• C Novo mesto
 • 23:40
 • Čet, 01.06.2023

Ste za dober liker?

Definicija pravi, da je liker alkoholna pijača, ki jo dobimo iz destiliranega žganja. Le-to je aromatizirano z različnimi zelišči, oreški, sadjem in začimbami. Liker mora vsebovati vsaj 100 gramov sladkorja na liter ter mora imeti vsaj 15 odstotni volumski delež alkohola. Likerjev praviloma ne staramo. Odležijo le tako dolgo, da dodano sadje in začimbe pustijo svoj pečat na aromi žganja.

Liker

Liker je torej oplemeniteno žganje, ki sliši tudi na ime zeliščni napitek ali zeliščno vino. Pri likerju ne igra pomembne vloge njegova moč, ampak predvsem izvrstna harmonija okusov. Naredimo ga lahko iz številnih različnih plodov in sadežev, pomembno je le to, da so dovolj sladki ter da imajo dovolj veliko količino kislin. Med najbolj znane in standardne likerje tako sodijo likerji iz borovnic, višenj, orehov, divjih češenj, izbranih zdravilnih zelišč, sliv, terana, refoška in malvazije.  

Beseda liker izvira iz latinske besede liquor, kar pomeni tekočina. Kot zanimivost naj napišemo, da so liker izdelovali že v 13. stoletju, in sicer v Italiji. Ta naloga je pripadala predvsem menihom, ki so v žganja namakali takšna in drugačna zelišča v zdravilne namene. Nastanek številnih likerjev tako sega že v srednji vek. Za prednika današnjega likerja štejemo aromatično vino iz grške in rimske antike. Takrat je bil sladkor zelo drag, zato so likerje uživali le priviligirani premožnejši sloji prebivalstva. Ko pa je sladkor postal dostopen vsem, so se pojavile številne različne vrste likerjev, ki jih poznamo še danes.

Chartreuse, najstarejši liker na svetu

Najstarejši liker na svetu je zagotovo znameniti francoski zeliščni liker chartreuse, katerega domovina je Velika kartuzija na jugovzhodu Francije. Recept za ta liker je tako zelo skrbno varovana skrivnost, da ga noben menih ne pozna celega, temveč samo delček. Celoto poznajo le tiste osebe, ki vodijo ves postopek. Destilarno vsako leto obišče ogromno obiskovalcev, ki se želijo seznaniti z več 100 let starim likerjem. Menihi so ga namreč pričeli izdelovati leta 1605, nato pa so recept stalno izpopolnjevali. Takšnega, kot ga poznamo danes, delajo od leta 1737.

Najmočnejši chartreuse je pijača, ki ima zelo močan okus, zato ga prodajajo v majhnih decilitrskih stekleničkah. Če ga boste imeli priložnost poizkusiti, ga pijte po kapljicah, lahko pa tudi razredčenega z malo vode. Je hkrati pijača, digestiv in zdravilo, pravzaprav eliksir dolgega življenja, saj ugodno vpliva na prebavo, sprošča mišice in pomirja živce. V njem lahko najdemo kar 130 različnih zelišč.

Delitev likerjev

Kavni liker

Glavna sestavina takšnega likerja je seveda kava, med najbolj poznanimi kavnimi likerji pa je liker kahlúa. Za kavni liker je značilno, da je po okusu bolj grenek, zato se izvrstno prileže k sladkim jedem.

Zeliščni liker

Včasih se je zeliščni liker uporabljal predvsem v zdravstvene namene, danes pa je postal prava uspešnica, po kateri radi posežemo ob takšnih in drugačnih priložnostih. Ponudimo ga lahko kot aperitiv, popijemo, kadar se ne počutimo najbolje (na primer zgaga) in podobno. Najbolj znan zeliščni liker je absint s pelinom.

Sadni liker

Te likerje lahko zlahka naredimo kar doma. Potrebujemo določeno sadje, ki ga seveda najprej dobro očistimo, narežemo na manjše dele ter spasiramo, tako da dobimo gosto kašo. Kašo zmešamo s sladkorjem in prelijemo z alkoholom, mešanico pa za nekaj tednov postavimo na hladno.

Liker

Kremni liker

Kremni liker lahko dodamo v kavo, vročo čokolado ali kakšen drug topel napitek. Vsebuje zelo veliko mlečnih izdelkov, na primer mleko ali smetano. Lahko vsebuje tudi jajca. Znani so predvsem Irish Cream, navaden kremni liker in jajčni liker.

Liker v Sloveniji

Slovenija se lahko pohvali s številnimi sadnimi vrstami ter nešteto zelišči, zato bi bil pravi greh, če bi dopustili, da sadje zgnije, zelišča pa propadejo. Zato ni nič čudnega, da Slovenci radi oplemenitimo žganje z različnimi sadjem in zelišči. Najpogostejša osnova za žganje je prav sadno žganje, saj ima najbolj nevtralen okus ter se dobro dopolnjuje z ostalimi okusi, ki jih dodamo. Dandanes v Sloveniji likerje proizvaja več različnih podjetij.

Kako izdelamo liker – nekaj napotkov

 • Najprej nekaj besed o tem, kaj za izdelavo likerja sploh potrebujemo.Sem sodijo domače žganje, kakovostna vodka ali vino, potem pa seveda še semena, sadeži, korenine, začimbe in sladkor.
 • Svetujemo vam, da liker pripravite v stekleni posodi s širokim dnom, saj v takšni posodi najlažje premešate sestavine.
 • Za izdelavo likerja izberite namakanje, lahko pa posežete tudi po kakšnem drugem postopku.
 • Izdelanega likerja nikar ne pustite počivati na soncu. Liker naj počaka v temnem prostoru.

Recept za teranov liker

Sestavine:

 • teran, 1 liter
 • vanilijev strok, en košček
 • sladkor, 40 dag
 • rum, 2 dcl
 • sok limone ali pomaranče

  Liker

Postopek priprave:

 1. Sladkor, teran in vanilijev stork zavrite na šibkem ognju in pustite, da mešanica vre 7 minut.
 2. Vse skupaj pustite čez noč, da se vsebina ohladi.
 3. Dodajte še rum ter sok citrusov.
 4. Precedite v steklenice.
 5. Steklenice hranite na temnem prostoru.

Recept za kavni liker

Sestavine:

 • prašek za instant kavo, 50 g
 • vrela voda, 475 ml
 • sladkor, 700 g
 • vodka, 475 ml
 • strok vanilije

Postopek priprave:

 1. V posodi zmešajte sladkor in prašek za kavo.
 2. Prelijte z vrelo vodo ter mešajte toliko časa. da se kava in sladkor popolnoma raztopita.
 3. V ohlajeno mešanico dodajte vodko.
 4. Nastali liker prelijte v steklenice.
 5. Na koncu v steklenico dodajte še vanilijev strok.
 6. Liker naj v temnem prostoru stoji vsaj 1 mesec.

Pripravila: Monika M.

 

Ste za dober liker?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.