• C Novo mesto
  • 00:26
  • Čet, 01.06.2023

Preprost recept za jabolčni kis in zdravilne lastnosti

Jabolčni kis je izvrsten pomočnik v domači kulinariki, zelo odličnega pa je možno pripraviti tudi doma. Priprava domačega jabolčnega kisa je sila preprosto, še posebej za tiste, ki imajo pri sebi višek jabolk. Ker je jabolka včasih težko porabiti, je izdelava domačega jabolčnega kisa. Kako pripraviti domači jabolčni kis? To izveste v prispevku, kjer vam ponudimo tudi številne nasvete in informacije o jabolčnem kisu.

Priprava domačega jabolčnega kisa

Recept za domači jabolčni kis je preprost in enostaven. Pripravi ga lahko prav vsak, iz kupljenih ali domačih jabolk. Vsekakor predlagamo slednja, saj ne bi smela vsebovati pesticidov in drugih kemičnih ter predvsem škodljivih sestavin. Prvi korak je preverjanje jabolk. Preverite njihovo stanje, kjer mislimo predvsem na gnile dele. Te preprosto odrežite, jabolka pa nato narežite na krhlje in jih postavite v čim večjo posodo. Prelijte jih z vodo, posodo pa pokritje. Uporabite lahko kuhinjsko krpo, časopis ali kaj drugega. Začel se bo proces fermentacije, kar pomeni, da sestavine vrejo in nastaja kis. Pogosto se bo v tem kisu nabrala tudi plast sluzi, kar naj vas ne prestraši. Veliko receptov boste našli, kjer jabolj ne prekrivajo z vodo že na samem začetku in tudi s tem ni nič narobe. Če ste se odločili za tak korak, potem narezana jabolka prelijte z vodo po osmih dneh. Počakajte oziroma jih pustiti stati še tri dni, posodo pa naj bo hranjena na toplem. Pred vami bo nastal jabolčni kis, ki ga boste rabili le še precediti in shraniti v steklenice ali plastenke. Težko je natančno ugotoviti količino kisa za domačo uporabo, a tudi če boste pripravili več kisa, je dokaj enostavno najti nove steklenice.

Jabolčni kis v trgovini

V trgovinah je na voljo veliko število jabolčnih kisov, ki pa si niso vsi enaki. Če že imate izbranega, ali pa vam ga je svetoval prijatelj, lahko poskusite s tistim. Vseeno pazite, da bo jabolčni kis čim bolj domač. To bo pomenilo, da pri vzgoji jabolk ni bilo uporabljenih škodljivih snovi in pesticidov. Jabolčni kisi s kmetij ali s predpono bio oziroma eko. Ti bodo lahko odlična izbira, še boljše pa je direktno s kmetije ali pa če ga pripravite kar sami.

Jabolčni kis je možno narediti iz domačih jabolk na zelo preprost način

Jabolčni kis je možno narediti iz domačih jabolk na zelo preprost način

Glavna napaka pri uživanju jabolčnega kisa!

Marsikoga slišimo, da zjutraj na tešče popije žlico jabolčnega kisa. S tem sebi in telesu ne dela nobene usluge, saj je jabolčni kis tudi škodljiv. Nujno potrebno je, da jabolčni kis pijemo razredčeni. V kolikor ga pijemo brez redčenja, lahko poškodujemo sluznico požiralnika, sluznico želodca in zobno sklenino. In kako piti jabolčni kis?

Eno čajno žličko jabolčnega kisa moramo raztopiti v dveh decilitrih vode ter premešati. Tak je pravi način za uživanje jabolčnega kisa, ki ga nikakor ne smemo piti nerazredčenega.

Pozitivne lastnosti jabolčnega kisa

Šele, ko je jabolčni kis pravilno pripravljen in razredčen, lahko dobro vpliva na naše telo. Kako jabolčni kis vpliva na naše telo? Če smo precej osnovni in hitri, lahko jabolčni kis dobro dene naši prebavi, počutju, povečuje občutek sitosti, topi maščobe, znižuje holesterol in vsebuje marsikatero snov, ki še dodatno in predvsem pozitivno vpliva na naše telo.

Jabolčni kis znižuje holesterol

Večje število raziskav je že potrdilo, da dieta s pomočjo jabolčnega kisa dobrodejno vpliva na nivo škodljivih maščob v naši krvi. Slednje prispevajo k višji vrednosti LDL holesterola in številnih trigliceridov. Tako je jabolčni kis odličen pripomoček za tiste, ki tripijo za hiperlipidemijo oziroma odvečno maščobo v krvi. Kaj je tisto, kar pri tem pomaga? V jabolčnem kisu je prisotna klorogenična kislina, ki zmanjšuje nivo holesterola v krvi.

Jabolčni kis povečuje občutek sitosti

Eden izmed pozitivnih vplivov jabolčnega kisa naj bi bil zaviranje apetita in posledično povečanje občutka sitosti. To so potrdile tudi raziskave in primerjave ljudi, ki so uživali jabolčni kis in tistih, ki ga niso. Kislina, ki jo vsebuje jabolčni kis, zmanjšuje glikemični indeks živilom. To pomeni, da bomo dlje časa ostali siti, saj bo sladkor iz hrane počasneje prehajal v naš krvni obtok. Posledično pa se bo to poznalo tudi na indeksu krvnega sladkorja, ne le pri občutku sitosti.

Jabolčni kis proti sladkorni bolezni

Delno povezana z zgoraj opisano je vloga jabolčnega kisa pri bitki s sladkorno boleznijo. Kot smo omenili, jabolčni kis pomaga pri uravnavanju ravni krvnega sladkorja, kar je pomembno predvsem za diabetike oziroma sladkorne bolnike. Zaradi vsebujoče kisline, ki zmanjšuje glikemični indeks, je jabolčni kis odličen pripravek za znižanje nivoja sladkorja v krvi.

Jabolčni kis pomaga hujšati

Še ena povezava z zgoraj omenjenima lastnostma jabolčnega kisa je pomoč pri hujšanju in izgubi odvečnih kilogramov. Po nekaterih raziskavah sodeč naj bi ocetna kislina, ki jo vsebuje jabolčni kis, pomagala pri spodbujanju delovanja encimov, ki kurijo maščobe. Skupaj s prej opisanima vlogama, jabolčni kis predstavlja odličen pripomoček pri hujšanju in uravnavanje zdravega telesa.

Jabolčni kis pomaga pri prebavi

Razlog zaradi katerega jabolčni kis pijejo mnogi že zjutraj, je pomoč pri prebavi. Jabolčni kis namreč pomaga pri prebavi hrani, saj vsebuje encime, ki so v pomoč pri razgradnji hrane. Poleg tega pa jabolčni kis prispeva tudi k rasti dobrih bakterij v črevesnem sistemu. Spomnimo, da se prebavne težave pojavijo predvsem zaradi slabega ravnotežja bakterij v prebavnem traktu. Takrat čutimo napihnjenost in bolečine v trebuhu, pojavita pa se tudi driska ali zaprtje. Pri tem lahko pomaga jabolčni kis.

Uporaba pravih jabolk bo kljubovala tudi uporabi jabolčnega kisa

Uporaba pravih jabolk bo kljubovala tudi uporabi jabolčnega kisa

Kje še pomaga jabolčni kis?

Jabolčni kis lahko zaradi svojih vsebin pomaga pri raznoraznih primerih in težavah. Vse od vnetja mehurja pa do zdravljenja ušesnih okužb. Če pa smo nekoliko bolj vsakdanji, so dokazani vplivi jabolčnega kisa na migrene, glavobole, žulje, kurja očesa, bradavice, bolečine v grlu, akne, prhljaj in prebavnim težavam. Slednje smo nekoliko bolj natančno opisali v predhodnem odstavku.

Jabolčni kis pri čiščenju stanovanja

Ker gre v svoji osnovi za kis, je jabolčni kis izjemen pripomoček za čiščenje gospodinjstva. Jabolčni kis uničuje bakterije in odpravlja neprijetne vonjave, kar iz njega ustvari odlično naravno čistilo. Najboljše bo do izraza prišel v kopalnici ali kuhinji, kjer bo odstranjeval neprijetne vonjave in vodni kamen. Lahko ga uporabimo tudi za odmaševanje odtokov, čiščenje ploščic, pralnega stroja in hladilnika. Jabolčni kis je lahko tako uporabljen tako v naši vsakdanji prehrani kot pri čiščenju.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com