Primerjajte cene ARHITEKTOV! Oddajte 1 povpraševanje in pridobite do 9 ponudb!

27. maj. 2015, ob 14.39
Posodobljeno pred 9 dnevi
36
200 SEK

Razmišljate o gradnji hiše  ali adaptaciji objekta? Potrebujete legalizacijo objekta in želite ponudbo, morda nasvet ali idejo kakovostnih arhitektov?

Primerjali smo 9 ponudb arhitektov in ugotovili, da se cena arhitekta za hišo oz. za isti projekt razlikujejo tudi do tri-krat.

Naredili smo raziskavo trga tako, da smo popolnoma enako povpraševanje poslali desetim arhitektom in pri primerjavi cen ugotovili, da se cene razlikujejo do tri-krat. Zanimalo nas je, zakaj prihaja do razlik cen arhitektov za hiše, zato smo z raziskavo nadaljevali in ugotovili, da arhitekti ponujajo različen obseg in kvaliteto storitev, prav tako upoštevajo tudi svoje reference. Vse to vpliva na določitev cene. Prav tako veliko arhitektov oz. projektantov ne vlaga v razvoj in oglaševanje, zato lahko strankam ponudijo nižjo ceno. Nekateri svoje delo ovrednotijo bolj, drugi manj, zato pri cenah prihaja do občutnih razlik. Cena arhitekta za hišo je tako odvisna od več faktorjev.

Ali ste vedeli, da še vedno večina arhitektov ponuja tipske hiše, ki jih po vaših željah naknadno preuredijo? 

Arihtektom je najlažje ponuditi tipski projekt in ga umestiti na parcelo, veliko zahtevnejše pa je izrisati celoten projekt v skladu z vašimi željami in zahtevami ter prostorskimi omejitvami. Pri tem se arhitekti razlikujejo v ceni, hitrosti in kreativnosti. Dober arhitekt posluša vaše želje in pri projektiranju upošteva vaš način življenja, vam svetuje itd. Pri tem mora upoštevati prostorske možnosti in omejitve, ki obstajajo v vašem primeru. Preden začnete z urejanjem projektne dokumentacije je priporočljivo, da na občini pridobite lokacijsko informacijo, kjer so zapisane prostorske omejitve iz prostorskih načrtov za vašo parcelo. Pripravo celotne dokumentacijo vam lahko ureja arhitekt, ki ima strokovni izpit in je vpisan v imenik arhitektov pri inžinirski zbornici. To lahko preverite na strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Arhitekt z izkušnjami in referencami vam bo pomagal od začetka do konca procesa urejanja dokumentacije in vam tako privarčeval čas, ki bi ga vi potrebovali za pridobivanje soglasij in urejanje drugih birokratskih zadev v zvezi s tem.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Kvaliteta priprave projektne dokumentacije je bistvena

Proces projektiranja objekta je kompleksen, zato je dobro, da vam pri tem pomaga strokovnjak. Začne se pri idejni zasnovi (faza IDZ), kjer skozi skice opredelite s pomočjo arhitekta osnovo objekta, nato sledi faza idejnega projekta (IDP), v kateri arhitekt začetne skice pretvori v projekt. Ko je idejni projekt potrjen z vaše strani, se lahko začne pridobivanje gradbenega dovoljenja (PGD). V kolikor potrebujete podrobnejšo obdelavo projekta (npr. interier, delavniški načrti, detajli,…) se lahko dogovorite za izdelavo PZI projektne dokumentacije, ki vsebuje vse to. V kolikor gre za objekte, ki potrebujejo uporabno dovoljenje pa je obvezen tudi projekt izvedenih del (PID).

Samo načrtovanje je zelo pomembno, saj vpiva na kasnjše faze. Slabo pripravljen projekt zvišuje stroške investitorja in znižuje kvaliteto bivanja v novozgrajenem objektu. Zaradi vsega naštetega je pomembna dobra komunikacija med vami in arhitektom – skupaj boste preučili vaše želje, potrebe, življenski slog in izbrali najboljšo možnost. Dober arhitekt vam bo predlagal več možnosti in vas seznanil z vsemi prednostmi in slabostmi posameznih rešitev. Dober arhitekt pozna prostorske predpise in jih bo pri pripravi upošteval, da boste kar najhitreje prišli do gradbenega dovoljenja.

Od arhitekta zahtevajte celovito rešitev!

Predlagamo, da pri izbiri arhitekta zahtevate celovito rešitev. Najbolje je, da ena oseba spremlja ureditev od začetne do končne faze, komunicira s soglasodajalci in upravno enoto. Tako boste najlažje uveljavljali 100% garancijo, v primeru, da bi šlo karkoli narobe.

Individualni projekti (po želji naročnika), že po cenah tipskega projekta

Ugotavljamo, da nekateri arhitekti ponujajo tipske projekte, najsi gre za hiše ali druge objekte, po cenah, za katere lahko dobite “projekt po želji naročnika” oz. individualni projekt, kjer arhitekt 100% prevzame, obravnava in izdela načrt za hišo glede na želje kupca, kreativno in smiselno v skladu z zmožnostmi, ki so na voljo. Cena arhitekta za hišo pa je lahko precej različna.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

PRILOŽNOST, da brezplačno pridobite do 9 ponudb in izberete najboljšega!

Prihranek časa – izpolnite spodnji obrazec in brezplačno prejmite ponudbe arhitektov.

Ob izpolnitvi obrazca sodelujete v nagradni igri našega časopisa NaDlani, za BON V VIŠINI 100EUR!

 

ARHITEKTI

    36
    200 SEK