3 znaki, da niti terapija ne more popraviti vajinega zakona

07. mar. 2024, ob 08.17
Posodobljeno pred 1 mesecem
11
130 SEK

Ko vaše razmerje ponovno trči ob zid, je običajno naslednji korak zakonsko svetovanje ali terapija za pare. V tem času si verjetno zastavljate veliko vprašanj o tem, kako se počutite glede prekinitve zakona, najtežje vprašanje pa je, če naj sledi ločitev ali se je za odnos še vredno truditi. Kako torej lahko vemo, kdaj je našega zakona konec? To je velika in včasih boleča odločitev.

Obstaja nekaj načinov, po katerih lahko z veliko gotovostjo ugotovite, da se vaše zakonsko življenje bliža koncu. Pomembno je, da veste, na kaj morate biti pozorni, sicer boste to težko opazili. Medtem ko bi lahko obisk svetovalca za pare propad odnosa malo upočasnil, obstajajo razlogi, ki jih najpogosteje niti zakonski svetovalec ne razrešiti.

1. Vi (ali vaš partner) mislite, da si drugi ne zasluži vašega spoštovanja

Ko s partnerjem izgubita spoštovanje drug do drugega, bo vajin odnos zagotovo propadel. Drug drugega bosta začela obmetavati s komentarji, kot so: “nikoli mi ne pomagaš” ali “vedno me ignoriraš.” Ti stavki zadajajo bolečino, ker človeka razvrednotijo in se osredotočajo le na slabosti, na prednosti pa pozabite. Obstaja velika razlika med opozarjanjem na vedenje, ki vas moti, in osebnim napadom na to osebo. Tudi srečni pari imajo nesoglasja, vendar se o njih pogovarjajo, ne da bi drug drugega poniževali. Ko imata tako malo spoštovanja drug do drugega, je vajina zveza v resničnih težavah.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

2. Vi (ali vaš partner) se obračate drug proti drugemu

Ko Tina reče: »David, nikoli ne poslušaš, ko govorim,« se David počuti napadenega in stopi v obrambo, zato se obrne na Tino in reče: »Hej, kaj pa ti? Sploh te ne zanimajo moje misli.” Takšna vrsta izmenjave ne bo pomagala rešiti situacije ali premakniti razmerja na boljše mesto. Vsakič, ko se boste na žaljive komentarje odzvali s protinapadom, bo vajin odnos zajadral še globlje v krizo. Če želite vedeti, kako rešiti svoj zakon, se morate naučiti komunicirati brez napadanja sogovornika. Oseba v zdravem razmerju bo poudarila čustva in opozorila na vedenje, tako da bo rekla stvari, kot so: “Moti me, da si se to popoldne osredotočil nase. Zdelo se je, da te sploh ne zanima, kako je potekal moj sestanek. To me je zelo prizadelo in želim si, da bi naslednjič v podobni situaciji ravnal drugače.”

3. Vi (ali vaš partner) se počutite večvrednega

Ko čutite, da ste pametnejši ali pomembnejši od svojega partnerja, se mu boste z večjo verjetnostjo posmehovali, ga ponižali in zavrnili njegove pritožbe in občutke. To je recept za katastrofo. Da bi zveza uspevala, se morata partnerja spoštovati. Oba morata čutiti, da sta boljša skupaj kot narazen.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

11
130 SEK