5 načinov, kako naravno spodbuditi hormone sreče

05. feb. 2024, ob 12.40
Posodobljeno pred 25 dnevi
27
110 SEK

Serotonin je nevrotransmiter, ki je vpleten v ogromno procesov v telesu, od uravnavanja razpoloženja do normalnega delovanja prebave. Pomaga tudi vzdrževati kvaliteten spanec, uravnavati apetit, izboljšuje sposobnost učenja ter spomin in spodbuja razvoj pozitivnih občutkov in vedenja. Obstajajo znanstveno dokazane povezave med znižanimi nivoji serotonina in povišanim tveganjem za razvoj depresije. Zato je zelo pomembno, da naredite vse, kar je v vaši moči, da spodbudite serotonin v svojem telesu in se napolnite s pozitivno energijo. Kaj lahko storite?

Prilagodite svojo prehrano

Serotonina ne morete pridobiti neposredno iz živil, lahko pa absorbirate triptofan, aminokislino, ki se v vaših možganih pretvori v serotonin. Triptofan najdete v visokobeljakovinskih živilih, predvsem v tofuju, lososu in puranu. Strokovnjaki svetujejo, da poleg živil, bogatih s triptofanom, vedno uživate tudi živila, ki vsebujejo vaj 25-30 gramov ogljikovih hidratov, saj kombinacija beljakovin in ogljikovih hidratov omogoča, da triptofan vstopi v možgane, kjer se preoblikuje v serotonin.

Živila, ki podpirajo mentalno zdravje

Čim več se gibajte

Fizična aktivnost spodbudi izločanje triptofana v krni obtok in zniža količino drugih aminokislin. To ustvari idealno okolje za prehod triptofana v vaše možgane, kjer se pretvori v serotonin. Najboljše vadbe, ki sproščajo hormone sreče, so plavanje, kolesarjenje, hitra hoja, tek, pohodništvo in ples. Seveda je priporočljiva kakršnakoli oblika fizične aktivnosti, zato je pomembno, da najdete nekaj, kar vas veseli.

Izpostavljajte se dnevni svetlobi

Raziskave so pokazale, da je nivo serotonina nižji v zimskih mesecih in višji v poletnih mesecih. To lahko vpliva tudi na naše razpoloženje in pojasni, zakaj smo v temačnih dneh, ko ni veliko sončne svetlobe, bolj čemerni in žalostni. Vsak dan preživite na svežem zraku na dnevni svetlobi vsaj od 10 do 15 minut. Najboljši način za preživljanje časa na prostem je fizična aktivnost; privoščite si lahkoten sprehod, tek ali razgibavanje na svežem zraku. Če ste soncu izpostavljeni več kot 15 minut, nujno uporabite zaščitno kremo v UV faktorjem.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Preživljanje časa na prostem je zelo pomembno za zdravje.

Preizkusite masažo telesa

Več raziskav je pokazalo, da lahko masaža pomaga pri odpravljanju simptomov anksioznosti, nespečnosti in depresije. Znižuje nivo kortizola, stresnega hormona, in zvišuje nivo serotonina ter dopamina.

Smejte se

Najboljše zdravilo je smeh! Vsakdanje smejanje ima čudovit vpliv na mentalno zdravje in zmanjševanje stresa.

Prirpavil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash

27
110 SEK