5 idej, kako porabiti (pre)zrele banane
Nič ni slabšega kot zapravljanje časa in denarja v nakupovanju hrane, ki je potem ne utegnete pojesti pravočasno in se pokvari. Pomembno je, da s hrano ravnamo odgovorno in jo poskusimo v celoti porabiti. Če ni več dovolj okusna in sveža, to ne pomeni, da jo moramo zavreči, ampak obstaja ogromno možnosti, kako jo vseeno učinkovito izkoristiti. Banane so primer živila, ki lahko zelo hitro preveč dozori in začne gniti, sploh v toplih prostorih. Če so vaše banane postale preveč rjave in zrele, da bi jih pojedli samostojno, jih nikar ne zavrzite. Za vas smo pripravili nekaj idej, kaj vse lahko pripravite iz preveč zrelih banan.

Bananin kruh
Bananin kruh je lahko odličen zajtrk, malica ali večerja. Potrebujete 4 zrele banane, polovico skodelice grškega jogurta, 4 žlice masla, 2 jajca, 2 skodelici moke, nekaj žlic drobljenih orehov, žlico sode bikarbone, polovico čajne žličke cimeta, polovico čajne žličke soli in čajno žličko pecilnega praška. Vse sestavine dobro zmešajte in zagrejte pečico, potem pa bananin kruh pecite približno 50 minut.
Bananin puding
Z bananami lahko popestrite puding in pripravite unikatno sladico. Preprosto skuhajte navaden vanilijev puding z mlekom potem pa na koncu zraven zakuhajte še potlačene banane. Okus bo izjemen. Ko boste puding prelili v skodelice, lahko vrh pudinga okrasite še s kakšnim koščkom sveže banane in kokosom.

Bananine palačinke
Palačinke na malo drugačen način so ravno tako zelo enostavne za pripravo. Potrebujete zrele banane, mandljevo mleko, cimet in ghee maslo. Zrele banane bodo dodale palačinkam sladkast in kremni okus. Bolj kot je banana zrela, bolj izrazit in slasten okus bo dodala palačinkam.
Sadni smuti
Zrele banane bodo dodale dober okus tudi smutiju. Zberite čim več različnega sadja, na primer jagode, jabolka, hruške in pomaranče, jih narežite na koščke ter zraven dodajte še banano, chia semena, malo jogurta ali vode. Če bi samostojno pojedli zelo zrelo banano, se vam verjetno ne bi zdela tako okusna, medtem ko bo smutiju dodala prijeten sladkast okus.

Bovla z jogurtom in oreščki
Pretlačite zrele banane in jih dodajte v skledo skupaj s tremi žlicami grškega jogurta, pestjo različnih oreščkov in semen po želji ter na koncu dodajte še žlico medu. Rezultat je sladek zajtrk ali pa zdrava sladica, ko si zaželite nekaj sladkega. Sladkast okus banane se bo odlično kombiniral z nekoliko kislim jogurtom in sladkim medom. Po želji dodajte še kislo sadje, ki bo uravnavalo okuse.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels