• C Novo mesto
  • 15:21
  • Sob, 04.02.2023

Paleo dieta: dobra ali slaba za vas?

Paleo dieta temelji na ideji, da je potrebno jesti samo tisto hrano, za katero je bilo naše telo oblikovano skozi tisočletja evolucije. Našim pra pra prednikom je bila na voljo le hrana, ki so jo nabrali ali ulovili. To pomeni, da so jedli meso, ribe, oreščke, semena ter sadje in zelenjavo.

V modernih časih in z uporabo naprednih tehnologij je človeštvo razvilo veliko drugih oblik živil, kamor sodijo žita, mlečni proizvodi, predelana živila, ki pa jih naše telo težje prebavlja. Paleo dieta pa dovoljuje tista živila, ki naše telo oskrbijo z bolj učinkovitimi hranilnimi snovmi, ki nam dajo energijo za dalj časa. Zato naj bi bila optimalna za našo prebavo, uravnavanje krvnega sladkorja, pripomogla pa naj bi tudi k boljšemu spancu.

Paleo dieta: splošne smernice prehranjevanja

  • V svoj jedilnik vnesite dovolj živalskih proteinov, kamor sodijo rdeče meso, perutnina, jajca, divje ulovljene ribe in školjke.
  • Jejte veliko nasičenih maščob (kokosovo olje, maslo, …).
  • Jejte veliko sveže ali zmrznjene zelenjave.
  • Na jedilnik vnesite tudi sadje in oreščke.
  • Popolnoma se izogibajte žitom in izdelkom iz žit. Prav tako se odpovejte stročnicam.
  • Iz jedilnika črtajte tudi rastlinska, delno hidrogenirana in hidrogenirana olja (margarina, sojino olje, koruzno olje, sončnično olje, …),
  • Paleo dieta prepoveduje tudi sladkor, gazirane pijače, sadne sokove in podobno.
  • Izogibajte se mlečnim proizvodom, dovoljena sta le maslo in smetana,

Paleo dieta in njene prednosti

Bogastvo hranilnih snovi

Paleo dieta je bogata s kvalitetnimi hranilnimi snovmi. Na jedilniku te diete je veliko zelenjave in sadja, tako da človeško telo dobi dovolj vlaknin ter zdravih ogljikovih hidratov. Poleg tega s takšnim načinom prehranjevanja v svoje telo vnesete tudi veliko kvalitetnih proteinov.

Brez aditivov in konzervansov

Paleo dieta zapoveduje popolno prepoved predelanih živil in hitre prehrane. S tem pa je verjetnost, da boste v svoje telo vnesli konzervanse in aditive, veliko manjša

Več železa

S tem, ko boste jedli rdeče meso (ki ga paleo dieta zapoveduje), boste v svoje telo vnesli več železa.

Izguba telesne teže

Zaradi velike vsebnosti proteinov in maščob boste prej siti, ta občutek sitosti pa bo trajal dalj časa med obroki. Na ta način boste izgubili tudi neželene kilogramčke.

Paleo dieta in njene pomanjkljivosti

Je preveč omejujoča

Večini ljudi je precej težko slediti strogim smernicam, ki jih narekuje paleo dieta. Prav tako je skoraj nemogoče jesti kje zunaj, v restavracijah. Na splošno ljudje po nekaj mesecih obupajo, saj dieta izključuje preveč različnih skupin živil, predvsem je problematično dejstvo, da je dovoljeno zelo malo ogljikovih hidratov.

Paleo dieta je bogata s proteini, ki so pomembne hranilne snovi.

Preveč proteinov

Paleo dieta je bogata s proteini, ki so pomembne hranilne snovi. A vsake dobre stvari je enkrat lahko tudi preveč. Poleg tega preveč proteinov pomeni premalo ogljikovih hidratov, ki pa so za človeka primarni vir energije.

Brez stročnic

Paleo dieta prepoveduje stročnice, saj vsebujejo veliko količino nehranljivih snovi, kot so na primer lektini in fitati. Z raziskavami pa so dokazali, da ima uživanje stročnic številne prednosti za človeško telo.

Brez žit

Paleo dieta trdi, da lahko žita povzročajo različna vnetja, s tem pa številne zdravstvene probleme. To je še kako res za ljudi, ki se borijo s celiakalijo ali pa ne prenesejo glutena. Na splošno pa žita človeško zdravje le še izboljšajo.

Paleo dieta: zaključek

Kakorkoli že pogledamo, jedilnik brez žit in stročnic verjetno ni najboljša ideja. Če se boste vseeno držali te diete, pa upoštevajte naslednje dejstvo: nobena dieta ne ustreza vsem ljudem, zato jo prilagodite tako, da bo pisana na kožo prav vam.

Mi pa vam priporočamo naslednje: prehranjujte se z glavo! Ne podvržite se različnim rigoroznim načinom prehranjevanja, med katere zagotovo sodi tudi paleo dieta.  Raje razmislite o majhnih spremembah, ki bodo zadostile potrebam vašega telesa. Na jedilnik vnesite več sveže zelenjave in sadja, čim več obrokov pa si skuhajte sami. S takšnimi majhnimi spremembami boste za svoje telo dolgoročno naredili ogromno.

Pripravila: Monika M.