboljšimi prednostmi, ki jih prinaša jesensko vreme. V takšnih dnevih je dobro, da si pripravljamo toplo, okusno in zdravo hrano, ki nas bo okrepila in pripravila na mrzle dneve pred nami. In kaj se prileže želodcu in duši bolj kot dobra domača juhica? 

Zakaj juha?

Juha je ena izmed najbolj vsestranskih jedi, ki se prileže kadarkoli in v kateremkoli času dneva. Poleti jemo hladne juhe kot npr. gaspacho ali pa caldo verde, hladnejših mesecih pa se lahko okrepimo z bogato kremasto juho. V tem članku bomo tako opisali dva preprosta, predvsem pa hitra in okusna recepta za juho, ki vas bosta pogrela ob mrzlih večerih.

Kaj je skrivnost dobre kremne juhe z bogatim okusom?

Pomembno je, da vemo, katere sestavine gredo skupaj, in da se med seboj ne tepejo v kakofoniji okusov. Če delamo kremno zelenjavo juho, je načeloma dober nasvet, da imamo vedno v mislih, za katero sestavino hočemo, da prevlada nad drugimi; da je nekako rdeča nit okusa celotne juhe. Če npr. delamo bučkino juho, ne bo pristajalo, če vanjo zmečemo cel kup korenčka, ipd.

Če hočemo v nečem postati dobri, pa naj si gre za katerokoli veščino, od kolesarjenja pa do učenja jezika in pripravljanja najboljše juhe, je ključno, da najprej sledimo že utečenim preizkušenim primerom. Zato smo za začetek za vas pripravili nekaj receptov; kasneje, ko boste že bolje poznali tematiko, lahko te recepte začnete prilagajati svojim potrebam.

Dobra juha ni vodena, ampak gosta, kremasta, tekoča in polnega okusa. Za pripravo prave bogate kremaste juhe je tako zelo priročno, če imate pri roki palični mešalnik ali pa močan blender. Ni vsak blender primeren za pripravo juhe, saj nekateri bolj šibki modeli lahko procesirajo samo sadje, ki je načeloma bolj mehko kot zelenjava, npr. banane ali jagode.

Gobova juha

Potrebujete:

  1. četrt kile svežih belih šampinjonov;

2. nekaj strokov česna;

3. čebulo;

4. maslo;

5. moko;

6. smetano za kuhanje (če se izogibate mlečnim izdelkom, lahko to sestavino tudi izpustite);

7. začimbe: sol, poper, timijan, origano, peteršilj in rožmarin;

8. svež peteršilj za okrasitev.

Priprava:

  1. korak: nasekljajte šampinjone na lističe in jih dajte na stran, da jih boste v ponev dodali kasneje.
  2. korak: olupite vsaj 2-3 večje stroke česna ali pa nekako 5 manjših. Nasekljajte jih na majhne koščke, še boljše pa je, če jih strete s kuhalnico. Količina uporabljenega česna je odvisna od osebne preference in okusa; nič ni narobe, če dodate malce več česna od količin, predpisanih v tem receptu, ali pa malo manj.
  3. korak: vzemite veliko ponov in vanjo dodajte dve jedilni žlici masla. Segrevajte na zmerni temperaturi.
  4. korak: dodajte česen v ponev s segretim maslom in ohranjajte zmerno temperaturo. Zmešajte česen in maslo s kuhalnico.
  5. korak: olupite čebulo in jo nasekljajte na kockice. Dodajte nasekljano čebulo v ponev ter premešajte česen, čebulo in maslo. Če je čebula bolj majhna, lahko brez težav uporabite tudi dve čebuli.
  6. korak: dodajte krepak ščepec soli in temeljito premešajte mešanico.
  7. korak: dodajte predhodno na tanko nasekljane šampinjone, ki ste jih pripravili v prejšnjem koraku
  8. korak: mešajte, medtem ko šampinjoni izločajo vodo.
  9. korak: medtem, ko šampinjoni izločajo vodo, v drugem loncu zavrite vodo in skuhajte juho iz jušne kocke. Dve skodelici vode bosta popolnoma zadostovali za količino juhe, ki jo potrebujete.
  10. korak: ko je juha skuhana, jo dodajte v veliko ponev k mešanici gob, čebule in česna.
  11. korak: dodajte začimbe po okusu. Dodajte poper, timijan, origano in rožmarin po okusu. Ni treba, da dodate vse izmed teh sestavin, če nimate vseh pri roki; dodajte tiste, ki jih imate raje; vse izmed njih se dobro skladajo z šampinjoni.
  12. korak: pokrijte s pokrovko in pustite, da se juha nekako četrt ure kuha na zmerni temperaturi.
  13. korak: ugasnite štedilnik. Juhi dodajte nekaj žlic smetane za kuhanje in jo temeljito premešajte.
  14. korak: postrezite okrašeno s svežim peteršiljem. Zraven lahko jeste rezine svežega rženega ali pa ajdovega kruha.

Dodaten kuharski nasvet za gurmane: če želite vašo juho nekoliko zgostiti, lahko vanjo med kuhanjem dodate dodatno žlico ali dve moke. Ta bo poskrbela za gostoto.

Krompirjeva kremna juha

Slovenci imamo zelo radi krompir: bodisi pečen bodisi kuhan, v oblicah ali pireju. Krompirjeva kremna juha sicer ni najbolj običajna izmed juh, ki jih navadno pripravljamo, vendar se splača poskusiti ta recept. Krompirjeva juha je zelo preprosta za pripraviti in ne potrebujete veliko sestavin, končni rezultat pa bo zelo okusen in nasiten.


Potrebujete
:

pol kilograma krompirja;

maslo;

polnomastno mleko;

3-5 strokov česna (po okusu);

čebulo;

začimbe: sol, poper, origano, rožmarin in timijan;

svež peteršilj ali bazilika za okrasitev.

Priprava:

  1. korak: temeljito operite krompir in ga narežite na majhne koščke.
  2. korak: vzemite veliko ponev in vanjo dodajte dve jedilni žlici masla. Segrevajte na zmerni temperaturi.
  3. korak: vzemite nekaj strokov česna (po okusu) in jih narežite na drobno ali pa strite s kuhalnico. Dodajte česen v ponev, premešajte s kuhalnico in še naprej segrevajte na zmerni temperaturi.
  4. korak: olupite čebulo in jo narežite na majhne kockice. Dodajte kockice v ponev in mešajte na zmerni temperaturi.
  5. korak: mešajte in po potrebi dodajte žlico masla. Dodajte krompir v ponev.
  6. Po cca. petih minutah dodajte v ponev zvrhano skodelico soljene vode.
  7. korak: kuhajte, dokler krompir ne bo mehak in lahko vanj zlahka potisnete vilico ali žlico. Če je treba, med kuhanjem dodajte še skodelico vode. Ko je krompir pripravljen, lahko ugasnete štedilnik. Premešajte in pustite juho, da se se ohladi.
  8. korak: v tem koraku lahko uporabite bodisi blender bodisi palični mešalnik, v katerem zmešate juho do gladkega, kremastega stanja. Če želite, da je juha bolj tekoča, lahko vanjo dodate malce mleka. Ko je krompir zmešan v gladko, gosto kremo, ga dodajte nazaj v ponev in segrejte na zmerni temperaturi. Za boljšo teksturo po potrebi dodajte še malo mleka ali pa smetane za kuhanje.
  9. korak: dodajte začimbe po okusu: poper, origano, rožmarin in timijan. Če je treba, lahko dodate še malce soli.
  10. korak: juho postrezite okrašeno s svežim peteršiljem ali baziliko.

Pa dober tek!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Kremna juha: recepti za mrzle večere
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.