• C Novo mesto
  • 21:55
  • Sob, 26.11.2022

Zamrzovanje hrane: katera živila lahko zamrznemo in katera ne?

Velikokrat se nam zgodi, da v trgovini precenimo svoj apetit in domov prinesemo preveč določenega izdelka: oreškov, zelenjave, sira. Kaj storiti z vsemi temi izdelki? Kaj lahko zamrznemo v zamrzovalniku, tako da bo na varnem počakalo na trenutek, ko bomo to živilo dejansko imeli priložnost uporabiti? Katera živila so primerna za zamrzovanje in katera absolutno ne?

Z zamrzovanjem živil lahko prihranimo precej denarja, obenem pa storimo tudi nekaj dobrega za okolje. Ogromne količine hrane, ki jo kupimo vsak mesec, končajo v smeteh – le zato, ker je nismo uspeli porabiti do poteka roka uporabnosti. Eden izmed pomembnih dejavnikov je ta, da pogosto ne načrtujemo svojih obrokov vnaprej in neredko precenimo, koliko hrane potrebujemo. Težko je natančno načrtovati, kaj bomo pripravili vsak dan v mesecu za zajtrk, kosilo in večerjo, vendar je načeloma dobro, da imamo vsaj okviren pregled nad tem koliko določenega živila približno potrebujemo na mesec. Poleg tega si lahko velikokrat pomagamo s preprostim trikom: marsikateremu živilu lahko ohranimo svežino tako, da ga shranimo v zamrzovalnik. Pa vendar, kako vemo, katera živila lahko zamrznemo brez škode in katera ne? Spodaj smo pripravili seznam nekaterih živil, ki jih nikar ne shranjujte v zamrzovalniku, in drugih, ki jih lahko.

Česa nikakor ne smete zamrzniti:

1. Mesnih izdelkov, ki ste jih že enkrat odtalili

Če ste za večerjo odtalili preveč piščančjih prsi in bi jih zdaj radi postavili nazaj v zamrzovalnik, tega nikar ne storite. Ne le, da bodo izdelki izgubili precej okusa in teksture, ampak obstaja tudi resna nevarnost za vaše zdravje zaradi izpostavitve mesa bakterijam. Raje se držite pravila “manj je več“ in odtalite manj mesnih izdelkov, toliko, kolikor veste, da jih lahko pojeste. Če bodo vaši družinski člani še vedno lačni, je dovolj drugih prigrizkov in solate, s katerimi si lahko postrežete.

Juha s testeninami ni primerna za zamrzovanje.

2. Različnih vrst juh

Verjetno ste že kdaj slišali nasvet, kako priročno je za vikend skuhati veliko juhe in jo v porcijah shraniti v zamrzovalniku, tako da bo pripravljena za hitro večerjo vsak dan v tednu, ko se vam po dolgem delovniku ne bo ljubilo pripravljati hrane. Pa vendar stvari niso vedno tako preproste. Če imate npr. juho, ki vsebuje veliko zelenjave, tvegate, da bo zelenjava v juhi izgubila svoj vodni delež in postala trda in vlaknasta. Po drugi strani, če juha vsebuje riž ali testenine, bodo te posrkale vso vodo med odtajanjem, in ostali boste z zelo mehkimi testeninami razkuhanega videza.

3. Želatine

Nikar ne shranjujte v zamrzovalniku sladic in drugih prehranskih izdelkov, ki vsebujejo želatino, saj procesa ne bodo preživeli dobro. V izdelkih se bodo začeli tvoriti ledeni kristali, ki bodo vplivali na teksturo in strukturo izdelka.

4. Jajc

Tako kot drugi izdelki živalskega izvora, imajo tudi jajca razmeroma kratek rok uporabe. To še ne pomeni, da lahko odvečna jajca shranite v zamrzovalnik brez škodljivih posledic, niti za kratek čas. Vodni delež v jajcih se bo namreč razširil in razpokal jajčno lupino, in ostala vam bodo neuporabna jajca, počena in tako ranljiva za napad bakterij.

5. Mehkih in kremastih sirov

Izogibajte se tudi zamrzovanju mehkih in kremastih sirov, katerih očitna prednost je prav mehka tekstura, ki nam omogoča, da jih uporabljamo kot namaz za različne tipe kruha. Ker vsebujejo veliko vode, bo zamrzovanje pripeljalo do ločevanja sestavin, ki bo vodilo do posledične grudaste teksture po odtajanju.

6. Različnih mlečnih izdelov 

Mlečni izdelki so vsi relativno kratke življenjske dobe, in jih zato vedno shranjujte v hladilniku. Kljub temu to še ne pomeni, da jih lahko shranjujemo tudi v zamrzovalniku. Če v zamrzovalnik npr. postavite tetrapak mleka, se bo maščoba začela ločevati od tekočine, in nastala bo grudasta tekstura. Podobno se bo zgodilo tudi z kislo smetano ali jogurtom. Mleko, kislo smetano in jogurte zato shranjujte samo v hladilniku.

7. Kečapa in majoneze

Majoneza je mešanica olja, jajc in kisa. Kis in olje se sicer ne mešata, vendar jima olje pomaga, da se zlijeta skupaj v majonezo. Po drugi strani, če boste majonezo postavili v zamrzovalnik, mešanica ne bo preživela nizke temperature. Ko se bodo posamezne sestavine začele ločevati, bo majoneza spremenila svojo strukturo; ko jo boste odtalili, boste na vrhu morda opazili odvečno plavajočo tekočino.

Kečap, po drugi strani, se sooča s podobnim problemom. Vsebuje veliko vode, ki v zamrzovalniku zmrzne kot led, vendar vsebuje tudi druge sestavine, npr. sladkor. Tudi pri kečapu lahko tako pride do ločevanja posameznih sestavin, kar pripelje do nenavadne teksture po odtalitvi.

Kavna semena niso primerna za zamrzovanje, saj bodo izgubila značilno aromo.

8. Kavnih semen

Če ste med impulzivnim nakupovanjem po nesreči kupili preveč kavnih semen za svoj kavni mlinček, to še ne pomeni, da je naslednji logični korak shranjevanje v zamrzovalniku. Kavna semena imajo namreč to nesrečno lastnost, da so precej občutljiva na vpliv vlage, zraka in sprememb v temperaturi. Poleg tega imajo kavna semena porozno strukturo, in se lahko hitro navzamejo vonja hrane, ki je poleg njih, npr. zelenjave. Ker lahko shranjevanje kavnih semen v zamrzovalniku negativno vpliva na njihov okus, jih raje vedno kupujte sveža, tudi če se vam zdi, da bi s kupovanjem večje količine semen naenkrat lahko prihranili denar. Kavna semena vedno shranite v neprodušno zaprti posodi, na temnem in suhem mestu, kot je npr. kuhinjska omarica.

9. Ocvrte hrane

Če ste si s prijatelji privoščili uživaški večer z veliko mastne ocvrte hrane, ki je niste mogli pojesti do konca, nikar ne postavljajte ostankov v zamrzovalnik za kasnejšo uporabo, saj bodo izgubili slastno hrustljavo teksturo in postali mehki.

Katera živila pa lahko zamrznemo?

Če ste skuhali preveč testenin, jih lahko shranite v hladilniku. Podobno velja tudi za kuhan riž. Prav tako lahko zamrznete tudi različne vrste jagodičevja in zelenjave, od graha do stročjega fižola, korenja in brokolija; ta živila lahko pogosto kupite že zamrznjena, pa tudi različne mesne izdelke.

Tudi moka je primerna za zamrzovanje.

Ali ste vedeli, da lahko zamrznete tudi moko in oreščke?

Na to pogosto pozabimo, vendar lahko oreščki na sobni temperaturi razmeroma hitro postanejo žarki, zato jih, če jih imamo pri roki več, kot jih lahko sproti porabimo, raje shranimo kar v zamrzovalnik.Moka bo po drugi strani v zamrzovalniku zaščitena pred molji in povsem uporabna za kasnejšo peko.

Tako moko kot tudi oreščke lahko shranite v vakuumsko zaprto posodo, v katero ne more priti vlaga, in ju shranite v zamrzovalniku.

A. K.

Vir informacij: Mashed, Bright Side

Vir fotografij: Unsplash