5 redkih znakov narcisizma pri ženskah, ki jih ne smete spregledati

05. mar. 2024, ob 11.37
Posodobljeno pred 1 mesecem
8
110 SEK

Narcisizem, ki ga zaznamujejo prekomeren občutek lastne pomembnosti, stalna potreba po občudovanju in pomanjkanje empatije, je pogosto smatran kot motnja osebnosti pri moških. Vendar se lahko narcisizem kaže tudi pri ženskah, čeprav znaki morda niso vedno tako očitni. Medtem ko so nekatere lastnosti narcisizma bolj prepoznavne, obstajajo tudi določeni subtilni znaki, ki lahko kažejo na narcistične tendence pri ženskah. Predstavljamo vam pet takšnih znakov, na katere morate biti pozorni.

Skrite manipulativne taktike

Za razliko od očitnih narcističnih manipulativnih taktik, kot sta laganje ali zanikanje resničnosti, lahko skrite manipulativne taktike delujejo subtilno, a enako škodljivo. To pogosto vključuje izkoriščanje občutka krivde, igranje žrtve ali uporabo pasivno-agresivnega vedenja za nadzor in manipulacijo drugih. Te taktike je težko odkriti, vendar pa se sčasoma razkrijejo in porušijo odnose.

Prekomerna skrb za druge

Medtem ko narcisi običajno postavljajo svoje potrebe pred vse drugo, lahko nekatere ženske kažejo narcistične lastnosti s prekomernim razdajanjem, a ne iz pristne skrbi za druge. To pogosto počnejo z namenom, da bi ohranile fasado nesebičnosti in altruizma ter pridobile občudovanje in potrditev ljudi okoli sebe. Vendar pa pod to fasado tiči globoka potreba po potrditvi in pozornosti.

Potreba po pozornosti

Narcistične ženske morda ne bodo vedno iskale pozornosti z velikopoteznimi prikazi ali očitnim hvalisanjem. Namesto tega lahko uporabljajo bolj subtilne načine za pridobivanje pozornosti, kot je nenehno iskanje komplimentov ali sočutja, igranje žrtve ali ustvarjanje drame v družabnih situacijah, da bi preusmerile pozornost nase. Takšno vedenje se lahko na prvi pogled zdi nedolžno, vendar razkriva globoko potrebo po potrditvi in občudovanju.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Selektivna empatija

Medtem ko narcisom pogosto primanjkuje empatija, lahko nekatere ženske kažejo obliko selektivne empatije, pri čemer so sočutne do tistih, ki jih dojemajo kot koristne za svojo samopodobo ali cilje, medtem ko so ravnodušne ali celo krute do drugih. Ta selektivna empatija jim omogoča, da ohranjajo iluzijo skrbi in sočutja, hkrati pa služi njihovim interesom.

Emocionalna prisila v odnosih

Narcistične ženske lahko znotraj odnosov uporabljajo taktike emocionalne prisile za vzdrževanje nadzora in močne dinamike. To lahko vključuje uporabo emocionalnega izsiljevanja, manipulacijo s krivdo ali strahom in izkoriščanje čustvenih ranljivosti, da ohranjajo svoje partnerje čustveno odvisne od njih. Te taktike so lahko subtilne in zahrbtne, kar partnerjem otežuje prepoznavanje in prekinitev vzorca manipulacije.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

8
110 SEK