
Ali se McDonald’sovi hamburgerji sploh kdaj pokvarijo?
O McDonald’su in njihovih izdelkih že dolgo krožijo govorice o neverjetni obstojnosti in nepokvarljivosti; raziskovalci in ljudje po svetu so opravljali več preizkusov, kako se razkraja hrana iz McDonald’sa in v veliko primerih se je izkazalo, da resnično zelo počasi – na videz pa sploh ne. Celo po več dneh je hamburger iz McDonald’sa izgledal zelo podobno kot prvi dan, kar je seveda sprožilo ogromno ugibanj in skepticizma. Drznemo si trditi, da se ogromno ljudi zaveda, da McDonald’s ni ravno prva izbira, če bi želeli zdravo hrano, vendar so takšni poskusi vseeno v marsikomu vzbudili dvome.
Mike Haracz, nekdanji McDonald’sov kuhar, se je na svojem profilu na TikToku lotil polemike nepokvarljivosti hamburgerjev. Razkril je zelo natančen razlog, zakaj se morda zdi, da McDonald’sova hrana nikoli ne splesni in žemljice za hamburger tako dolgo izgledajo sveže.

Trik je v dehidraciji in sestavinah, ki zavirajo plesen
“Domnevanja, da se McDonald’sovi burgerji nikoli ne pokvarijo, so napačna. Da tako dolgo izgledajo sveži, je posledica tega, da postajajo dehidrirani,” je delil Haracz. Po njegovih besedah McDonald’s daje v svoje hamburgerje sestavine, ki zavirajo plesen, zato morda na prostem izgledajo dolgo obstojni. Če bi bili “shranjeni v zaprtem prostoru, da postanejo vlažni, bi splesnili po tednu ali še prej kot vsaka druga žemljica”. Opozoril je, da lahko to preizkusite, in sicer tako, da “McDonald’s burger postavite v neprepustno vrečko in ga pustite stati, potem boste videli, da se zelo, zelo hitro pokvari”.

Haracz je pojasnil tudi, zakaj toliko ljudi, ki testirajo, kako dolgo se obnesejo McDonald’sovi hamburgerji, po enem tednu dokumentira še vedno na videz sveže hamburgerje: to naj bi bila posledica kombinacije dehidracije in dejstva, da je njihovo meso zelo dobro pečeno, tako da ni surovih beljakovin. “Dejstvo, da hamburger solijo in začinijo, pripomore k temu, da se zmanjša aktivnost vode. Sol absorbira vso prosto vlago, ki jo sicer uporabljajo mikrobi za rast.”
To pa ni prvič, da je Haracz razkril McDonald’sovo skrivnost. Marca je delil tudi skrivnost slavne Big Mac omake: “Gre za kombinacijo majoneze, četrtino skodelice sladko-kisle kumarice, dveh žlic dusseldorfske gorčice in ene čajne žličke belega vinskega kisa, skupaj s četrtino čajne žličke paprike, eno čajno žličko čebule v prahu, eno čajno žličko zdrobljenega česna in eno osmino čajne žličke belega popra.”
@chefmikeharacz #duet with @thegrillfriend Former #McDonalds corporate chef reviews a #homemadebigmac #foodtok #BigMac #bigmacsauce #doublecheeseburger #FYP ♬ I LOVE IT – keeganclaire
Leta 2023 je Haracz razkril tudi najslabši čas dneva za obisk McDonald’sa, in sicer ob 10.30, saj naj bi to bil ravno čas med zajtrkom in kosilom.
Pripravil: NaDlani.si; L.Z.
Foto: Pexels