5 najbolj očitnih znakov čustvene nezvestobe

02. jun. 2024, ob 12.39
Posodobljeno pred 2 mesecema
37
110 SEK

Vzdrževanje uspešnega razmerja zahteva temelje varnosti in zaupanja. Ko se zaupanje zmanjša, bodisi s fizično bodisi čustveno nezvestobo, so posledice lahko uničujoče. Medtem ko fizična nezvestoba pogosto pričakovano uniči razmerje, lahko čustvena nezvestoba, brez vpletenosti telesnih odnosov, enako močno škodujejo partnerskemu odnosu in pusti tudi trajne posledice na duševnem zdravju vpletenih. Kaj natančno pa sploh je čustvena nezvestoba? Preprosto povedano, gre za gojenje intimne povezave z nekom, ki ni vaš partner.

Po besedah strokovnjakov čustvena nezvestoba vključuje spodbujanje čustvene intimnosti z nekom zunaj vašega razmerja, kar lahko v prihodnosti odpre vrata fizični intimnosti. Ta oseba postaja vse bolj osrednja v vašem življenju in počasi prevzema vloge, ki so običajno rezervirane za partnerja. Preživljanje časa z njimi, zaupanje vanje in nudenje vzajemne čustvene podpore so znaki neke možne pretirane čustvene navezanosti.

Ta čustvena povezava in tak odnos pogosto odvrača energijo in zavezanost od vašega osnovnega razmerja, kar vodi v čustveno oddaljenost od partnerja. Ob izpostavljenih prednostih in pozitivnih lastnosti druge osebe, postajajo pomanjkljivosti vašega partnerja vse bolj očitne in moteče.Tudi če ni fizične privlačnosti ali tveganja fizične intimnosti, ostaja grožnja za vaše razmerje pomembna in se šteje kot dejanje nezvestobe.

Kako lahko prepoznate, če ste vi ali pa kdo od vaših bližnjih ujeti v prekomerno čustven odnos?

Prekomerno zaupanje: Deljenje intimnih podrobnosti svojega življenja, ki bi jih moral poznati le vaš partner, z drugo osebo.

Tedenski horoskop za vse znake od 22. do 28. julija
Teden je hitro naokoli, tedenski horoskopi si v taki vročini prehitro sledijo, a tako je. Ko smo gledal celotno astrologijo leta 2024, smo videli, da se bo poleti zgodil velik premik, tako na osebni

Pogovarjanje o vašem razmerju: Deljenje osebnih težav, tako fizičnih kot čustvenih, o vašem osnovnem razmerju z drugo osebo.

Neudobje pri predstavitvi partnerju: Občutek nelagodja ob misli, da bi to osebo predstavili svojemu partnerju, ali pa celo ohranjanje razmerja skrivnega.

Pomanjkanje iskrenosti: Skrivanje pogostosti vaših interakcij ali globine vaše povezave s to osebo pred partnerjem.

Zaposlenost: Neprestano razmišljanje o tej osebi, povečana nestrpnost ob pričakovanju interakcije s to osebo.

Kaj lahko storite glede tega? Zdrav odnos s partnerjem temelji na zaupanju in iskrenosti. Če eden od teh elementov manjka, je nujno, da se o tem čimprej iskreno pogovorita in naslovita težave. Okrevanje po čustveni nezvestobi pogosto zahteva strokovno pomoč, kot je partnersko svetovanje. Čeprav se lahko sprva zdi zastrašujoče, dandanes mnogi pari uspešno premagajo čustvene afere in kasneje zgradijo še močnejše in bolj vzdržljive odnose.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

37
110 SEK