• C Novo mesto
  • 02:47
  • Pet, 02.06.2023

Preproste sladice v kozarcu

Preproste sladice so lahko videti veličastno in podobne kulinaričnim mojstrovinam. Vendar pa za preproste sladice ne potrebujete veliko znanja, saj je njihova priprava tako enostavna, da se jih lahko loti prav vsakdo.

Preproste sladice so sanje vsakogar, ki mu ni do dolgih ur ustvarjanja v kuhinji. Zanje potrebujemo sestavine, ki so na voljo v vsaki splošni prodajalni. Bistveno pa je, da jih postrežemo na primeren način. Tako so videti modne in nihče niti pomisli ne, kako hitro smo jih pripravili. Eden najbolj preprostih načinov, da dosežemo takšen učinek, je priprava v kozarcu.

Preproste sladice za vsakega gosta

Preproste sladice so lahko tudi v “posodicah” iz listnatega testa.

Nekoč so se v skodelicah stregle zgolj tiste sladice, pri katerih smo bili v to primorani. Ali so bile pri pripravi in postrežbi tekoče, ali pa so svojo trdno obliko izgubile pri samem uživanju, tako kot na primer sladoled. Izbirali smo prefinjene skodelice za sadne kupe in sladoledne kupe. Danes pa postrežemo v lončkih in skodelicah tudi marsikaj drugega – tudi preproste sladice v trdni obliki. Razlog je povsem preprost: vsakemu gostu lahko ponudimo popolno sladico, ki je pripravljena za individualno osebo, ne pa zgolj kos večje. Vsako posebej lahko tudi povsem preprosto dekoriramo in naredimo privlačno očem.

Za postrežbo ni nujno izbirati finih steklenih kozarcev, saj mora k uživanju pritegniti sama vsebina, ne pa posoda. Tako so preproste sladice pogosto postrežene v povsem običajnih kozarcih ali celo manjših kozarcih za vlaganje. Bistveno je, da izberemo primerno velikost. Za sladke priboljške, ki se uživajo samostojno, izberemo večje, s prostornino tudi dveh ali več decilitrov, za sladek zaključek obroka pa manjše, katerih prostornina zadostuje morda tudi zgolj za nekaj žlic sladkanja.

Doma velja izbrati steklene, glinene in porcelanaste posodice, plastiki pa se izognimo, saj je hitro videti cenena, pa tudi vpliva na okolje ne smemo zanemariti. Poleg tega lahko v steklenih kozarcih in porcelanastih skodelicah pripravite tudi biskvite, ki jih pečete kar v njih, saj so odporni na visoke temperature.

Najboljše komponente za preproste sladice v kozarcu

Najbolj preproste sladice so običajno tiste, ki vsebujejo le eno komponento in dekoracijo, vendar pa tudi sestavljene sladice niso zahtevne, če so komponente vsakdanje in morda tudi že vnaprej pripravljene. Kaj vse lahko uporabite?
– Pogosto se za raznolike preproste sladice uporabljajo pudingi. Da ti niso povsem klasični, jih velja pripraviti nekoliko drugače, kot veleva recept na zavitku. Pri sadnih pudingih namesto mleka uporabite sadni sok. Puding z okusom smetane ali vanilje lahko tako pripravite s sokom pomaranč, pa bo imela krema okus kot pri nadevu pomarančne pite. Pri malinovem in jagodnem pudingu dodajte jagodni ali višnjev sok. Prav tako lahko namesto kravjega mleka pri čokoladnem ali vaniljinem pudingu dodate kokosovo mleko.
– Pudingom lahko za preproste sladice v kozarcih dodate tudi druge sestavine, na primer začimbe in mlete oreščke. V čokoladni puding se bodo podali mleti mandlji in lešniki, za odrasle kanček ruma ali viskija, pri kuhanju lahko nekaj mleka nadomestite s kikirikijevim maslom, ali pa v mleko med kuhanjem dodate malo čilija in poskrbite za pekoč okus.
– Brez biskvitov in piškotov ne gre. Medtem, ko morate biskvit speči sami, lahko v trgovini enostavno kupite piškote, ki so vam pri srcu, in jih nadrobite – preproste sladice so tako še bolj enostavne. Tudi polnjeni piškoti in celo napolitanke so sprejemljivi. Nekateri so boljši hrustljavi, druge napojite z mlekom, sokom, kavo in podobno.
– Odlično se izkažejo različne žitarice za zajtrk v podobi mueslijev. Poleg žit so v njih že različne začimbe, pogosto čokolada in suho sadje ter oreščki. Potrebno je le odpreti vrečko mueslijev in pretresti vsebino v kozarčke.

Zamrznjeno sadje pokuhajte ali uporabite kar kompot.

– Sadje je nepogrešljivo. Za “mokre” preproste sladice v kozarcu lahko uporabljamo tudi zamrznjenega, na primer zamrznjene maline ali borovnice, pri čemer je potrebno biti pazljiv na primerno sladkost. (Jagodičevje je lahko tudi precej kislo.) Če nimate niti svežega niti zamrznjenega sadja, lahko uporabite tudi sadne kompote. Večje sadje velja narezati na drobne koščke, pri čemer se lahko poigrate tudi z oblikami – melono ali lubenico je z okroglo žlico za dolbenje enostavno postreči v obliki kroglic. Tako so preproste sladice v kozarcu še bolj zapeljive.
– Brez smetane ne gre, ni pa nujna. Ko jo stepate, ji lahko dodate kakšno aromo, ali pa ji primešate nekaj čokolade v prahu.
– Preproste sladice lahko naredimo tudi iz okusnega sladoleda, ki ga kupimo v trgovini ali pri lokalnem prodajalcu sladoleda, ki nam kepice izbranega okusa nadeva v izolirno posodo. Pri teh sladicah v kozarcu je bistveno, da kozarce pred uporabo za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik in nadevamo povsem hladne. Lahko pa se poigramo z vroče hladnimi kombinacijami: sladoled v kozarcu tik pred postrežbo prelijemo s še vročim pokuhanim jagodičevjem.

Piškoti, smetana s čokolado in francoski čokoladni “ganache” vedno navdušijo.

– Ste pristaš bogatih čokoladnih sladic? Najbolj hitra in za marsikoga najbolj okusa polna je francoska čokoladna krema “ganache”, ki se za preproste sladice včasih ni uporabljala, saj je bila „rezervirana“ za bolj razkošno razvajanje brbončič. Zanjo skoraj do vretja segrejte 150 ml sladke smetane, nato pa z njo prelijte na koščke nalomljenih 100 g jedilne čokolade. Mešajte, dokler se čokolada ne stopi in počakajte, da se krema strdi. Dodajate lahko tudi arome, nekaj kapljic žganja, naribano limonino ali pomarančno lupinico.

Videz je enako pomemben kot okus

 

Preproste sladice omogočajo poigravanje z gravitacijo, saj krem ni nujno nadevati vodoravno.

Kadar so preproste sladice v kozarcih sestavljene iz več komponent, jih je potrebno izmenično nadevati eno na drugo. Vsako komponento lahko nadevate le enkrat, ali pa poskrbite za izmenjevanje tanjših plasti. Pri tem naj se izmenjujejo tako, da so med seboj čim bolj kontrastne.

Kadar vaše preproste sladice vsebujejo več komponent, ki se po nadevanju strdijo, se lahko poigrate tudi z nagibom kozarca. Kremo vlijte v kozarec, ki stoji postrani, in jo pustite, da se strdi – šele nato vlijte naslednjo.

Kaj pa dekoracija? Da preproste sladice pridobijo veličasten videz, jih okrasite s sestavinami, ki jih že sicer vsebujejo. Sadne okrasite z rezino tistega sadja, ki je že sicer v njih. Čokoladnim dodajte čokoladne okruške. Če ste uporabili kot aromo meto, dodajte sveže metine lističe, če ste jih pripravili s kokosovim mlekom, pa rezino suhega kokosa. Tudi piškot ali vafelj, ki je že del priboljška, lahko služi kot okras na vrhu.

Postrežba v “naravni embalaži”

Namesto kozarca lahko uporabite izdolbeno sadje.

Kaj pa, če želite, da so vaše preproste sladice še bolj ekološke oziroma bolj naravne? Potem se lahko skodelicam in kozarcem tudi povsem izognete. Postrezite jih v polovici pomarančne lupine, v izdolbeni meloni ali ananasu. Skodelice lahko z nekaj truda izdelate tudi iz čokolade, vendar vam lahko to vzame veliko časa, zato jih velja poiskati v trgovini s čokoladnimi izdelki. Kupite lahko tudi “posodice” iz vafljev. Povsem sami pa lahko za preproste sladice naredite “embalažo” iz listnatega testa, paljenega testa za princeske ali iz piškotov. Te zgolj zdrobite, drobtinam primešajte malo stopljenega masla, nato pa maso nadevajte v skodelice, obložene s folijo. Postavite jih v hladilnik, in ko se masa strdi, skodelico ter folijo odstranite.

Urša Novak