Ali zavržete krompirjeve olupke? V resnici jih lahko koristno uporabite v kuhinji

20. jun. 2024, ob 16.33
Posodobljeno pred 2 mesecema
173
120 SEK

Ko lupimo krompir, večina od nas olupke preprosto odvrže v smeti ali pa z njimi popestri domači kompost. V resnici so olupki zelo bogat vir različnih nutrientov, ki vam lahko koristijo na veliko različnih načinov. Kakšne so prednosti uporabe krompirjevih olupkov v kuhinji?

Bogat vir vlaknin

Olupki krompirja so bogat vir topnih in netopnih vlaknin, ki so zelo pomembne v naši prehrani. Pomagajo zniževati slab holesterol, uravnavati krvni sladkor, spodbujajo zdravo delovanje prebave in preprečujejo tveganje za nastanek zaprtja. Prehrana, polna vlaknin, pomaga uravnavati apetit in nadzorovati zdravo telesno težo.

Antioksidativne lastnosti

Krompirjevi olupki so tudi bogat vir antioksidantov, vključno s flavonoidi in karotenoidi. Uživanje teh antioksidantov preprečuje oziroma znižuje tveganje za nastanek raznih bolezni in vnetij v telesu, krepi odpornost in izboljšuje delovanje notranjih organov.

Odličen vpliv na prebavo

Če krompir zaužijete skupaj z olupki, boste s tem povečali njegove pozitivne vplive na črevesje. Vsebnost vlaknin v olupkih namreč zelo ugodno vpliva na črevesno mikrofloro, preprečuje zaprtost, škrob v krompirju pa deluje kot prebiotik in skrbi za rast dobrih bakterij v prebavnem sistemu.

Krepitev zdravja kože in las

Krompir je znan po visoki vsebnosti vitamina C, ki ga še več absorbiramo, če krompir uživamo z olupki vred. Vitamin C skrbi za zdravo in sijočo kožo, nohte ter lase, pomaga izločati strupe iz telesa, krepi odpornost, skrbi za dobro hidracijo kože in preprečuje nastanek številnih bolezni.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Podpora srčno-žilnemu zdravju

V krompirjevih olupkih je v velikih količinah prisoten tudi kalij, ki igra ključno vlogo pri zdravju srca. Pomaga uravnavati krvni pritisk, podpira srčno mišico, znižuje holesterol in tveganje za nastanek bolezni srca ter ožilja.

Kako torej vključiti krompirjeve olupke v prehrano?

Vključevanje krompirjevih olupkov v prehrano je v resnici precej enostavno; če kupujete domač ekološki krompir, ga lahko brez težav uživate skupaj z olupki, pa še čas priprave kosila se vam posledično skrajša in poenostavi, saj vam krompirja ni treba lupiti. V tem primeru je ključno, da pazite, da izbirate čim bolj ekološko pridelan krompir, na katerem je prisotnih čim manj pesticidov. Seveda ga pred zaužitjem tudi toplotno obdelate.

Lahko pa se lotite tudi bolj edinstvenih receptov, ki se jih ne poslužuje veliko ljudi. Iz krompirjevih olupkov lahko pripravite domač čips, jih vključite v recept za mehek pire krompir, juhe, enolončnice in druge jedi.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

173
120 SEK