5 stavkov, ki lahko vodijo v konec razmerja

17. jun. 2024, ob 08.30
111
140 SEK

Osebni odnosi niso vedno lahki. Velikokrat gremo namreč skozi trenutke napetosti ali krize, ki nas lahko pripeljejo do tega, da rečemo stvari, ki jih v naslednjem trenutku morda že lahko obžalujemo. In na splošno tiste strupene fraze, ki jih ob določenih trenutkih jeze izrečemo, ne ustrezajo našim pravim občutkom. Po drugi strani pa lahko človeku, ki jih prejme, lahko naredijo veliko škode.

Terapevti za pare vztrajajo pri tem, da moramo zmeraj znati kontrolirali svoje izpade in delati na tem, da v razmerju ohranjamo zdravo mera razuma in spoštljivosti. Prav tako naj bi zmeraj premislili, preden spregovorimo in se prepričati, da je to res tisto, kar čutimo, preden to povemo svojemu partnerju. Obstaja namreč kar nekaj stavkov, ki jih pogosto nehote izrečemo v navalu jeze, s tem pa lahko bistveno vplivamo na naše razmerje.

“Ne zaslužiš si biti z mano

S komunikacijo, polno prezira, partnerju sporočate, da ga imate za manjvrednega od sebe, kar lahko resno škodi njegovi samozavesti. Namesto tega poskusite reči: “Trenutno nate težko gledam kot na partnerja” ali “vidim se kot večvredno od tebe in moram delati na tem.” Izrazite svoja čustva mirno in pošteno, da poskusite rešiti to situacijo, ne da bi prizadeli čustva druge osebe.

”Nehaj me spraševati, če sem v redu”

Na splošno ljudje hitro opazimo, ko nekdo med nami ni v redu, kar posledično tudi vprašamo. Takšna oseba lahko naše domnevanje potrdi, ali pa ubere popolnoma drugačno smer, in jezno zatrjuje, da z njo ni nič narobe. Pasivno-agresivni jezik parom preprečuje, da bi neposredno in odkrito govorili o svojih težavah. To otežuje reševanje konfliktov in lahko povzroči negotovost na obeh straneh.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

”Nevzdržen/-a si”

Žalitve in osebni napadi človeka fokus dajejo na en sam negativen atribut, namesto da bi cenili kompleksnost tega, kdo v resnici je. Vsak posameznik ima številne lastnosti, od katerih nam zagotovo katera ne bo všeč. Namesto da to na nesramen način poveste svojemu partnerju, lahko svoje nezadovoljstvo izrazite drugače: “Ni mi všeč, kako se spopadaš s to situacijo.” Povejte, da vam ni bilo všeč, kar je naredil, in zakaj vas je to motilo.

”Obnašaš se kot bedak”

Ta besedna zveza lahko poleg tega, da izkrivlja resničnost, povzroči dvome vase pri partnerju, spodkopava njegovo samozavest in njegovo dojemanje tega, kako se stvari dogajajo. Morda se ne strinjate s partnerjevo različico nečesa, kar doživljate, toda namesto da mu poveste nekaj tako strupenega, lahko komunicirate na bolj odločen način in namignete, da to, kar sam misli, sploh nires.

”Ne čutim več enako”

Življenje ni posuto z rožicami in občutki v razmerju so lahko različni. Zelo so odvisni od razpoloženja in morda se nekega dne počutite preobremenjeni in se vam bo zdelo, da se je nekaj spremenilo v načinu, kako vidite svojega partnerja. Takrat dobro premislite, kaj in predvsem kako mu boste to povedali.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels  

111
140 SEK