3 načini, kako kuhati s pelati

18. maj. 2024, ob 08.33
15
140 SEK

Aromatični paradižnik je pogosto ključna sestavina, ki daje različnim jedem slasten, unikaten okus. Kadar nimamo na voljo svežega paradižnika, ki bi ga uporabili kot osnovo za kuhanje, so pelati v konzervi pravi rešitelj. Z njimi si lahko pomagate pri pripravi nešteto jedi; od juh in omak do enolončnic in celo koktejlov ter sladic. Za razliko od drugih konzerviranih živil so pelati v resnici zdravi, saj vsebujejo še več C vitamina kot svež paradižnik. Izberite čim bolj naravne pelate brez konzervansov in drugih dodatkov ter jih brez slabe vesti uporabljajte za pripravo jedi. Kaj vse lahko pripravite z njihovo pomočjo?

Paradižnikova juha s fižolom

Osnova za juho so pelati v lastnem soku, recept pa lahko prilagodite tudi po svojem okusu.

Potrebujete:

  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 2 korenčka, na drobno narezana
  • 1 veliko čebulo, nasesekljano
  • 1 čajno žličko sušenega timijana
  • Sol in poper
  • 2 pločevinki belega ali rjavega fižola (lahko tudi skuhate sušenega)
  • 1 pločevinko pelatov v lastnem soku
  • 4 skodelice jušne osnove
  • ¼ skodelice nasesekljanega svežega peteršilja
  • Nariban parmezan

V večjem loncu na olivnem olju na hitro popražite čebulo in korenček (dodate lahko tudi drugo zelenjavo po želji), dodajte začimbe in pražite še dodatne tri minute. Nato dodajte fižol, pelate in jušno osnovo ter vse skupaj kuhajte na nizki temperaturi od 25 do 30 minut. Ko je juha pripravljena, jo lahko postrežete z naribanim parmezanom in dodate še sveže nasesekljan drobnjak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Skyler Bouchard Oppenheim (@diningwithskyler)

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Njoki s kremno paradižnikovo omako

Kremno paradižnikovo omako lahko uporabite praktično za karkoli, tudi za testenine, meso ali rižote, odlično pa se poda z domačimi njoki.

Potrebujete:

  • 1 pločevinko pelatov
  • 1 jedilno žlico masla
  • 1 jedilno žlico olivnega olja
  • 1 jedilno žlico nasesekljanega česna
  • Sol in poper
  • ¼ skodelice smetane za kuhanje ali kisle smetane

Na ponvi stalite maslo in dodajte olivno olje, nato pa na hitro popražite česen. Dodajte pelate, začinite s soljo in poprom (lahko tudi s sušeno baziliko) in vse skupaj kuhajte približno 20 minut. Na koncu dodajte še smetano in kuhajte dodatnih pet minut. Medtem skuhajte njoke ter jih zamešajte z omako, okrasite z naribanim sirom in lističi sveže bazilike.

Morska enolončnica

Cioppino je morska enolončnica, ki temelji na paradižnikovi osnovi, izvira pa iz San Francisca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by My Nguyen (@myhealthydish)

Potrebujete:

  • ¼ skodelice olivnega olja
  • 1 veliko čebulo, nasesekljano
  • 4 stroke česna, nasesekljane
  • 2 čajni žlički svežega timijana
  • 2 čajni žlički sušenega origana
  • 1 pločevinko pelatov
  • Morske sadeže po izbiri: rakci, školjke, koščki ribe
  • Sol in poper

Na olju popražite česen in čebulo, dodajte začimbe in še malo popražite. Nato popražite predpripravljene morske sadeže, dokler se ne zmehčajo. Školjke lahko pred tem že na hitro pokuhate in v ponev, na kateri pražite, dodate malo slane vode. Nato dodajte še pelate in vse skupaj kuhajte dobrih 10 minut. Na vrh enolončnice lahko naribate mocarelo, ki se bo prijetno stopila.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

15
140 SEK