Ali je pečen krompir zdrav?
Ljudje pogosto povezujejo uživanje krompirja z debelostjo in nabiranjem odvečnih kilogramov, čeprav to ni nujno res. Uživanje krompirja v normalnih količinah lahko ima številne ugodne učinke na zdravje. Kaj pa pečen krompir? Je takšna oblika priprave zares zdrava?
Krompir pride v različnih velikostih in oblikah, v glavnem pa srednje velik povprečen krompir, ki tehta okoli 170 gramov, vsebuje naslednja hranila:
- 161 kalorij
- 37 gramov ogljikovih hidratov
- 3,8 gramov vlaknin
- 4,3 gramov beljakovin
- 0,2 grama maščob
- 25 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina B6
- 26 % priporočenega dnevnega vnosa kalija
- 27 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina C
- 12 % priporočenega dnevnega vnosa magnezija
Kakšne so prednosti uživanja pečenega krompirja?
Krompir je živilo, ki vas dobro nasiti in uravnava vaš apetit. Mišljenje, da se boste od krompirja zredili, je napačno – če ne pretiravate s količino. Pečen krompir vam lahko pomaga uravnavati krvni sladkor, saj je odličen vir kalija. Prav tako pomaga izboljšati zdravje srca in ožilja; raziskave so pokazale, kako beljakovine v krompirju znižujejo holesterol in tveganje za nastanek srčnih bolezni. Pečen krompir tudi spodbuja prebavni sistem in ima zaradi vsebnosti antioksidantov potecialne zdravilne lastnosti, ki znižujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj, nekatere raziskave so celo pokazale, da upočasnjujejo razrast rakavih celic. Če pečen krompir torej uživate v normalnih količinah, vam lahko to pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in telesne teže ter pri krepitvi imunskega sistema.
Kakšne so slabosti uživanja pečenega krompirja?
Pečenje ali kuhanje krompirja na visokih temperaturah lahko privede do nastanka kemijske spojine, imenovane akrimalid, ki ima lahko toksične učinke na telo. Dolgoročno uživanje akrilamida lahko povzroči težave s plodnostjo in živčne okvare. Pri pripravi krompirja lahko zmanjšate nastanek akrilamida tako, da krompir kuhate oziroma pečete čim manj časa na nižji temperaturi. Druga možnost je tudi priprava krompirja na sopari. Tak način priprave naj ne bi sprožal nastajanja akrilamida. Strokovnjaki prav tako svetujejo, da krompir shranjujete v temnem in hladnem prostoru namesto v hladilniku. Tudi shranjevanja krompirja v hladilniku naj bi namreč spodbudilo nastajanje akrilamida med kuhanjem.
Druga slabost pečenega krompirja so razni dodatki, ki si jih radi privoščimo zraven. Nekateri krompir bogato zalijejo z oljem, drugi si zraven privoščijo številne nezdrave omake, kot so kečap, majoneza, razne mešanice in podobno. Poskrbite, da na krompir dodate čim manj olja, če si zaželite omako, pa se raje odločite za doma pripravljeno omako.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels