Ali je ovsena kaša res zdrava? Preverite

10. mar. 2024, ob 08.18
Posodobljeno pred 2 mesecema
58
120 SEK

Ovseno kašo vsi poznamo kot eno izmed zdravih možnostih zajtrka, njena velika prednost je, da nas nasiti do kosila. Vendar pa se med množico nasvetov in polemik, ki jih predelujejo nutricionisti in zdravniki, lahko iskreno vprašamo: ali je ovsena kaša res tako zdrava, kot se zdi?

Če odgovorimo čisto na kratko: da, ovsena kaša lahko resnično predstavlja hranljiv dodatek k vaši prehrani, vendar je tudi pri ovseni kaši njen vpliv na naše zdravje odvisen od več dejavnikov, kot je na primer način priprave in kombiniranje z drugimi živili.

Kako vpliva uživanje ovsene kaše na zdravje?

Ovsena kaša je bogata z vlakninami, zlasti beta-glukanom, ki je znan po svojih koristih za srce. Beta-glukan lahko pomaga zniževati raven holesterola, uravnavati raven sladkorja v krvi in spodbujati zdrav prebavni sistem. Poleg tega je oves poln vitaminov, mineralov in antioksidantov, vključno z manganom, s fosforjem, z magnezijem, železom in s cinkom.

Ovsena kaša je tudi vsestranska jed, ki jo je mogoče enostavno prilagoditi različnim okusom in prehranskim navadam. Ne glede na to, ali jo raje sladkate s sadjem in medom ali ji dodate zelenjavo in začimbe, obstaja neskončno možnosti, kako uživati ovseno kašo in hkrati biti deležni vseh njenih koristnih lastnosti.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Kdaj ovsena kaša ni zdrava?

Vendar pa žal ni vsaka ovsena kaša enako zdrava. Vrečke v naprej pripravljene ovsene kaše pogosto vsebujejo dodane sladkorje, umetne arome in konzervanse, ki zmanjšajo njene koristne lastnosti. Izbira navadnih, celih ovsenih kosmičev, je boljša izbira, saj so manj obdelani in ne vsebujejo dodanih sladkorjev ali nezdravih dodatkov.

Poleg tega je pri ovseni kaši pomembna tudi velikost porcije. Biti moramo zelo pozorni, da s količino ovsene kaše ali dodatkov ne pretiravamo. Če kaši dodamo semena, suho sadje ali oreščke, se moramo držati razumnih količin, da preprečimo prekomerni kalorični vnos.

Čeprav lahko dodatki, kot so sveže sadje, oreščki in semena, izboljšajo okus in hranilno vrednost ovsene kaše, lahko dodajanje prekomernih količin sladkorja ali visokokaloričnih sestavin, kot so koščki čokolade ali smetana, spremeni zdrav zajtrk v sladko razvado.

Za ljudi z občutljivostjo na gluten ali celiakijo je pomembno izbrati certificirane ovsene kosmiče brez glutena, da se izognemo morebitni kontaminaciji z glutenom med predelavo.

Zaključimo lahko torej, da ovsena kaša resnično predstavlja zdravo izbiro za zajtrk, če jo pripravimo in uživamo premišljeno. Izberite cele, nepredelane ovsene kosmiče in bodite pozorni na velikost porcije ter dodane sestavine.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

 

58
120 SEK