Atopijski dermatitis – srbeča nadloga

10. okt. 2018, ob 03.05
Posodobljeno pred 6 meseci
29
260 SEK

Atopijski dermatitis je zelo pogosta nenalezljiva kožna bolezen. Posebej pogosto nastopi pri dojenčkih in otrocih, po nekaterih raziskavah naj bi se se pojavila kar pri 10 do 15 odstotkih vseh otrok. Vzroki za bolezen so še vedno nepojasnjeni, najpogostejši simptomi, ki se lahko pojavijo že v prvih mesecih življenja, pa so pordelost, mehurčki na koži ter nadležna srbečica.

Atopijski dermatitis sicer ni nevarna bolezen, vendar lahko traja več mesecev, lahko se pojavlja tudi skozi celo življenje. Za njim obolijo tako moški kot ženske, v otroštvu pa je pogostejši pri dečkih. V Sloveniji ima atopijski dermatitis kar 40.000 ljudi.

Atopijski dermatitis

V grščini atopic pomeni nenavaden, dermatitis pa vnetje kože. Atopični dermatitis je torej kronična, ponavljajoča se vnetna kožna bolezen. Prizadeti ljudje imajo v večini primerov s kožo težave celo življenje. Le-ta je suha, občutljiva, poleg tega se tudi drobno lušči. 

Vzroki za nastanek

Omenili smo že, da atopijski dermatitis še vedno nima popolnoma pojasnjenih vzrokov nastanka. Zagotovo je bolezen povezana z gensko zasnovo, saj imajo bolniki v družini ponavadi še koga, ki trpi zaradi takšnih ali drugačnih atopij.  Vzrok pa se lahko skriva tudi v okvari barierne funkcije kože (posledica je preveliko izgubljanje vode preko kože, zato postane koža suha in občutljiva na različne dražeče dejavnike) ali pa v okužbi z bakterijo Staphylococcus Aureus. Svoje k bolezni prispevata tudi pretirana higiena in neustrezna prehrana. Lahko se pojavi popolnoma brez vzroka, po nekaterih raziskavah naj bi bila povezana celo s čustvenim stresom.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Še nekaj dejstev:

 • Na atopijski dermatitis vpliva tudi podnebje oziroma onesnaženost. Tako naj bi življenje v mestu in v hladnem podnebju še povečevalo tveganje za razvoj bolezni.
 • Na bolezen vpliva tudi starost mame ob rojstvu otroka. Pri starejših porodnicah je verjetnost za razvoj bolezni večja.

Atopijski dermatitis in njegovi simptomi

 • Najbolj značilni so prav izpuščaji na koži, ki jih spremlja močno srbenje ter zelo zelo suha koža.
 • Vnetne spremembe so videti kot živo rdeče lise, ki so posute z drobnimi bunčicami.
 • Izpuščaji se pri otrocih do drugega leta najpogosteje pojavijo na lasišču, zapestju, licih in zunanjih delih nog.
 • Pri starejših otrocih se izpuščaji pojavijo na pregibih okončin ter na obrazu in vratu.
 • Pri odraslih pa izpuščaji “krasijo” večje sklepe, pregibe ter vrat in obraz. Lahko se pojavijo tudi na rokah.
 • V hujših primerih je lahko prizadeta tudi cela koža.
 • SImptomi se poslabšajo v zimskem času.

Atopijski dermatitis je problematičen prav zaradi verižnega poteka bolezni. Srbenje namreč vodi v praskanje in drgnjenje, s tem pa se izpuščaj širi še na druge dele telesa. Pri tem se lahko koža poškoduje, nastanejo brazgotine in podobno.

Poleg samega draženja kože pa lahko atopijski dermatitis povzroča tudi druge fizične in psihološke težave. Z boleznijo lahko pride do stresa, pomanjkanja spanca, diskriminacije in nizke samozavesti. Bolniki morajo spremeniti način oblačenja, izbor ličil, aktivnosti ter svojo prehrano.

Imate atopijski dermatitis tudi vi?

Atopijski dermatitis

Imate suho in pordelo kožo, vendar pa tega stanja ne morete odpraviti, lahko ga samo ublažite? Je vaša koža nagnjena k luščenju, razpokanosti in zadebelitvi? Vas močno srbi in hitro pordeči? Prihaja na koži do izbruhov?

Svetujemo vam, da se čimprej obrnete na osebnega zdravnika ali dermatologa.

Kako postavimo diagnozo atopijski dermatitis?

Diagnoza bolezni se postavi klinično. Vaš zdravnik mora imeti natančne podatke o bolezni, pa tudi podatke o boleznih v družini. Zdravnik opravi tudi telesni pregled, krvne preiskave ter kožne vbodne alergijske teste.

Kaj lahko sami storite za lajšanje težav?

Če vam zdravnik postavi diagnozo atopijski dermatitis, potem morate najprej odpraviti dejavnike, ki bolezen sprožajo oziroma spodbujajo.

 • Zaščitite svojo kožo pred pomanjkanjem vlage, izogibajte se pogostemu umivanju rok in dolgotrajnim kopelim,.
 • Izogibajte se draženju s hrano. Kontakt hrane s kožo okrog ust naj bo čim krajši.
 • Ne nosite grobih tkanin.
 • Izogibajte se uporabi dražečih krem, losjonov, ličil in parfumov.
 • Ne uporabljajte mehčalcev ter agresivnih detergentov.
 • Na kožo redno nanašajte blažilna negovalna sredstva.
 • Ne praskajte se.
 • Vlažite zrak v svojem domu.
 • Odstranite zavese in preproge.
 • Redno sesajte in zračite prostore, v katerih bivate.
 • Vzdržujte stalno, hladnejšo temperaturo zraka.
 • Nadzorujte stres.
 • Z jedilnika odstranite dražeča živila (pomaranče, jajca, arašidi, svinjina, ananas, ribe, mleko in tako naprej.)

V veliko pomoč vam bo tudi kvalitetna kozmetika, kamor sodijo izdelki s srebrovim prahom, ki deluje antimikrobno ter protivnetno, izdelki z izvlečki posebnih vrst ovsa, izdelki z olivnim oljem ter izdelki, ki vsebujejo kamilico ali ognjič.

Atopijski dermatitis

Kako zdravimo atopijski dermatitis?

Zdravljenje je predvsem usmerjeno k lajšanu simptomov, h kontroli bolezenskega stanja ter prepoznavanju zunanjih dejavnikov, ki stanje poslabšajo. Prav vsakega bolnika, ki ga pesti atopijski dermatitis, se obravnava individualno, potrebno je dobro sodelovanje med zdravnikom in pacientom.

Proces zdravljenja temelji na zadostnem vlaženju kože ter zmanjševanju srbečice. Zato zdravnik predpiše različna mastna negovalna mazila, ki jih je potrebno nanašati tudi večkrat na dan. Mazila se nanaša navlažno kožo. Priporočajo tudi uporabo oljnih in škrobnih kopeli za ohranjanje vlažnosto kože.

Zdravnik vam bo predpisal tudi kortikosteroide v obliki krem ter protialergijska zdravila v obliki tablet ali sirupa, ki bodo stanje začasno izboljšali, žal pa ne pozdravili. Na voljo so tudi imunomodulatorna zdravila, ki imajo manj stranskih učinkov. Zdravnik se bo za ustrezno zdravilo odločil glede na bolezensko sliko in starost pacienta.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Pripravila: Monika M.

 

29
260 SEK