7 specialitet, ki jih morate poskusiti na Tajskem
Potovanje na Tajsko poleg številnih naravnih, kulturnih in drugih turističnih atrakcij ponuja tudi edinstveno kulinarično doživetje, ki ga ne boste doživeli nikjer drugje. Tradicionalna tajska hrana je pogosto eden najboljših izkušenj turistov na potovanju, saj tajska kuhinja posega po zanimivih kombinacijah sladkega, kislega, slanega, pekočega in umami okusa. Vključuje sveža aromatična lokalna zelišča in začimbe ter tropsko sadje, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Bangkok je kraljestvo tajskih okusov in denarnici prijazne ulične hrane, v katerih uživajo tudi tisti najbolj izbirčni. Ulična hrana je varna in okusna, zelo redko prihaja do zastrupitev. Če se boste v kratkem po tajskih ulicah potikali tudi sami, naj vam ne uidejo spodnje specialitete.
Preden se odpravite na potovanje na Tajsko, morate nujno vedeti tole
Pad Thai
Na vrhu seznama je seveda najbolj priljubljen pad thai, pražena jed z riževimi rezanci, jajcem, tofujem, arašidi, limetinim sokom, čilijem, tamarindom in piščančjim, govejim ali svinjskim mesom, lahko pa se odločite tudi za morsko ali vegetarijansko različico.
Gaeng Massaman
Jed je pripravljena s kokosovim mlekom, piščancem, krompirjem, karijevo pasto in več različnimi začimbami; od cimeta in česna do kardamoma, muškatnega oreščka in čilija. Če niste ljubitelji pekoče hrane, prosite za nepekočo različico.
Khao Soi
Khao Soi je specialiteta največjega mesta na severu Tajske, Chiang Maia. Naj vas opozorimo, da je običajno precej pekoča jed, gre pa za jed na žlico, ki jo sestavljajo rezanci, karijeva pasta, kurkuma, ingver, čebula, koriander in po želji morski sadeži ali meso.
Som Tam
Poskusite pravo tajsko solato, ki jo domačini pripravijo iz posebne vrste papaje, prelite z ribjo omako, limetinim sokom, sladkorjem in čilijem. Ponavadi so dodani še arašidi, lahko pa tudi zelen fižol, sušeni rakci, rezanci in korenje. Solata je odlična priloga h glavni jedi, vendar je zaradi intenzivnega okusa večina ljudi ne uživa kot samostojno jed.
Tom Kha Gai
Ta juha je odlična ideja za vse tiste, ki ne marajo pikantne hrane. Bogata jed na žlico je pripravljena iz kokosovega mleka, gobic, limete in druge zelenjave.
Khao Niew Mamuang
– ali drugače imenovano “mango sticky rice” je enostavna tajska sladica, pripravljena iz sladkega rumenega manga, postreženega skupaj s sladkanim rižem in kokosovo kremo oziroma mlekom.
View this post on Instagram
Pad See Ew
Še ena jed z rezanci, ki se ponavadi kombinira s kitajskim brokolijem, omako iz rib in ostrig, temno sojino omako in drugo zelenjavo po izbiri. Dodate lahko tudi tofu ali meso oziroma morske sadeže po izbiri.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash